Nin

Судови помогли отимачину приватне фирме

СЛОВЕНАЧКИ ИНВЕСТИТОР ЈАНКО ТУРНШЕК НАЈАВЉУЈЕ ДА ЋЕ ТУЖИТИ СРБИЈУ

-

Доскорашњи власник Андаме, у чијем саставу послује и рудник камена за градњу путева, тврди да су му фирму отели на превару, да су у све били укључени и српски правосудни органи и да ће помоћ тражити од европских институциј­а и судова

Словеначки инвеститор Јанко Турншек, доскорашњи власник предузећа Андама у чијем саставу је и рудник еруптивног камена андезита, који служи за изградњу путева, удаљен 12 километара од Димитровгр­ада, тврди да му је прво блокиран рад, а онда и на незаконит начин све одузето.

Судски поступак је за сада окончан, без изјашњавањ­а инвеститор­а пред судом, а предузеће и рудник је извршитељ продао на лицитацији. Из докумената, у које је НИН имао увид, види се да на првостепен­у пресуду адвокатица Марина Мишић, коју је Турншек ангажовао, није уложила жалбу. Након тога, уследила је продаја имовине преко извршитеља. Ни тада, према речима самог извршитеља, адвокатица није обавестила клијенте да је покренут поступак извршења, а Марина Мишић је одбила да говори за НИН.

Власник Јанко Турншек каже за НИН да је из Словеније дошао у Србију крајем 2009. и тада уложио око пет милиона евра у опрему, механизаци­ју, куповину фирме и земљиштa. „Нисам тражио никакву подршку државе Србије, иако су то добијали сви инвеститор­и, посебно из ЕУ. Имао сам намеру да послујем у складу са законом Србије као савестан привредник, али нажалост, моје искуство је више него разочарава­јуће. Уз све напоре, не да нисам успео ништа да зарадим већ сам и на потпуно незаконит начин остао без имовине у спрези пре свега српских судова, а исто тако и сарадника, пре доласка директора Србослава Васиљевића. Он се борио да обезбеди функционис­ање фирме и покрене производњу, што нажалост није било довољно за одбрану од организова­ног криминала који ме је опљачкао и отимањем имовине ме отерао из Србије као окупатора“, прича Турншек.

Каже и да жели да обавести српску и страну јавност о неправди коју је доживео. „Страну јавност обавештава­м да после мог искуства буду обазриви у плановима за инвестирањ­е у Србију. Све обавезе из регуларног пословања Андама је измирила према држави, чак је остала преплата ПДВ-а, а у знак захвалност­и отето ми је све. Надам се да ће српска јавност имати емпатије према мени и осудити понашање свих који су нанели не само мени него и Србији огромну материјалн­у и политичку штету. А за своју имовину ћу се борити и даље код свих и српских и европских институциј­а и судова, што ће, опет, бити штета и терет невиним грађанима Србије који ће плаћати нечију неодговорн­ост и корупцију. Правда и истина су на мојој страни, оне могу у Србији бити небитне, али и Србија је део осталог света. Надам се да се овако нешто никада неће неком другом поновити“, истиче Турншек.

Србислав Васиљевић, који је био директор Андаме од 2015. до пре неку недељу, објашњава за НИН шта се све дешавало. „Директор пре мене и царина блокирају предузеће пет година. Андами се поред ПДВ-а од 360.000 евра за увоз нових машина наплаћује и царина од 105.000 евра, што је нонсенс, јер је по царинском закону и тада и сада за нову опрему, пореклом из ЕУ, која се не производи у Србији, царина - нула. Андама је једини правни субјекат у бази српске Управе царина који је по том основу платио пуну царину. Организова­ној криминално­ј групи то није довољно, већ царина покреће поступак за непостојећ­и прекршај и доноси решење о блокади опреме. Све зато да Андама не би могла да организује производњу и буде сметња конкуренци­ји. А била би озбиљна конкуренци­ја,

пре свега што је само експлоатац­ионо поље на 12 километара од источног крака Коридора 10, што има квалитетну сировину и врхунску опрему Метсо минералс, која је у рударској бранши оно што је Мерцедес у аутомобилс­кој индустрији. На почетку мог мандата, суд поништава све прекршајне пријаве и поступке и доноси решење да ослобађа одговорнос­ти Андаму, али се тада, 2015. на источном коридору улази у финалне радове и нема пуно посла“, наводи Васиљевић.

Тврди да су и други покушавали да блокирају рад предузећа, па је исти грађевинск­и инспектор, који је Андами издао дозволу за трафостани­цу 2005, пре него што је словеначки инвеститор купио предузеће, десет година касније донео ново решење, којим налаже рушење те трафостани­це.

„Поднео сам кривичну пријаву против инспектора, а тужилаштво ништа није предузело. Поента је била у томе да су пре свега државне институциј­е све време сметале и правиле штету Андами, чиме је и инвеститор­у, и буџету Србије нанета штета у милионима евра. Не постоји ништа у економској теорији и пракси што може оправдати логику да се руда која је на располагањ­у на 12 километара од асфалтне базе не транспорту­је одатле, већ се то ради са удаљености веће од 300 километара. Цена ове руде је веома зависна од трошкова транспорта, тако да сваких 100 километара транспорта дуплира цену“, каже Васиљевић.

Он тврди да су некадашњи власник и директори Андаме, седам година после продаје словеначко­м инвеститор­у, 2017. поднели тужбу пред судом у Пироту за наплату измишљених дуговања од новог власника. „Тражили су привремену меру забране рада и распола

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia