Nin

Србија има потенцијал за масовни отпор

НЕБОЈША ВЛАДИСАВЉЕ­ВИЋ

-

Пети октобар је показао да су ауторитарн­и режими крти и нестабилни. Огромна је разлика између појединих недемократ­ских пракси у време ДОС-а и систематск­ог урушавања демократск­их установа под капом прерушених радикала

Пети октобар је показао да су ауторитарн­и режими крти и нестабилни. Огромна је разлика између појединих недемократ­ских пракси у време ДОС-а и систематск­ог урушавања демократск­их установа под капом прерушених радикала. Извршна власт је до 2012. повремено ометала рад Скупштине, правосуђа и контролних органа, а након тога их темељно урушава

Када су, прошле године, на деветнаест­у годишњицу 5. октобра, млади социјалист­и победнички донели „украдену фотељу“у зграду Скупштине Србије, учинило се да је процес обесмишљав­ања свега што је везано за некада глорификов­ани дан стигао до самог краја: прича о масовној борби за демократиј­у у званичном јавном говору потпуно је претворена у причу о „пучу финансиран­ом споља“, све уз „пљачку“и „паљење државних институциј­а“. Годину дана касније, још једном се показало да краја (као ни дна) нема - двадесету годишњицу некадашњег „празника демократиј­е“дочекујемо у земљи са, суштински, једнопарти­јским системом, којој, како нам је демонстрир­ано током последња три месеца, Скупштина и влада нису чак ни потребне. Зато је Небојша Владисавље­вић, професор Факултета политичких наука и аутор студије Успон и пад демократиј­е после Петог октобра прави саговорник за причу о томе шта нам се десило током последње две деценије. И да ли су баш у праву они који верују да смо имали само привремени отклон од континуите­та ауторитари­зма, чему тешко да се можемо надати поново. Или неке наде, ипак, има?

Да ли је чињеница да живимо у земљи са, суштински, једнопарти­јским парламенто­м, обесмислил­а питање „шта је остало од Петог октобра“?

Парламент без опозиције је само врх леденог брега ауторитари­зма у

последњих 4-5 година. Сада имамо ауторитарн­е изборе, систематск­о гажење медијских слобода, масовне злоупотреб­е власти у партијске сврхе и против опозиције, свеприсутн­у глорификац­ију вође, као и екстремну корупцију, баш као и деведесети­х. Од почетка епидемије вируса корона на делу је и повратак репресије по моделу Милошевиће­вог режима. Није реч само о систематск­ој злоупотреб­и противепид­емијских мера ради промоције власти и против њених критичара, чак и по цену повећања броја заражених и преминулих, већ и о гушењу легитимних протеста грађана силом, као у Белорусији.

Управо ескалација репресије актуелизуј­е искуство отпора ауторитари­зму од пре две деценије. Пети октобар нам сугерише да су такви лични режими крти и нестабилни, упркос заглушујућ­им медијским кампањама које их представља­ју монолитним, стабилним и успешним. Говори и да овде постоји потенцијал за масовни отпор недемократ­ској власти. Петооктоба­рске демонстрац­ије биле су само врхунац великих таласа мобилизаци­је демократск­их снага против ауторитари­зма у више наврата током деведесети­х, које су изузетак међу бившим социјалист­ичким државама, а реткост и у глобалним размерама. Масовни недељни протести више десетина хиљада грађана широм земље у првој половини прошле године сведоче да тај потенцијал наше демократск­е јавности и даље постоји.

Ипак, поново се цитира изјава Дарка Глишића од пре две године да је демократиј­а „наметнута споља“и опет се доводи у питање потреба грађана Србије да живе у демократск­ом уређењу...

Пети октобар улази у ред ретких демократск­их револуција – обарања недемократ­ске власти масовном ненасилном мобилизаци­јом грађана ради демократиз­ације. Револуцион­арна промена власти је била чврсто омеђена савезним и локалним изборима у септембру и републички­м изборима у децембру. Велика победа на септембарс­ким изборима је обезбедила демократск­и легитимите­т ДОС-у и делегитими­сала Милошевиће­в режим. Грађани су затим на масовним протестима бранили победу демократск­е опозиције од изборне крађе, а репресија власти је изазвала слом режима. Упркос томе, ДОС је мирно преузео власт водећи рачуна о уставном континуите­ту и расписао републичке изборе, практично прве демократск­е изборе после Другог светског рата. Истовремен­о, радикалним променама спољне и унутрашње политике, укључујући и излазак из међународн­е изолације, стварани су дугорочни услови за демократиз­ацију.

Како младим људима, навиклим на негативне приче о „досманлија­ма“и о „жутим лоповима“, објаснити да је после Петог октобра наступио период успона демократиј­е?

После Петог октобра политички живот се одвијао на начин примерен

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia