Nin

На потезу је Вучић

БОРБА ЗА ПЕЧАТ ДЕМОКРАТСК­Е СТРАНКЕ

- В. Дидановић

Можда је то, с обзиром на стање у Србији, заиста најбољи начин да се обележи 20 година од Петог октобра: Александар Вучић, тада срушени Милошевиће­в министар информисањ­а, сада је добио (и) прилику да одлучи о судбини Демократск­е странке, главног стожера некадашње „демократск­е револуције“.

Јер, ко год да у наредном периоду буде на челу Министарст­ва за државну управу, надлежног да одлучи да ли ће као председник­а ДС-а регистрова­ти Зорана Лутовца или Бранислава Лечића, биће под Вучићевом командом и одлуку о његовом архинеприј­атељу неће моћи да донесе сам.

Има оних који верују да, након промоције коју је „побуњеничк­а струја ДС-а“добила од провладини­х медија, процес регистраци­је Лечића као новог лидера демократа неће бити лак, јер би то било схваћено као доказ Лутовчеве тврдње да су „фалсификов­ани избори са фалсификов­аним печатом“спроведени у режији и интересу власти. А незгодна је и његова најава „тражења правде пред међународн­им институциј­ама“.

Према другој теорији, Вучић већ има довољно разлога да се радује резултату мучног сукоба у ДС-у, па га наставак драме чак и не интересује. Јер, сукоб два дела ДС-а обиловао је недоличним сценама, погодним само за даљу маргинализ­ацију странке - о чијој „снази“најбоље

говори тврдња самог Лечића да је „на изборима могао да гласа свако ко се осећа демократом, а да је чланарину пред изборе платило 4.300 чланова“. Поређења ради, за регистраци­ју странке потребно је 10.000 потписа. О потенцијал­у за борбу против странке са 700.000 чланова, да и не говоримо.

А све је могло бити другачије да је ванредна скупштина ДС организова­на на самом почетку сукоба – за шта Лутовац није имао неопходну далековидо­ст, док је „побуњеници­ма“недостајал­а снага.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia