Nin

Лак ударац у браду Кремља

РЕГИОНАЛНИ ИЗБОРИ У РУСИЈИ

- МАРКО ЛОВРИЋ

Иако је у Томску, граду у коме је Алексеј Наваљни водио кампању пре него што је колабирао, јединствен­а Русија је освојила само једанаест од 37 места у градској скупштини, а није боље прошла ни у Новосибирс­ку, у огромној већини губернатор­ских трка Путинова странка је убедљиво тријумфова­ла

Локални избори као локални избори – на њима су, барем у теорији, битне теме које су мале за државу, а велике за грађане. Памтиће се дуго да је на изборима у лондонској четврти Гринич 1990. наступала партија навијача ФК Чарлтон. Странку су основали како би спречили локалну управу да им сруши стадион. Освојили су десет одсто гриничких гласова и посрамљена администра­ција одустала је од намере да им одузме вољени терен.

Тако су се и пред локалне изборе у Русији, одржане од 11. до 13. септембра, међу горућим темама нашли и велика депонија (чија изградња нимало не одушевљава Архангелск),

и свето брдо (на коме житељи Башкортост­ана не желе никакве радове), уз већ виђене светске проблеме попут корупције и скривања жртава корона вируса (за шта опозиција оптужује татарстанс­ку управу).

А у изборној стварности – локални избори као локални избори у држави којом дуго доминира један ентитет, човек или странка, свеједно. Тешко је прегледно представит­и за шта су то Руси гласали. Тамошњи систем локалне управе легендарно је компликова­н. Осамнаест региона бирало је губернатор­е, једанаест регионалне скупштине, 22 градске одборнике, а на четири места гласало се чак и за посланике

или за заштиту животне средине (што наравно тражи Зелена алтернатив­а). Москов тајмс нуди и интересант­ан податак да су оснивачи странaка За истину и Нови људи, Захар Прилепин и Алексеј Нечајев, били део Путинове коалиције Сверуски народни фронт.

Западни медији, попут Фајненшел тајмса, подвлаче да ће састав неких регионални­х скупштина бити макар лак ударац у браду Кремља.

„Организаци­ја Алексеја Наваљног подстицала је бираче да ’гласају паметно’, то јест да подрже кандидате којима се дају најбоље шансе да победе кандидате Јединствен­е Русије. Та је иницијатив­а изгледа успела у Томску, граду у коме је Наваљни водио кампању пре него што је колабирао. Јединствен­а Русија је у Томску освојила само једанаест од 37 места у градској скупштини, што значи да их је изгубила десет у односу на претходне изборе. Слично је било и у Новосибирс­ку, трећем највећем граду Русије, где је Јединствен­а Русија освојила 22 места од 50, једанаест мање него претходни пут. Двоје сарадника Наваљног ушло је у скупштину“, пише Фајненшел тајмс.

На примеру Републике Коми видели смо да ови „незнатни губици“, како их је назвао Андреј Перцев, не морају нужно да потресу Јединствен­у Русију. А напослетку треба рећи и очекивано, то јест да је Голос, независна организаци­ја за праћење избора, у извештају објављеном у уторак поменула стотине наводних кршења изборних правила с краја на крај Русије. Кремљ дакако није сагласан.

Што се тиче Алексеја Наваљног, у уторак је на Инстаграму објавио фотографиј­у, прву након што је примљен у берлинску болницу „Шарите“. Објавио је да најзад дише без механичке помоћи, први пут након тровања. Његова портпаролк­а Кира Јармуш истог дана је објавила да ће се Наваљни сигурно вратити у Русију.

„Збуњује ме то што било ко мисли другачије. Цело јутро ме новинари питају да ли је истина да Алексеј намерава да се врати у Русију. И опет потврђујем свакоме – никада нисмо разматрали било шта друго“, написала је Јармуш на Твитеру.

Нема сумње да ће повратак главног лица руске опозиције бити већи проблем за Кремљ од свих нежељених депонија и светих брда.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia