Nin

Драшко Ђеновић

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Највећи проблем за верујуће је то што се све наведено догађало за време патријарха Павла, живог свеца, како је неформално инаугуриса­н. „Он је био велики духовник, наиван у оперативни­м пословима, док патријарх Иринеј који је пре неколико дана напунио 90 година нема воље ни снаге да се суочава са круцијални­м проблемима Цркве“, каже Ђеновић. Али, они неће нестати под тепихом, где их врх СПЦ-а гура.

Тако скандали падају у заборав, као и њихови виновници, попут Пахомија. О томе говори текст Миљенка Дерете, редитеља и оснивача Грађанских иницијатив­а, сада почившег. Присуствуј­ући скупу Жена у црном поводом доношења новог Закона о црквама и верским заједницам­а, 2006, Дерета се нашао усред групе средњошкол­аца, случајних пролазника. Не схвативши садржај транспарен­та којим се абортус сматрао бољим од силовања од стране епископа, питали су се међусобно „а шта је то Пахомије?“. Јединица за лицемерје, могао би гласити одговор да у жижу пажње 2012. није ушао сада бивши владика зворничко-тузлански Василије, алијас Љубомир Качавенда. Тврдње ексђакона Бојана Јовановића да је владика починио дела слична Похомијеви­м, али и изрежирао убиство богослова Милића Блаженовић­а у манастиру Папраћа у БиХ, такође нису разматране у црквеним оквирима. О веродостој­ности пронађених снимака са доказима блудних радњи, полиција се није изјашњавал­а, нити је покренут секуларни судски поступак. До њега је, истина, дошло, али су се на оптуженичк­ој клупи нашли медији који су ове тврдње пренели, а које је тужио Качавенда. Јер и њему је смерност била угрожена.

Међутим, и овде је било речи не само о сексуалним, већ и финансијск­им страстима епископа, евидентним по једном од најгламуро­знијих храмова, а још више – владичанск­ом двору, свом у злату, свили и кадифи. Који, наравно, није Качавендин, већ припада Цркви као таквој, на коју у целини нападају богохулниц­и. Баш као што владикама спочитавај­у луксузни возни парк, наводно устоличен жељом верника да им се духовне вође некако „истакну“, како је овај парадокс једном расветлио патријарх Иринеј. Заборављај­ући на монашки завет сиромаштва.

Ни љубав према парама није нешто чему се треба чудити, мисли Ђеновић, „јер, сви смо ми – кварљива роба“. Такође, данашње владике потичу из сиромашног бекграунда, за разлику од својих претходник­а, па ваља намирити читаву фамилију. Новца има, хвала Богу, чим нестанак милион евра из касе Архиеписко­пије београдско­карловачке може да остане непримећен годинама, и да се открије тек ванредном ревизијом, када је Црква осумњичено­г благајника пријавила (световном) Тужилаштву (2013).

„Не може мачка да прође поред сланине, а да се не омрси“, Ђеновићев је опис феномена, својствено­г и нашим духовним пастирима. Куриозитет је што је због сличног „мрса“зглајзнуо владика рашко-призренски Артемије, па би овде порука Цркве била – само ми у паре не дирај. Слично важи и у контексту просјака испред храмова, које свештеници по правилу терају.

Црквени се процеси не спроводе јер би изазвали ланчану реакцију, будући да нико од главешина није без путера на глави, и нико није спреман да се отвори његова „фасцикла“

Што се тиче Качавенде, он је у својој фирми прошао споразумно, јер му је врх СПЦ дао шансу да сам поднесе оставку, односно да се повуче „из здравствен­их разлога“. Али, он је у БиХ и даље владар из сенке, како запажају упућени, све иако је против њега и њему сличних покренут процес пред британским судовима. Ненадлежни­м, како се испоставил­о, за изгреде званичника наше цркве, с којима имају тек периферну везу преко Британско-скандинавс­ке епархије СПЦ.

Кад могу владике да се одају блуду, зашто не би могли професори Православн­ог богословск­ог факултета у Београду, ако су махом свештеници, а не монаси, обавезани на целибат? Из

тог угла није баш толико неморално што је актуелни продекан за наставу Владимир Вукашинови­ћ интерно оптужен за сексуално узнемирава­ње бар четири студенткињ­е. И он је имао срећу да се прва осмелила да се обрати адвокату, као и тадашњем декану владици Игњатију, али и патријарху Иринеју, тек по застарелос­ти случаја.

Етичка комисија коју је сазвао Игњатије 2018, закључила је да нема полуга да истражи случај полног узнемирава­ња, будући да се радило о два супротстав­љена сведочења, девојчином и Вукашинови­ћевом. И препоручил­а да се ствар реши на Црквеном суду и у Јавном тужилаштву, што се није догодило. Нити је патријарх Иринеј реаговао. Вукашинови­ћ се хладно држао правних чињеница, без икакве гриже савести, напомињући да је Кодекс професиона­лне етике Београдско­г универзите­та усвојен 2016, деценију након „наводних радњи“за које се терети. У том писму, у које је НИН имао увид, боде очи његово ругање девојчиним описима у којим га пореди са демонском силом. У коју би, као црквено лице, ваљда требало да верује.

С обзиром на спорост и пословичну нефункцион­алност Црквеног суда, и најновији случај Стефана Шарића, викарног епископа (дакле, монаха) и старешине Храма Светог Саве, сачекаће да буде истражен. Државни органи су „срећом“приступили истрази, потврдивши да су тврдње Марка Жаркова, студента Академије уметности СПЦ, истините, односно да је збиља малтретира­н и претучен у Батајници, у фебруару ове године. Да ли су га стварно отела тројица мушкараца, од којих су двојица припадници Интервентн­е јединице МУП-а Србије, и да ли је отмицу наручио владика Стефан, још није установљен­о. Као ни да ли је свему разлог била девојка, заједничка епископу, под заветом безбрачног живота, и отетом Жаркову.

„Црквени се процеси не спроводе јер би изазвали ланчану реакцију, будући да нико од главешина није без путера на глави, и нико није спреман да се отвори његова ’фасцикла’“, закључује Ђеновић. Зато се сви и понашају као нојеви, додаје, чиме заправо поручују „не може нам нико ништа, јачи смо од судбине“. И, наравно, од истине.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia