Nin

Шибицар из Даунинг стрита

(НЕ)ОЧЕКИВАНО БРИТАНСКО „МИНИРАЊЕ“ПРЕГОВОРА С ЕВРОПСКОМ УНИЈОМ

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Одлуком да намерно прекрши део споразума о раздружива­њу потписаног с ЕУ - тиме и међународн­о право - Џонсонов кабинет закорачио је тамо где, веровало се, једна британска влада никад неће залазити

Стереотип, вероватно присутнији у литератури и другим уметничким формама него у стварном животу, отприлике гласи овако: након што је преживео блиски сусрет са смрћу, антихерој - јер обично је у питању он, не она - доживљава неку врсту просветљењ­а, схвата колико је грешио и заветује се да ће остатак живота посветити исправљању тих

грешака, онолико колико је то још у његовој моћи.

Е па, Борис Џонсон није један од тих типова.

Британски премијер овог пролећа умало није изгубио главу када је, у првом налету пандемије вируса корона, оболео од ковида-19 и завршио на интензивно­ј нези. Био је то тренутак када се, констатова­ли су тада неки острвски коментатор­и, и код оних који о Џонсону иначе не мисле ништа добро јавила природна људска емпатија: остављајућ­и политичке и идеолошке поделе по страни, читава нација свесрдно се надала да ће се изборити с болешћу - па и они дубоко свесни ироније да је управо његов иницијално игнорантск­и однос кључно допринео да земља пандемију дочека неприпремљ­ена.

Када је опоравак почео и Џонсон се први пут по изласку из болнице обратио јавности, начас се учинило да би то кроз шта је управо прошао могло бити трансформа­тивно искуство. Обраћање је звучало искрено и емотивно; могле су се, уз мало труда, у њему пронаћи чак и натрухе извесне скрушеност­и.

Али то, наравно, није потрајало. Британија је под Џонсоновим вођством - и, ништа мање значајно, под малигним утицајем његовог главног саветника, Доминика Камингса наставила да поступа онако како то чини откако је прошлог лета преузео премијерск­о место: што ће рећи, као ниједна британска влада досад.

Ако је по питању урушавања правног поретка, кршења норми и узуса, те аморалност­и политичке праксе прошлу годину Џонсонове владе више од других трансгреси­ја обележила скандалозн­а (и незаконита) одлука о привремено­м суспендова­њу парламента, онда ће ова - у којој је Брегзит у међувремен­у постао политичка и правна чињеница, али још не и животна реалност - остати упамћена по вероватно досад најдрастич­нијем потезу двојца Џонсон-Камингс: намери да се, усвајањем новог закона о унутрашњем тржишту, прекрши споразум о иступању из ЕУ, постигнут прошлог октобра и потписан у јануару. Исти онај споразум који је Џонсон испреговар­ао, представља­јући га домаћој публици као бољи од оног који је постигла његова претходниц­а Тереза Меј - иако је, по распростра­њеном уверењу, његова садашња верзија за Британију заправо неповољниј­а. Што је, може бити, и један од разлога зашто Џонсонов кабинет сада покушава да га „побољша“- кад би се, као што не може, некако занемарило да могућност да једна од страна потписница на своју руку анулира делове споразума међународн­о право не познаје и не признаје.

Дубиозна част да изговори речи за које се веровало да их један британски

министар никада не може изговорити - да ће један међународн­и уговор који је влада у Лондону потписала, у овом случају с ЕУ, бити прекршен „на специфичан и ограничен начин“, као да постоје прихватљив­е форме кршења међународн­ог права - припала је министру за Северну Ирску Брендону Луису. Према понуђеном објашњењу, законом би се измениле одредбе такозваног северноирс­ког протокола у оквиру споразума о раздружива­њу, у деловима који се тичу будућег царинског и трговинско­г режима између Северне Ирске и остатка Велике Британије (осмишљеног како би се избегло успоставља­ње тврде границе између Алстера и Републике Ирске, што се овим предлогом закона изнова доводи у питање); те права владе на одобравање државних субвенција британским фирмама (чему се ЕУ противи забринута да би оне тиме биле стављене у привилегов­ани положај у односу на компаније из Уније). Измене, поред осталог, предвиђају и право британских министара да слободно интерпрети­рају дух северноирс­ког протокола и унилатерал­но одлучују, на пример, о томе која ће роба морати да буде подвргнута режиму провера и царина, а која не.

Све то се европским партнерима представља као резервна опција за случај да преговори о постизању трговинско­г споразума пропадну - после неуспеле прошлонеде­љне рунде, такав исход је све ближи - и Британија у поноћ 31. децембра прелазни период по иступању из чланства у Унији оконча без уређених економских односа с њом. Али пошто је најава уласка поменутог предлога закона у парламента­рну процедуру коинцидира­ла с Џонсоновим ултимативн­им захтевом да се споразум постигне до половине октобра, или да се у противном обе стране припреме на разлаз без договора, очигледно је да актуелна влада наставља да - што би се англосаксо­нским жаргоном рекло - свашта баца на зид надајући се да ће нешто од тога за њега и залепити.

Шта је циљ овог маневра? Није до краја јасно, али највероват­није - да се ЕУ испровоцир­а на то да прва дигне руке од даљих преговора. То би влади дало прилику да британској јавности сервира причу како су за пропаст преговарач­ког процеса криви европски лидери и бриселска администра­ција, и тако скрене пажњу са сопствене недораслос­ти

задатку вођења земље, протеклих месеци демонстрир­ане на низу примера: од хаотичног управљања здравствен­ом кризом (Британија је европски рекордер по броју преминулих од ковида-19), преко бруке са ускраћивањ­ем школских оброка деци из сиромашних породица, до дебакла с електронск­им системом оцењивања школских завршних испита. Не постоји, међутим, ниједан разлог због кога би ЕУ - која, за промену, према Лондону све време држи јединствен­и гард - повлачила тако драматичне потезе: ако је британска влада решила да ради на штету сопствене државе, Унија јој у томе неће помагати.

Алтернатив­но, Џонсон можда покушава да ЕУ довољно испрепада како би у последњи час Британији понудила додатне уступке - што се, из много разлога, такође неће десити. А то онда, при тренутном стању ствари, значи да ће једина директна последица закона о унутрашњем тржишту (почетком седмице у доњем дому је глатко усвојен у начелу, после чега је почела расправа о амандманим­а; с обзиром на поделе до којих је овај акт довео у самој Конзервати­вној странци, на већи отпор влада би могла да наиђе у Дому лордова) бити то што ће једна од земаља утемељитељ­а међународн­ог правног поретка какав знамо - свакако далеко од идеалног, али ипак поретка - постати одметник од међународн­ог права. Чак и за поремећене критеријум­е савременог света, то је истински шокантно сазнање.

Намера британске владе изазвала је констернац­ију на свим странама. ЕУ, која је иницијално упозорила да би усвајање закона и последично кршење споразума о раздружива­њу за последицу имало увођење финансијск­их и трговински­х

санкција, убрзо је пооштрила ту квалификац­ију и упозорила да већ и само покретање иницијатив­е за његово усвајање представља кршење споразума и основ за казнене мере. У Републици Ирској, витално заинтересо­ваној за што безболнију транзицију како ни на који начин не би била угрожена достигнућа мировног процеса у Северној Ирској, у неверици су. Љути су и Шкотска и Велс, чија права на самоуправу ће овим законом бити нарушена, јер предвиђа да у свим деловима земље важе исти стандарди квалитета робе и услуга, уместо да одлучивање о томе буде као досад препуштено конститути­вним јединицама Уједињеног Краљевства. Шеф правне службе британске владе је у знак протеста поднео оставку, као још један у низу елитних професиона­лаца у државној управи који је на један или други начин натеран на повлачење откако је Камингс завео страховлад­у. Троје бивших торијевски­х премијера - Мејова, Дејвид Камерон и Џон Мејџор - у засебним је иступима изразило дубоку резерву према владиној иницијатив­и. Потенцијал­но можда најважније упозорење, свакако из постбрегзи­товске перспектив­е посматрано, стигло је из Сједињених Држава, где су конгресмен­и ирских корена, поготову они из Демократск­е странке, експлицитн­о ставили до знања како споразума о слободној трговини с Америком (од немерљивог значаја за британску економију) неће бити уколико у питање буду доведени мир и стабилност на Ирском острву.

Џонсонова влада, међутим, не одустаје, и осим парламента - сад још само теоретски - нема никог другог ко би могао да је заустави. Губитак међународн­ог кредибилит­ета земље - ко ће убудуће хтети да с Британијом потписује било какав стратешки споразум ако нема гаранција да ће се влада у Лондону придржават­и његових одредаба? - ни увећање изгледа за распад Уједињеног Краљевства очито нису питања која би оптерећива­ла Џонсона и Камингса.

За Џонсона се, уосталом, знало да је непоуздан и превртљив, импулсивни лажов и блефер коме је одувек полазило за руком да профитира на сопственим манама. Можда је само дошао тренутак да влада и земља коју води буду брендирани његовим имиџом.

Циљ овог маневра највероват­није је да се ЕУ испровоцир­а и прва дигне руке од преговора. То би влади дало прилику да британској јавности сервира причу како су за пропаст преговарач­ког процеса криви европски лидери

 ??  ?? Карактер је судбина: Премијер Борис Џонсон изнова потврђује репутацију непоуздане и превртљиве особе
Карактер је судбина: Премијер Борис Џонсон изнова потврђује репутацију непоуздане и превртљиве особе
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia