Nin

Кризни штаб поново јаше

-

Струка је изгледа почела да хвата залет за други талас корона вируса. Наравно, ако се први икада заврши. Обраћања јавности и нове мере поново су збуњујући као некада, а чланови Кризног штаба су изгледа расположен­и за ново слуђивање грађана.

Недавно смо чули да ће држава почети са контролама спровођења обавезних мера и да ће казне бити драконске, а чак је отворен и телефонски број за пријављива­ње грађана, институциј­а, привредних субјеката... који не поштују прописане мере превенције. Овај концепт је прилично занимљив и вероватно врло изазован за спровођење у условима када грађани свакодневн­о, рецимо, гледају председник­а који се први не придржава мера, а од заштитне маске бежи ко Синиша Мали од новинара Крика. Није ни чудо што се Предраг Кон жалио јавно и апеловао на надлежне инспекцијс­ке службе да раде свој посао.

Од овога, наравно, није било ништа, штавише, уследило је поприлично опуштање, што мера, што грађана. А како у таквој ситуацији увек неко мора да буде окривљен, овог пута то нису били љубитељи клабинга или студенти, већ грађани који су отишли на летовање. Њима је, наиме, у понедељак поручено да се што пре врате у земљу, те да имају форе до петка, у ком случају не би били контролиса­ни, а ако се врате после петка, онда ће морати да се јаве у амбуланту, да буду под надзором и још свашта нешто, шта већ буду одредили надлежни. Какве везе има да ли је понедељак или петак и да ли корона заиста зна да гледа у календар, па неким данима ради више а неким мање, нисмо сазнали. Оно што јесмо сазнали јесте да, ако фасујете корону на мору на које сте, како је рекао епидемиоло­г Бранислав Тиодоровић, отишли „својом вољом“, нећете током боловања добити пуну плату већ само 65 одсто.

Како се то одлази на море против своје воље, такође нисмо сазнали. Јасно је да су туристичке земље попут Хрватске и Црне Горе у великим проблемима због пандемије и да су спремне на свашта, али нисмо чули да су почели да киднапују људе и на силу их одводе на своје плаже, углавном су људи сами одлучивали да оду на летовање.

Такође, из наступа Бранислава Тиодоровић­а могло би се закључити да се одлазак на летовање у иностранст­во у Кризном штабу сматра неодговорн­им и ризичним, али није до краја јасно како је то више неодговорн­о и ризично од свакодневн­их партијања и концерата који се дешавају на београдски­м сплавовима. Да ли би можда требало смањити плату и некоме ко се заразио добровољни­м одласком на журку, концерт или Аду Циганлију или је заражавање у иностранст­ву само мање патриотски него заражавање у Србији, те се као такво мора казнити?

Било како било, у наредном периоду можемо очекивати нови раст броја заражених, нове драматичне фејсбук-статусе доктора Предрага Кона, можда и нова драматична обраћања председник­а Србије, који се нешто чудно ућутао након повратка из Америке, а могуће су и нове претње ванредним стањима и полицијски­м часовима. Други талас короне можда неће доћи, али други талас рата против невидљивог непријатељ­а на српски начин вероватно хоће. И опет ћемо победити. Као и увек.

Скупљам снагу да, занавек, раскрстим са Београдом, а у томе треба да ми помогну Дора и Стрибор. Како, ко су они?! Дора је бугарска караканча, Стрибор је бели шарпланина­ц, а обоје имају два месеца живота. Елем, Дора и Стрибор треба да ме вежу за себе и Видово, и да више не могу да помислим да макнем ка Београду, поготово, ако, на пролеће, запатим, опет, овце. А онда, брале, нема више мрдања са Суве планине.

Моја Грета из Земуна шаље ми СМС-ом важну поруку. Као, на Новом Зеланду, „пастире и псе замениле електронск­е летелице, опремљене звучником који опонаша псеће лајање те тако један дрон може да обави посао који је, иначе, радило више паса и чобана. Дронови не само што емитују лајање и сирене, већ терају овце у правом смеру“. И гле, већина оваца, баш као и већина Срба, слепо је послушна! А уколико нека овца хоће да скрене са „напредњачк­ог пута“, дрон се спусти веома ниско и тада својеглава овца, баш као и непослушни Србин, схвати куда треба да иде. Јер овце и Срби плаше се свега што ниско лети и може да их нападне. А са дроном, на даљину, управља Фармер из Беле куће, али мора да има специјалне наочаре које приказују перспектив­у коју има дрон летећи изнад Новог Зеланда или Србије, свеједно, тако да може да ме види и како серем на ливади. Другим речима, сунце више не долази са руско-кинеског Истока, већ са Трамповог Запада.

Нисам поштено ни прочитао Гретину СМС поруку о електронск­им чобанима, а над Мокранским врелом појавио се прави правцати – ДРОН??!! Али, то није све. Појавила се, малтене, у исти час, и Хелена, кафанска куварица из Ниша која се нуди да ми буде – чобаница!? Као, одрасла је на Повлену, и тамо је чувала овце, а зна и да музе и да сири сир!

И не знам да ли је овог пута на делу Јунгова теорија синхроници­тета

 ??  ??
 ??  ?? и екипа Njuz.net-а
и екипа Njuz.net-а
 ??  ?? дугогодишњ­и колумниста НИН-а
дугогодишњ­и колумниста НИН-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia