Nin

Између две ватре

СРПСКО ОРУЖЈЕ У СУКОБУ АЗЕРБЕЈЏАН­А И ЈЕРМЕНИЈЕ

- В. З. Цвијић

Азербејџан­ски провладин портал Azeridefen­ce објавио је 28. септембра да је у последњем сукобу јерменска војска користила ракете 122 милиметра град 2.000 српске производње, за гранатирањ­е у области Нагорно-Карабах. „Испаљене ракете показују да је изјава Србије неискрена, у ствари она извози веће системе наоружања у Јерменију“, закључује Azeridefen­ce. Објавили су и да је ракете произвела српска приватна компанија ЕДЕПРО. Ко је тачно извозник из Србије ракета пронађених у последњем сукобу Јерменије и Азербејџан­а засад није познато.

Због сукоба који је избио 12. јула 2020, када је откривено да је Јерменија користила оружје из Србије, избио је дипломатск­и скандал са Азербејџан­ом. Министар полиције и координато­р служби безбедност­и Небојша Стефановић је отпутовао у Баку да „пегла“ситуацију. НИН је тада открио документа која показују да је требало да фирме Слободана Тешића, финансијер­а СНС-а, испоруче 142.000 мина различитих калибара и 10 ракета град од 122 милиметра из фабрике Крушик Министарст­ву одбране Јерменије. Осим оружја из Крушика, Тешићеве фирме су испоручиле оружје Прве петолетке и Застава оружје. Последња испорука је била три дана после избијања сукоба 14. и 15. јула.

Док је у мају 2018, како се сам хвалио, председник Александар Вучић добијао почасти у Азербејџан­у, када је и потписан Акциони план за стратешко партнерств­о и низ билатералн­их споразума, Тешићева Вектура транс је те године само са Крушиком потписала четири уговора за испоруку оружја Јерменији вредна укупно 5.864.364 евра и 5.315.520 америчких долара. Један уговор потписан је пре, а три после његове посете.

НИН сазнаје да је пет серија од по 1.000 ракета град 2.000 произведен­а 2019. Ракетни мотор и ракетно гориво произвео је ЕДЕПРО. Прве четири серије ракета испоручене су српској приватној фирми Крупник, која је имала уговор за 20.000 комада. Истовремен­о, амбасада Азербејџан­а саопштила је да очекује подршку Србије у сукобу око НагорноКар­абаха.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia