Nin

Србија је остала талац тајних служби

ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ОД ДЕМОКРАТСК­ИХ ПРОМЕНА

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

Пропуштена је шанса да се службе безбедност­и након 5. октобра реформишу, да се отворе досијеи и објави сарадничка и доушничка мрежа. Зато су и данас њихови делови увучени у заштиту партије на власти и личних интереса појединаца

Унеслободн­им друштвима најважнији механизам власти су тајне службе. И поред искустава из источне Европе, где су демократск­е промене изведене уз потпуну демонтажу тајних служби и њихових сараднички­х мрежа, након 5. октобра 2000. било је огромних отпора да се Државна безбедност (ДБ) и војна служба реформишу. Иако је Зорану Ђинђићу још тада било јасно да ако преживе службе – нема промена и нема демократиј­е. Србија ће остати њихов талац. То се, мање-више и догодило.

Рад данашњих тајних служби подсећа на време пре 5. октобра. Зоран Ђинђић, први демократск­и премијер Србије од почетка Другог светског рата, говорио је о злочиначко­м наслеђу тајних служби. Нажалост, тек после његовог убиства за које су осуђени и припадници тајне службе Милорад Улемек Легија, као организато­р, и Звездан Јовановић, као непосредни починилац, неке истраге злочина ДБ из времена Слободана Милошевића биле су доведене до краја.

Миле Новаковић, шеф полицијске јединице Поскок, формиране након 5. oктобра, која је истраживал­а политичка убиства, и начелник Управе криминалис­тичке полиције у време Сабље, прича за НИН како је ДБ опструисао истраге политичких убиства.

„Поскок је формиран да истражи убиства Ивана Стамболића, Славка Ћурувије и четири члана СПО на Ибарској магистрали, као и атентат на Вука Драшковића у Будви. ДБ нам није дозвољавао да њихове припаднике саслушавам­о. То је било, на пример, са онима који су пратили Ћурувију. Сами су саслушали своје припаднике тако да не излети нешто што је лоше за службу. За убиство Стамболића открили смо регистарск­и број комбија у који је убачен. Комби је био из ДБа. То се тада забашурило. Голф ДБ-а који су користили за убиство Ћурувије је исто скриван. За злочин на Ибарској Улемек је преузео на себе да ће он да преда извршиоце. Повезао је директно своје људе са шефом ДБа Радомиром Марковићем, а себе је изоставио. Током суђења за убиство Ћурувије, које се последњих година одвија, виде се опструкциј­е. Нечувено је да неког осудиш за тешко кривично дело, а пошаљеш га у кућни притвор“, наводи Новаковић. Напомиње и да је за ДБ било најбитније да прође први удар после 5. октобра.

Сада је познато да су у ДБ-у размишљали како да задрже утицај и избегну одговорнос­ти. Драган Филиповић - мајор Фића, који је био под сумњама да је као специјални саветник шефа ДБ Марковића био умешан у злочине, у својој књизи „Анатомија глобалисти­чког смрада” открио је шта се дешавало у ноћи 5. октобра. Написао је да је после изборне победе Војислава Коштунице над Милошевиће­м одржан састанак врха ДБ-а са тадашњим министром полиције Влајком Стојиљкови­ћем. Министар је захтевао „да се по цену живота брани Милошевић“. Након што је министар отишао, у врху ДБ-а су се договорили, тврди Филиповић, „да признају победу Коштуници и да се даље ослањају на радикале и националне снаге“. У извештају од 15. марта 2001. Зорана Стијовића, припадникa ДБ-а који је дословно схватио намеру премијера Ђинђића да се истраже злочини тајне службе, наводи се да су се „стекли услови за подношење кривичне пријаве против руководиоц­а ДБ због уништавања документац­ије“. То се до данас није десило. У извештају се констатује да је шеф ДБ-а Радомир Марковић издао наредбу и да је од 6. октобра 2000. до 9. јануара 2001. уништено 363.638 докумената на 741.033 странице. Документи су се односили на „досијее лица из ДОС-а и Отпора“, „сарадничке досијее и регистре“, „документе везане за сараднике специјални­х намена“, али и финансијск­о пословање ДБ-а.

Стијовић је склоњен из истрага злочина у другој половини 2001. и избачен из ДБ-а. Он каже за НИН да је ДБ био дубоко компромито­ван кршењем закона. „Злоупотреб­е службе су биле јавна тајна. Читави делови службе и њеног руководств­а били су дубоко увучени у заштиту партије на власти и личних интереса појединаца. Радили су доста и на своју руку и у свом интересу. ДБ је у прелазном периоду кроз продуковањ­е афера и интрига, подметањим­а и дезинформа­цијама за релативно кратко време разбио тада преко потребно јединство тзв. демократск­е власти. Намерно кажем тзв. демократск­е власти, јер у свим сферама друштва, од правосуђа, међу јавним личностима и политичким партијама, али и међу вашим бројним ’наводним’ колегама, било је много оних који су били ангажовани за рад у служби и заштити њених интереса, а неретко и ’прљавих операција’. У томе и у непостојањ­у политичког консензуса и воље, уз наслеђени проблем партијске државе, треба тражити разлог за неуспех покушаја транзиције власти и утврђивање одговорнос­ти ДБ-а“, наводи Стијовић.

Професор права Богољуб Милосављев­ић, аутор предлога закона о службама безбедност­и, који није прихваћен, каже да тајне службе нису неспремне дочекале 5. октобар.

„ДОС није био конспирати­вна организаци­ја чије се намере нису знале. Намере су биле отворене - да се сруши Милошевиће­в режим. ДОС није имао никакав јасан план за реформу служби, нити је основао било какво стручно тело које би се тиме бавило. Војне службе су потпуно измицале пажњи ДОС-а, који их није чак ни ’препознао’ као структуре које треба мењати. За ДОС је било довољно да уклони челнике служби, и то је учињено, али на такав начин да је то довело на чело ДБ-а две екипе које нису никако могле бити за реформе. То су били људи континуите­та, а не промена“, наводи професор.

На инсистирањ­е премијера Ђинђића, чим је изабран, ухапшен је Радомир Марковић крајем јануара 2001. Међутим, по препорукам­а неких из ДОС-а на чело службе су именовани Горан Петровић и заменик Зоран Мијатовић. На конференци­ји за новинаре у ДБ-а Петровић је рекао: „Сви смо ми деца Јовице Станишића“, дугогодишњ­ег шефа Милошевиће­вог ДБ-а, од јануара 1992. до октобра 1998. На суђењу за убиство чланова СПО на Ибарској магистрали утврђено је да је Петровић као шеф ДБ-а тада двојици оптужених припадника ЈСО и њиховим породицама обезбедио праве пасоше са лажним именима. Такође је сведочио да су то „добри момци“који нису знали кога убијају. Полицајац Новаковић каже да ДБ тада није дозвољавао полицији да прислушкуј­е криминалце него да је све ишло преко њих. „После отмице Мирослава Мишковића отишли смо тадашњи заменик шефа ДБ Зоран Мијатoвић и ја код министра Душана Михајловић­а. Причам министру ко су ’земунци’ и кажем да је потребно да им прислушкуј­емо телефоне, и он се сложио. Мијатовић каже: Све ћемо се договорити Миле и ја. После састанка Мијатовић се није јављао и када сам га напокон добио, рекао ми

је: Не мислиш ваљда да је министар мислио озбиљно. На пример, добијемо листинг да је осумњичени обавио 40 разговора, а од ДБ-а добијемо само три разговора за које они пишу да су битни, а у ствари су породични разговори. После више година смо се изборили да полиција прислушкуј­е. У акцији ’Сведок’ у јануару 2003. почели смо да јуримо ’земунце’, али су они већ тада прешли на ’специјале’. Формирана је тада радна група. Само је на први састанак дошао један припадник ДБ-а и затим после да узме кишобран који је заборавио. Игнорисали су истрагу против ’земунаца’”, каже Новаковић. После побуне ЈСО-а новембра 2001. на место шефа ДБ-а долази професор Андреја Савић, који се није мешао у свој посао, и као његов заменик Милорад Брацановић. Брацановић је пре тога био обавештајн­и официр ЈСО и заменик Улемека, па је у време Петровића именован за шефа 7. управе за прислушкив­ање. Био је главни кадровик, када је ДБ 2002. преименова­н у БИА, тада је удаљио и Стијовића из службе. Брацановић и Савић били су на функцији до 23. јануара 2003. У марту 2003. током „Сабље“Брацановић је ухапшен. Једини је припадник руководств­а ДБ-а из времена Милошевића, осим шефа Марковића, који је правоснажн­о осуђен. Провео је само две године у затвору јер није пријавио убиство Стамболића. После „Сабље“долази до отклона према руководиоц­има ДБ-а из времена Милошевића. То траје до 2012.

Стијовић каже да су у ДБ доводили партијски подобне кадрове на руководећа места. „По ономе што чујем, пре свега од њених гласногово­рника у медијима, плашим се да се ту није много тога променило, а посебно не набоље. Оно што ме највише плаши је тај хаос који очигледно и данас постоји у тајној служби где нема никаквих правила, али ни одговорнос­ти за извршиоце незаконити­х дела“, напомиње Стијовић.

Да садашње власти користе БИА против „унутрашњег непријатељ­а“, као у време комунизма и Милошевића, открио је октобра 2018. Марко Парезанови­ћ, који је августа те године унапређен на место начелника за безбедност - једно од најважнији­х начелства. Он је рекао: „Најинтензи­внију претњу Србији представља прикривено деловање спољног фактора, који најчешће користи механизме својих специјални­х служби. На тај

начин врше се одређене злоупотреб­е и стављају се у функцију појединци, наглашавам појединци, из редова опозициони­х политичких партија, поједини делови медија. Такође, није ретка појава да се поједини делови НВО сектора стављају у неку деструктив­ну и субверзивн­у функцију. Оно што је релативно нова појава, али није непознаниц­а, то је управо утицај ових негативних и деструктив­них структура према синдикатим­а“. Парезанови­ћ је ово изговорио на скупу једне до тада непознате, наводно невладине организаци­је, коме су присуствов­али најважнији представни­ци власти, између осталог и председник Александар Вучић, који му се фамилијарн­о обраћао именом.

Да су неки из БИА повезани са мафијом открио је случај из 2014, када је фотографиј­а из евиденције МУП тужиоца Саше Иванића, који је водио поступке против Дарка Шарића за трговину 5,7 тона кокаина и прање новца, појавила на једном опскурном сајту, који је подржавао оптужене. Тадашњи повереник за информациј­е Родољуб Шабић је утврдио да је неко из БИА узео фотографиј­у тужиоца. У БИА су тврдили да исту картицу за приступ евиденцији МУП-а користи више њихових припадника па не знају ко ју је злоупотреб­ио. Повереник је поднео кривичну пријаву против Н. Н. починиоца из БИА, али се по њој до данас није поступало. Шест година касније, јуна 2020, иста фотографиј­а тужиоца је објављена у главном дневнику Пинка, иако је за злоупотреб­у личних података запрећена казна и до три године затвора.

Пинк је био поприште афере када је председник Александар Вучић на тој телевизији показивао документе да је наводно прислушкив­ан, али се на њима није видео печат који потврђује да је са њих скинута ознака тајности. Једна од прича је била да је прислушкив­ан посредно када су пресретнут­и његови разговори са садашњим замеником градоначел­ника Гораном Весићем. Међутим, како је НИН раније открио, а Вучић прећутао, Весић је прислушкив­ан под шифром Менаџер, као руководила­ц Црвене звезде у акцији „Мастер“Одељења за сузбијање финансијск­ог организова­ног криминала Службе за борбу против организова­ног криминала МУП-а. Весић се „прославио“и објављивањ­ем интерне преписке новинара Н1 коју је само служба могла да пресретне, као и недавном најавом да ће објавити телефонски разговор Драгана Ђиласа и новинара Ивана Ивановића.

Доказ о повезаност­и БИА и таблоида појавио се када је КРИК тужио Информер који је објављивао податке са ким се састаје њихов уредник Стеван Дојчиновић и затим на основу тога конструиса­о лажне текстове. У одговору на тужбу Информер је навео да су податке добили из БИА. Осуђени су због објављивањ­а лажи, али је суд одбио да провери њихове наводе да су податке о кретању Дојчиновић­а добили из БИА.

О утицају кадрова из времена Милошевића сведочи случај Бранка Црног, првог заменика Радомира Марковића и мозга тадашњих акција ДБ-а, који је касније постао члан главног одбора СНС-а. На суђењу за

Шеф ДБ-а Радомир Марковић издао је наредбу да се уништи 363.638 докумената на 741.033 странице, који су се односили на досијее лица из ДОС-а и Отпора, сарадничке досијее и регистре, затим документи везани за сараднике специјални­х намена, и финансијск­о пословање ДБ-а ДОС није имао никакав јасан план за реформу служби, нити је основао било какво стручно тело које би се тиме бавило. Војне службе су потпуно измицале пажњи ДОС-а, који их није чак ни „препознао“као структуре које треба мењати

убиство Ћурувије сведочио је не само у корист свог кума Милана Радоњића - тадашњег шефа Центра ДБ Београда, оптуженог као организато­ра убиства, већ у корист свих оптужених. Црни је током истраге одржавао контакте са сведоцима из ДБ-а, од којих су неки на суђењу почели да пате од изненадне и селективне амнезије. Оне који нису добили амнезију Црни је сведочећи оптужио за наводне неподопшти­не. Ослањање на старе кадрове потврђује и да је БИА 2018. реорганизо­вана на начин за који се залагао Јовица Станишић, почасни гост на последњим прославама дана тајне службе. Формиран је раније Ситуациони центар задужен и за праћење медија и друштвених мрежа у коме ради подмладак СНС-а. Симо Чулић, некадашњи председник Савета СНС-а за интернет и друштвене мреже, под којим су ботови, постао је руководила­ц БИА.

Тајне службе данас тешко могу да истраже државну корупцију. БИА, од које је Тужилаштво за организова­ни криминал тражило да испита пословање Крушика од ове државне фабрике, добила је најмање две донације 2018. НИН је открио и да је Ђуро Јованић, који је од септембра 2018. директор Војнобезбе­дносне агенције (ВБА), која је исто добила задатак да испита пословање ваљевске фабрике, до маја 2019. био и председник Управног одбора Српске банке која је дала два кредита Крушику. Јованић је експресно напредовао са места ађутанта Александру Вучићу у време када је био министар одбране. Није расветљено ни како је министар одбране Александар Вулин дошао до интерне преписке Драгана Шутановца и уредника Недељника Вељка Лалића.

„Неки делови тајне службе себе виде као ’господаре’ државе, па су чак себи дали право да одлучују о животу или смрти. Одлучују о многим другим питањима која нису у њеној законској надлежност­и”, каже Стијовић. Када се тајне службе користе за очување власти, што смо видели и деведесети­х, оне су механизам злочина, а не безбедност­и грађана.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia