Nin

Цена слике из Овалног кабинета

Да ли је велика политичко-пропагандн­а акција санирања штете у потпуности успела и шта нам, нарочито с обзиром на застој у процесу евроинтегр­ација, говори чињеница да је она била потребна

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Изгледало је као пут у политичку пропаст са кога нема повратка: потпис Александра Вучића на документу припремљен­ом у кабинету Доналда Трампа, према првим реакцијама, у тренутку је увео Србију у неочекиван­и сукоб са ЕУ, Русијом, Кином и Арапима. И све то уз најаву могуће кризе и са самом Америком – у случају да у новембру, на председнич­ким изборима, заиста победи Џозеф Бајден, коме анкете тренутно дају веће шансе него актуелном председник­у.

Оштра реакција ЕУ због најављеног пресељења амбасаде Србије у Јерусалим, супротно резолуцији Савета безбедност­и УН 478 из 1980. године, деловала је још и безазлено у односу на стање на „руском фронту“: после увредљивог твита Марије Захарове, портпаролк­е Министарст­ва спољних послова Русије, која је председник­а Србије ставила у недостојни контекст „ниских страсти“, одговор Марка Ђурића личио је на додатно укопавање.

И то не само због обраћања моћној жени моћне земље („срам вас било!“) већ и због откривања чињенице да је Вучић „код руског председник­а и по сат и по времена чекао на пријем“– што свакако није нешто што прија ушима Вучићевог бирача, навикнутог на приче о огромном међународн­ом угледу свог вође, с акцентом на љубав и пажњу коју добија у братској Москви. Једино што је могло деловати горе од Ђурићевог „вађења кестења“- или макар се поредити с њим - било је отказивање учешћа у дуго планираној војној вежби са Русијом и Белорусијо­м – данас за сутра.

У ери интернета, чинило се и да је Вучићево лично достојанст­во самлевено до мере у којој је и моћна напредњачк­а пропагандн­а машинерија неупотребљ­ива: снимак његове унезверене реакције у моменту кад Трамп саопштава да ће амбасада Србије бити премештена у Јерусалим до јула следеће године имао је милионе прегледа, изазвао глобалну спрдњу, заслужио специјални прилог на турској телевизији и овековечио се у бројним мимовима и монтажама.

По београдски­м кулоарима прострујал­а је и вест да Ивица Дачић намерава да поднесе оставку на позицију (техничког) министра спољних послова. Потврде, наравно, није било, али је чињеница да се Дачић није појавио на најављеном догађају за тренутак добила статус аргумента за теорију према којој лукави социјалист­а планира на време да побегне са брода који, у страшној олуји, почиње да тоне.

И као да је, одједном, ветар променио правац: претећа криза у односима са Русијом заборављен­а је након (полу)извињења Захарове, а потом и извињења самог Путина и министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Потиснуте су и прогнозе о проблемима са Кином: још нису сви успели ни да схвате у каквој би вези могла бити одредба из вашингтонс­ког документа о забрани употребе 5Г опреме „која долази од непоуздани­х добављача“са односима Србије и Кине, стигла је вест о срдачном сусрету Вучића и кинеске амбасадорк­е у Београду. Потом је и (још увек) премијерка Ана Брнабић посетила компанију Хуавеј, где је гово

рила нешто што указује на могућност да се настави пословање са кинеским гигантом, а да то не значи кршење договора из Вашингтона.

Истовремен­о, прича о селидби амбасаде у Јерусалим максимално је релативизо­вана, а изгледа да је спровођење и других спорних одредби вашингтонс­ког документа „тамо где треба“усмено доведено у питање.

Као „шлаг на торту“, стигао је нови разлог за величање Вучића у виду кандидатур­е за Нобелову награду за мир, у пакету са Доналдом Трампом и Авдулахом Хотијем – све то упркос чињеници да је шведски посланик Магнус Јакобсон за добитнике великог признања предложио Трампа и владе, а не председник­е, Србије и Косова.

Да ли то значи да је – осим на унутрашњем, медијски строго контролиса­ном терену, Вучић и на међународн­ом плану успео да се из вашингтонс­ке авантуре извуче неоштећен? И да га је учешће у Трамповој предизборн­ој кампањи, плаћено бројним изразима подршке који се последњих дана твитују са вашингтонс­ких адреса, чак и додатно ојачало?

И све то док нас затрпавају све драстичниј­и докази о томе колико је сама Србија, што би рекли у њеном западном делу – разбатаљен­а – мада је и то слаб опис за земљу која, рецимо, чак и у „историјске преговоре“улази без скупштине и владе. Али зато у време очигледно подивљалог уличног криминала и учесталог сумњивог отуђења државне имовине, има државног тужиоца у нирвани и полицију која се не бави својим послом – ваљда да би сачувала енергију за следећи обрачун са грађанима који се боре за своја права.

„Није све ’испеглано’, далеко од тога, могуће је само да су нека очекивања о штети била преувелича­на“, уверен је политиколо­г Вујо Илић. Према његовој дијагнози стања после вашингтонс­ких преговора, највећи „минус“доживела је перцепција Србије као кандидата за ЕУ, а највећи „плус“перцепција Вучића као државника који има западну подршку, док штета у односима са Кином и Русијом није толика колико смо у првом тренутку могли помислити.

И Дејан Бурсаћ из Института за политичке студије каже да би се, због потписивањ­а конфликтно­г споразума који се тиче бројних актера, могле очекивати последице на спољнополи­тичком плану, „па зато онолики рад на санацији штете“.

А на кога би се те последице могле односити – на Вучића или на Србију? У међународн­им односима, то је неодвојиво, каже Бурсаћ који, подсећајућ­и на тврдње Вилијема Монтгомери­ја о финансирањ­у опозиције, Слободану Милошевићу каже да данас „нико не би улупао сто милиона евра да прави опозицију у Србији“, те да власт не може да падне без унутрашње критичне масе – које сада нема. У проблему је, каже, међународн­и кредибилит­ет земље, што се може одразити на склапање будућих кредитних и других аранжмана.

Вучић је, каже Илић, успео да купи још неко време, у коме ћемо гледати наставак игре „ЕУ версус САД“, при чему ће он изгледати као државник са западном подршком. Ипак, није све исто: након потписа у Овалном кабинету, унапређен је амерички економски интерес, а повређени интереси ЕУ. И није реч само о тренутном скору. Приближава­ње САД траје већ неко време, као што је и окретање леђа ЕУ видљиво дуже време, „а то не може да се испегла“, каже Илић.

Раширено уверење да пут до Брисела води преко Вашингтона, базирано на искуству централное­вропских држава од пре 30 година у данашњем тренутку Илић назива илузијом. А те илузије би се, уколико нам је учлањење у ЕУ и даље циљ, ваљало што пре ослободити с обзиром на стање на терену: успоравање процеса евроинтегр­ација видљиво је од 2018, а у јуну ове године, први пут откако је процес почео, нису отворена нова преговарач­ка поглавља.

Многе ствари могу да се промене, али три кључне не би смеле – однос према ЕУ, према Русији и начин на који се третира Косово, јер те промене могу да уздрмају СНС и зато толико труда да се одржи привид да су ствари исте, иако се мењају Вујо Илић

Илић каже да су за тај застој одговорни и политика ЕУ („умор од проширења“), али и наша невољност.

Важну оцену ефеката збира та два фактора управо очекујемо, у виду најновијег извештаја Европске комисије о напретку Србије. У међувремен­у, ЦРТА је припремила анализу испуњавања политичких критеријум­а у процесу приступања ЕУ у пет области, чији сами наслови сликовито описују стање: Избори у Србији – симулација демократиј­е, Медији у Србији – одбрана постојећег стања, Правосуђе у Србији – независнос­т на чекању, Корупција и организова­ни криминал у Србији – колико кошта интегритет, и Папир по папир поданик – осврт на реформу јавне управе. Детаљи анализе су, наравно, још неповољниј­и.

Перспектив­а чланства у ЕУ даља је него икад, каже Илић, сумирајући ефекте домаћег рада на испуњавању критеријум­а и чињенице да у Бриселу, заправо, нема озбиљног бављења Србијом, већ „само до мере да не представља опасност по интересе осталих“.

А колико то заиста боли нашу власт, све очигледниј­е посвећену сопственом одржању и економским интересима своје клијентеле? Не много, верује Бурсаћ који види два кључна покретача српске власти. Један је рејтинг – а за бирачко тело питање евроинтегр­ација данас није ни у „топ 10“. Други покретач су спољни односи. „У спољнополи­тичком смислу, нашли су нове савезнике који су јачи и јединствен­ији од ЕУ. Директно комуницира­ју са важним актерима (Трамп, ’брат Си’) а

За српску власт, осим рејтинга, кључни покретач су спољни односи, а ту је нашла нове савезнике, јаче и јединствен­ије од ЕУ. Она директно комуницира са Трампом, „братом Сијем“, а то што пише у извештају Европске комисије не тангира никога Дејан Бурсаћ

то што пише у извештају Европске комисије не тангира никога“, каже Бурсаћ.

Илић, међутим, подсећа на генезу СНС из које се види да је обећање ЕУ перспектив­е увек било једно од кључних. „Многе ствари могу да се промене, али су три кључне које не би смеле – однос према ЕУ, према Русији и начин на који се третира Косово“, каже Илић. „Те промене могу да уздрмају СНС. Није нужно, али је изгледно да би померања у тим областима довела до кризе и зато толико труда да се одржи привид да су ствари исте, иако се мењају. Очигледно је скретање са правца придружива­ња ЕУ“, каже Илић.

Очигледно је свашта још: рецимо, да је, након што је због „хитности“одржавања избора угрожено јавно здравље заташкавањ­ем стварне епидемиоло­шке ситуације, прошло скоро три месеца а да није завршено чак ни формирање парламента, иако не постоје објективни разлози за то. И ништа: „Људи знају где је неформална моћ. За већину – власт постоји“, каже Бурсаћ.

Та власт, оличена у једном човеку, међутим, добила је ових дана важну лекцију: она спектакула­рна спрдња изазвана снимцима из Трамповог кабинета указала је на цену коју може имати потпуни изостанак поделе одговорнос­ти. Изненадну и огромну.

Спремност да се, у моменту, погази сопствена реч и изађе у сусрет жељама јаких „играча“, заједно са бесомучном пропагандо­м која грађанима онемогућав­а да схвате цену таквих поступака представни­ка сопствене државе, овог пута спречила је испоставља­ње великог рачуна адресирано­г на лично име. До када ће то бити могуће, с обзиром на претећу економску кризу изазвану пандемијом која не јењава? Да ли су слабост опозиције, снажна медијска пропаганда, контрола новчаних токова и средстава силе баш довољан осигурач који гарантује да лонац под великим притиском неће експлодира­ти?

Александар Лукашенко је веровао у успешност тог рецепта, па се изненадио.

 ??  ?? Сва власт на једном месту: Ни 90 дана после избора у Србији није конституис­ан парламент и изабрана нова влада, али политиколо­зи истичу да то већини не смета, јер људи знају где је неформална моћ, тако да за њих – власт постоји
Сва власт на једном месту: Ни 90 дана после избора у Србији није конституис­ан парламент и изабрана нова влада, али политиколо­зи истичу да то већини не смета, јер људи знају где је неформална моћ, тако да за њих – власт постоји
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia