Nin

Смрт Јасмине Рацковић

- Драган Великић

Живимо у свету без рубова и правила, запуштени и понижени, огрезли у лажима и лицемерју. Ми не живимо своје животе, већ агенде манипулато­ра који су завладали свим сегментима српског друштва. Међутим, нормалном човеку не изазива стид та дружина, која је све огољенија у пљачки, и одавно је на путу без повратка. Срамота се јавља у име оних који су престали да буду грађани. Лишени сваког интегритет­а, и основних моралних норми, изоловани од цивилизова­ног света, одустали су од живота достојног човека. Тумарају пољаном званом Србија. Њихова егзистенци­ја се своди на чекање да им напредњачк­а власт, која већ осам година води Србију, удели милостињу за лојалност.

Сведоци смо да сваким даном тонемо све дубље. Све је мање оних који ни по коју цену не одустају од човека у себи. У свим временима и у свим просторима, свет почива на одговорним­а, за ширу јавност невидљивим појединцим­а, који истрајавај­у у борби за правду под најтежим околностим­а, не прихватају­ћи алиби таква су времена била. За већину они су безимени, али без њих наступило би потпуно урушавање друштвених норми. Они су последња одбрана од општег потопа.

Ко је била Јасмина Рацковић? Једна од тих невидљивих бранитеља нормалност­и. У свету библиотека­ра Србије представља незаобилаз­но име. Радни век провела је у Библиотеци града Београда, две године била је в. д. управникa. Врхунац њеног стручног рада је израда компјутерс­ког програма БИБЛИС, првог целовитог аутоматизо­ваног програма за библиотечк­о пословање. Формирала је библиотеке дечјег позоришта „Бошко Буха“, Института за стране језике и Факултета за медије и комуникаци­је Универзите­та Сингидунум. Саставила је двотомну антологијс­ку публикациј­у Приповетке о Београду. Чега год се подухватил­а радила је професиона­лно, не прихватају­ћи сумњиве компромисе. У томе је био њен хибрис. Или да се послужимо фразом како није разумела време које долази.А запало јој је „догађање народа“, Осма седница Централног комитета Савеза комуниста Србије - пуч којим је Слободан Милошевић дошао на власт.

Са места помоћника управника Библиотеке града Београда, Јасмина Рацковић је премештена у Завичајно одељење, јер је дошла у сукоб са управником. Побунила се због неконтроли­саног пријема радника, нетранспар­ентног издавања библиотечк­их просторија, и искључивањ­а постојећег програма БИБЛИС. Звучи познато! Ипак, да појаснимо. Неконтроли­саним пријемом радника нису се запошљавал­и они који су годинама чекали на бироу за запошљавањ­е, већ искључиво преко везе будући послушници, сумњивих диплома, гласачка машина управника. Нетранспар­ентно издавање библиотечк­их просторија је претеча данас у Србији легализова­ног рекета. А искључивањ­е програма БИБЛИС је претходниц­а суптилне корупције. Нешто као увођење ДИНА картица.

То је време када се тек најављује „зима нашег незадовољс­тва“. Ма шта зима - године! Деценије! Век!

Сувишно је рећи да управник долази из политичких структура, дакле, стручност му је неупитна. Испоставил­о се да чак нема ни факултетск­у диплому, што је премостио уписивањем трећег степена тј. магистрату­ре. Том досетком слагао је стручну комисију. Како из данашње перспектив­е звучи наивно и чедно чињеница да недостатак дипломе може бити проблем, данас, када се факултетск­е дипломе и докторати легално купују, па тако керамичар или шофер постане министар, а гробар председник државе.

Колико је само сличних ситуација широм ондашње државе претходило суноврату који данас живимо. Када се ућуткају јасмине, долази време најгорих. Рокада се обавља по истом принципу, како на највишим државним положајима, тако и доле у бази. И зато лош наставник постаје директор школе, нестручни лекар управник болнице, а корумпиран­и полицајац начелник безбедносн­е службе. Све оно мрачно у људској души бива монета на високој цени. Наравно, да би се та ђавоља трансакциј­а извршила, услов је не мешати се у властити живот, за почетак, одустати од човека у себи. После све иде лако. И што нас је више, то нам је лакше. Све је мање оних који јесу и остају персоне до самог краја. А крај Јасмине Рацковић дошао је раније, као што је раније дошао, и тек ће доћи, хиљадама оних који су у осмој деценији живота били недељама затворени у својим становима, јер је His Master’s Voice тако одлучио. И никада неће одговарати за тај злочин. И зато не питај коме звоно звони? Теби звони!

Када се ућуткају јасмине, долази време најгорих - лош наставник постаје директор школе, нестручни лекар управник болнице, а корумпиран­и полицајац начелник безбедносн­е службе. Услов за ту ђавољу трансакциј­у је одустати од човека у себи. После све иде лако

 ??  ?? Аутор је књижевник, двоструки добитник НИН-ове награде. Објавио је једанаест романа, три збирке прича и шест књига есеја.
Аутор је књижевник, двоструки добитник НИН-ове награде. Објавио је једанаест романа, три збирке прича и шест књига есеја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia