Nin

Све по плану, а ништа не штима

НОВИ РЕБАЛАНС ПРЕ НОВЕ ВЛАДЕ

- Иста мета, ново одстојање:

Ако Синишу Малог охрабрује дефицит на крају јула од 323,7 милијарди, који је „за 59,8 милијарди мањи од планираног“, не значи ли то да је очекивао

да ће већ после седам месеци минус достићи 383,5 милијарди? Како је онда за целу годину пројектова­о дефицит од 381 милијарду? Зар је могуће да је за последњих пет месеци очекивао вишак у буџету?

Било би то чудо и у земљи чуда

Само десетак дана након надљудских напора да демантује писање НИН-а да ће одржање минуса у државној каси на планираних 381 милијарду динара бити немогућа мисија, министар финансија Синиша Мали je у Оку РТС-а најавио је да се у септембру или октобру може очекивати нови ребаланс. Најавом још једног прекрајања државне касе Мали је српској јавности практично открио две ствари. Прва је да ће, ко год био нови премијер, Мали вероватно остати министар финансија. Иначе се, ваљда, не би бактао ребалансом. И да ће нови план прихода и расхода државне касе сачекати нову владу, на којој ће бити само да покуса чорбу коју јој је неко други скувао. Неће моћи да је ни запржи, ни посоли или запапри.

Друга је да се Мали, ипак, мало прерачунао, колико год се до јуче трудио да јавност убеди да све тече баш онако како је у мају планирао. На томе је, уосталом, базирао суштину обимног ауторског текста, у којем је покушао да негира буквално све из текста у НИН-у Велика чаролија Синише Малог, иако је и сам био тог тренутка свестан да је мимо плана из маја држава морала додатно да одреши кесу да би помогла посрнулој привреди.

Тезу да ће Мали остати и у новој влади поткрепљуј­е и чињеница да је био једини министар у техничкој влади кога је председник Александар Вучић повео у Вашингтон, на „историјске“разговоре са америчким председник­ом Доналдом Трампом и косовским премијером Авдулахом Хотијем. Уз то, у тренутку искрености, не држећи се Устава као пијан плота, Ана Брнабић, одлазећа премијерка, а могуће и нова мандатарка, признала је да ће, чак и ако од Вучића добије нови мандат за састав нове владе, њен кабинет саставити председник СНС-а и Србије. То свакако није по Уставу, али је бар поштено, јер на крају крајева, 20. јуна није победио СНС, већ листа „Александар Вучић – за нашу децу“. Па је ред да победник изабере и чланове нове „владе за нашу децу“. Коначно, ако је за Малог било места у трочланој екипи, са којом је Вучић кренуо у „историјску“битку за Косово, било би чудно да не буде у тиму од око 20 људи, колико ће бројати нова влада, која није изабрана ни 90 дана после избора, одржаних давног 20. јуна.

у милијардам­а динара

Минус у државној каси од фебруара 2020.

Фебруар

Март

Април

Мај

Јун

Јул

обзиром на то да Ер Србија пара за то на свом рачуну нема, тражила је да јој се због ковида-19 отпише 82 одсто дуга. Из Етихада су то одбили, па је Мали обећао да ће држава одрешити кесу и платити овогодишњу рату. Слично су, додуше, урадиле и многе друге државе - Влада Црне Горе је ребалансом у јулу решила да из буџета уплати 133 милиона евра Монтенегро ерлајнзу.

Ако се у нови ребаланс укључе само те две нове ставке од 350 милиона евра (300 милиона за минималце и 50 милиона само за први кредит Ер Србије), минус у државној каси 2020. биће већи од 3,2 милијарде евра, јер се на те издатке у мају није рачунало. На страну што је упитно да ће стварни приходи бити довољни за све остале планиране и непланиран­е потребе, које због велике неизвеснос­ти неће моћи да се избегну.

Уз то, ако власт због ковида-19 не одустане од старе праксе да пред крај године повећава плате у јавном сектору и пензије, да би створила привид да је стање боље него што јесте,

ето и нових трошкова који би могли продубити дефицит. Лане су због тога расходи за зараде запослених са просека од 198 милиона евра од јануара до новембра, у децембру скочили на 224 милиона евра.

Полемишући са текстом из НИНа од 27. августа, Мали тврди да је на крају јуна дефицит био „за 39,3 милијарде динара мањи него што је планирано ребалансом“. У то му се једино може веровати на реч, јер јавно никада никоме, чак ни члановима Фискалног савета, такав план месечних прихода и расхода није предочен.

„Буџет је у бољем стању него што смо пројектова­ли“, пише Мали и прецизира да су приходи у првих шест месеци „бољи од плана за 37,7 милијарди“, а расходи „мањи од плана за 1,6 милијарди динара“. Уз то, пише и да су подаци за јул охрабрујућ­и, јер је после седам месеци остварен дефицит од 323,7 милијарди, „што је за 59,8 милијарди динара мање него што је планирано ребалансом буџета“. Тврди, такође, да су приходи у првих седам месеци „бољи од плана за 70,1 милијарду динара“.

Да ли је све ово истина, видећемо за неколико седмица, када јавно представи нови ребаланс, у који ће морати да угура и неке трошкове на које није рачунао све док је до почетка јула председник Вучић тврдио да неки мисле да су новчана маса М1 и М2 „два ћупа, па дођете, па узмете“из њих колико вам треба. „Па нађите такве председник­е, имате тих стручњака који су опљачкали нашу земљу и који увек за све само кажу хајде да обезбедимо да држава да још више пара. Нема“, изјавио је 4. јула Вучић. Касније се, ипак, нашло и због тога ће и морати да се уради нови ребаланс, да се у Закон у буџету угради оно што је практично већ потрошено у склопу другог пакета мера подршке привреди, укључујући и 10 милиона евра помоћи хотелијери­ма (то је и једина грешка НИН-а, који је превидео једну нулу и уместо 10 написао да је за хотелијере обезбеђена помоћ од 100 милиона евра).

Ако је тачно све оно што је Мали написао, у настојању да смири јавност, стање је заправо много горе. Како је могуће да га охрабрује дефицит на

 ??  ?? Најавом скорог ребаланса Мали је открио да ће, ко год био нови премијер, он вероватно остати министар финансија, али и да се у мају прерачунао, колико год се до јуче трудио да јавност убеди да све тече баш онако како је планирао, па и боље од тога
Најавом скорог ребаланса Мали је открио да ће, ко год био нови премијер, он вероватно остати министар финансија, али и да се у мају прерачунао, колико год се до јуче трудио да јавност убеди да све тече баш онако како је планирао, па и боље од тога

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia