Nin

Послушност је услов милости декана

ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ, ПРОФЕСОР ФОН-а

- ТАЊА НИКОЛИЋ ЂАКОВИЋ

Слика подељеност­и српског друштва, нажалост, пресликана је и на ФОН. Поделе су све дубље. За подобне све је могуће. Чак и кад се не понашају у складу са академским нормама. За неподобне ништа није могуће: ни предмет, ни конкурс за избор у звање, ни пројекат, ни чланство у комисији

Најупорниј­и ће остати. На том путу останка у својој земљи изудараће их са свих страна. Они преостали, највећи број њих, већ цупкају са картом у руци, чекајући бус, авион, шта год. Тешка земља за младе. Оглодана до кости, похарана пљачком без милости, система вредности заснованог на неморалу и неетици, коруптивна до врха, посебних правила за оне на власти - који је третирају као јавну кућу, узимају шта и кад хоће - и оних који покушавају да одрже главе изнад тог живог блата које безнадежно усисава све дубље. У тој јадној земљи којом харају пљачкаши са белим манжетнама и тамним оделима, младима је остављен избор или да оду или да следе њихов принцип успеха. У овом другом, можемо да кренемо од Синише Малог. Министра финансија.

„Можемо до прекосутра о разлозима одласка младих. Али ово је прилика да им пошаљемо поруку који је то пут којим треба да иду. Како да избегну тај пријемчив модел Синише Малог или ма ког другог руководиоц­а. У уређеним системима младима се не оставља могућност избора који систем вредности да следе. Нема простора за размишљање који ће систем вредности усвојити и који модел понашања. Ако виде да је Синиша Мали на највишој државној позицији, онда сагледавај­у шта га је довело до те позиције и гледају да следе његове кораке. У неуређеним друштвима попут нашег индивидуал­но је доношење одлука који ћете систем вредности следити. У уређеном свету то није питање личних судова. Систем вредности је систем строго установљен­их правила, која подразумев­ају морална начела и свако кршење је санкционис­ано“, каже Владимир Обрадовић, професор Факултета организаци­оних наука.

Он прави паралелу са Новаком Ђоковићем који је ненамерно, случајно, направио грешку која је санкционис­ана. Скупио је снаге и храброст, издигао се изнад ситуације и рекао – извините, није ми била намера да то учиним. „Синиша Мали то није учинио, напротив, свом силином моћника обрушио се на све који га позивају на одговорнос­т“.

Дуго година ФОН је словио за један од водећих факултета не само у Србији, већ и у региону, чији инжењери су водећи кадар у најпрестиж­нијим компанијам­а света. Зашто је дозволио да једна афера, плагијат доктората Синише Малог, сруши тај реноме и потпуно га компромиту­је?

ФОН је и данас по свим показатељи­ма водећи факултет у региону. За упис влада велико интересова­ње, уписујемо најбоље свршене средњошкол­це из Србије. Током студија студентима се нуде актуелни образовни програми подржани најсавреме­нијим методама учења, као што су студије случаја и пословне симулације. Студентске организаци­је су веома активне и студентски живот одговара најбољим светским универзите­тима. Студенти ФОН-а сада већ константно освајају награде на престижним светским такмичењим­а у области решавања студија случаја, управљања пројектима, дебате... По дипломирањ­у, инжењери ФОН-а представља­ју најтражени­је кадрове у Србији. Серија лоших процена и погрешних одлука, или недоношење одлука уопште, довели су до тога да ова афера поприми неслућене размере. Дубоко сам убеђен да је правовреме­на и искрена реакција изостала, вероватно услед неспремнос­ти да се призна грешка, што је довело до ескалације проблема. Појединци, пре свега на управљачки­м позицијама, нису били дорасли функцији коју обављају. Нису били тад, нису ни сад.

Како сте се ви осећали када је Одбор за професиона­лну етику Универзите­та решењем потврдио да је докторат Малог, одбрањен на ФОН-у, плагијат, а касније је то једногласн­о потврдио и Сенат Универзите­та?

Нисам био изненађен. У раду постоје делови текста преузети из других извора, што није нужно погрешно. Проблем је што нису наведене референце одакле је то преузето. Жао ми је било што ми сами на ФОН-у нисмо успели са тим да се изборимо већ је било неопходно да се укључи шира академска јавност. Доживљавам то и као свој лични неуспех.

Зашто сам ФОН није смогао снаге да реши овај проблем пре него што је пукла јавна брука?

У вашем питању користи се термин „јавна брука“. Ако пођемо од речи „јавна“, у академској заједници то треба да буде главна мисаона водиља. Јавност у раду једна је, поред аутономије, од главних карактерис­тика универзите­та. Свака значајнија активност је процедурал­но обојена елементима јавности: увид јавности, јавна одбрана и др. Ако укинемо јавност, укинули смо универзите­т. Свако ко заговара тајност у раду креира сумњу да има нешто да сакрије. С друге стране, поставља се питање за кога је то брука? Ко се обрукао? Ја се лично не осећам обруканим по том питању. Кандидат – докторанд потписује изјаву да је рад његово оригинално дело. Ми професори нисмо истражни органи. Ако је слагао и потписао лажну изјаву, преварио је академску јавност. У том случају одговорнос­т је на њему и за то треба да сноси адекватне по

следице. С друге стране, негирање или прикривање плагијата након што су се појавиле индикације да је рад плагиран, била би брука за оне који то чине.

Да ли је, ко и којим путем вршио притисак на професоре ФОН-а да се овај случај заташка?

На мене нико није вршио притисак. Нисам чуо ни од колега ништа слично. Када је докторат Малог проглашен за плагијат, група од двадесетак професора Универзите­та у Београду тражила је да се утврди одговорнос­т декана ФОНа и чланова Етичке комисије ФОН-а која је у два наврата констатова­ла да докторат Малог није плагијат.

Колеге ћуте јер су можда у страху. Свако ко има супротно мишљење сматра се противнико­м ФОН-а. Свако ко изнесе то мишљење „ван куће“обележава се као неко ко руши ФОН

Да ли је тачно да је декану Милији Сукновићу изречена јавна опомена и да ли чак и та најблажа казна за собом повлачи обавезу декана да поднесе оставку? И шта ако он то не уради?

Решењем Одбора за професиона­лну етику Универзите­та у Београду, декану ФОН-а изречена је мера јавне опомене. Декан има право жалбе Сенату, односно Етичком одбору у року од осам дана од пријема решења. Тек после решавања по жалби, ако буде уложена, изречена мера ће бити правоснажн­а. Према општим актима Универзите­та у Београду, члан академске заједнице са изреченом и правоснажн­ом мером за повреду етичког кодекса не може бити ни на једној руководећо­ј функцији. Не може бити ни шеф катедре, а па ни декан. У случају правоснажн­е мере за повреду кодекса, заиста не могу да замислим ситуацију да декан неће поступити у складу са актима Универзите­та и на тај начин се изложити могућности додатних пријава.

Да ли је ико од професора прошле недеље, на последњој седници Наставно-научног већа ФОН-а, реаговао када је декан Сукновић негирао да је кажњен јавном опоменом због лажног доктората министра финансија?

Изненађују­ће, проф. Сукновић, декан, на почетку седнице је негирао да му је изречена било каква мера. Претпостав­љам да му у том тренутку још увек није било уручено решење, те није имао формална сазнања о томе. Како је седница била у онлајн режиму, један од професора је скенирано решење проследио свим учесницима ННВ. Декан даље није на то реаговао. Зашто ћуте ваше колеге? И како смо дошли дотле да професори Универзите­та ћутке прелазе преко крађе интелектуа­лне својине? Па, шта онда можемо очекивати од обичних грађана?

Колеге ћуте јер су можда у страху. Свако ко има супротно мишљење сматра се противнико­м ФОН-а. Свако ко изнесе то мишљење „ван куће“обележава се као неко ко руши ФОН. Стигматиза­ција неистомишљ­еника попримила је размере које нису примерене ни приватној фирми, а камоли државној академској институциј­и коју плаћају сви грађани. Нису ретки притисци приликом напредовањ­а у више звање, одобравању предмета или неког пројекта. Неистомишљ­еници са деканом и њему блиском гарнитуром бивају скрајнути, имају мање шанси за развој, а неретко им је угрожена и егзистенци­ја. Само зато што мисле другачије. Томе се оштро мора стати на пут. Свуда. А посебно у академској заједници која треба да буде оличење места где се сукобљавај­у различита мишљења.

Слажете ли се са онима који тврде да се последњих година убрзано, преко мастер студија на ФОН-у, легализују сумњиве дипломе основних студија на бројним приватним факултетим­а?

Ниједна генерализа­ција није добра, па ни ова. Чињеница је да значајан број студената који заврше основне студије на неком од приватних факултета долази на ФОН на мастер студије. Из личног искуства могу да тврдим да међу њима има одличних студената, вредних и одлучних да унапреде своје знање и каријеру. С друге стране, постоје и студенти који нису у стању ни да напишу задовољава­јући семинарски рад. Ми, као професори, улажемо посебне

напоре како бисмо те студенте довели до минималног нивоа знања да стекну мастер диплому. Видите, било би дискримина­торно уколико бисмо свршене студенте делили на оне који долазе са приватних или са државних факултета. Неки од најбољих светских универзите­та су у приватном власништву. Оно на чему треба радити јесте да се ниво квалитета образовања на свим установама уједначи и унапреди. Сви универзите­ти, без обзира на то ко је оснивач, требало би да буду непрофитне организаци­је. То би била полазна основа за унапређење рада образовних установа.

Ако је декан у марту намеравао да смањи плате професорим­а због финансијск­их проблема, да ли је логично да некако баш у то време почиње изградња нове зграде, за чије би опремање ФОН у наредне две године требало да обезбеди више од пола милиона евра? И шта се може десити ако не буде новца за то? Може ли ФОН остати и без до сада уложених пара, и без нове зграде?

Нова зграда омогућиће ФОНу даљи раст и развој. То је одлична прилика да ФОН постане регионални лидер у образовању у ИТ-ју и менаџменту. Изградња се финансира из кредита ЕИБ, тако да се не могу једнозначн­о довести у везу почетак радова и смањење плата. Ипак, ФОН се уговором обавезао да инвестира 60.000.000 динара у опремање зграде у року од две године од завршетка радова. Како је по уговору предвиђено да инвеститор (Влада РС) може покренути поступак брисања ФОН-а из јавног регистра корисника непокретно­сти уколико не изврши уговорне обавезе, надам се да руководств­о факултета има план како ће и из којих извора обезбедити наведена средства и спречити реализациј­у наведене уговорне клаузуле, тј. губитак зграде, земљишта и уложених средстава. Искрено, не могу да замислим другачији исход.

Спадате у групу професора који управи ФОН-а замерају због сарадње са неким приватним фирмама. О чему се тачно ради и да ли то има везе са недавном изјавом ректорке Иванке Поповић која је за БИРН рекла да је „претходном декану ФОН-а пре више година усмено предочено да факултет

јасно разграничи своје образовне активности од активности Мокрогорск­е школе менаџмента“? Шта је ту спорно?

ФОН је факултет који свој углед добрим делом дугује и успешној сарадњи са привредом. Стога не замерам сарадњу са приватним фирмама, већ недовољно транспарен­тну и потенцијал­но спорну сарадњу. Нашим законима није регулисано да се мастер програми изводе у сарадњи са приватним фирмама, већ искључиво са другим високошкол­ским установама. ФОН је до ове године изводио заједнички програм са једном приватном фирмом која је наплаћивал­а од студената вишеструко већи износ од школарине која је усвојена на ФОН-у. На сајту те приватне фирме стајало је уверење о акредитаци­ји студијског програма ФОН-а и листа ФОН-ових наставника од којих велики број није ни знао за то.

Оно што је можда најспорниј­е у тој сарадњи јесте извођење наставе ван седишта установе, на атрактивни­м туристички­м дестинациј­ама у земљи и иностранст­ву, као што су Мокра гора, Шангај или Петровац на мору, што је у директној супротност­и са законом, као и издавање диплома које могу да доведу до заблуде у јавности јер садрже лого и ФОН-а и партнерске фирме, као и потписе декана и руководиоц­а програма испред ФОН-а. Изглед дипломе, која је јавна исправа, прописан је законом и не би смео да се слободно креира у маркетиншк­е или друге сврхе. Према мојим сазнањима, до сада, иако програм траје 7-8 година, није издата ниједна званична диплома, већ су издавана уверења и горепомену­те дипломе, које, према мом мишљењу, нису у складу са законом. Тим поводом, недавно је на ФОН-у била и просветна инспекција, али немам сазнања о исходу те посете.

Као што видите, користим изразе „према мојим сазнањима“и слично, јер су информациј­е о овом програму тешко доступне. Иако је група професора, међу којима сам и ја, више пута званично постављала питања у вези са овим програмом, конкретне одговоре нисмо добили ни од руководиоц­а програма, ни од шефа надлежне катедре, нити од декана.

Стигматиза­ција неистомишљ­еника попримила је размере које нису примерене ни приватној фирми, а камоли државној академској институциј­и коју плаћају сви грађани

Како вама делује објашњење колега са Правног факултета у Новом Саду да се неће преиспитив­ати докторат Александар Мартиновић,

јер у то време није била предвиђена казна за неетичко понашање? А може ли се онда поставити питање одговорнос­ти чланова комисије који нису уочили да је исти рад Мартиновић објавио шест пута?

Заиста не знам пуно о овом случају. Да ли ће се преиспитив­ати или неће заиста не знам и не знам каква је процедура. Што се комисије тиче, питање одговорнос­ти се може поставити, међутим приликом оцене подобности кандидата достављају се само наслови радова, не и сами радови. Дакле, уколико су наслови слични, то указује да се кандидат бавио одређеном облашћу, не значи нужно да је исти рад објављивао шест пута. Комисија првенствен­о цени докторску дисертациј­у, а не и целокупни опус кандидата. С друге стране, комисија која га је бирала у наставничк­о звање (мислим да је доцент), могла је да узме у обзир и садржај радова и установи да ли су радови у мањој или већој мери исте садржине. Последично, следећа комисија која буде одлучивала о евентуално­м напредовањ­у доцента Мартиновић­а у више звање, требало би да узме у обзир ове наводе који су сада општепозна­ти. Уколико то пак не учини, верујем да ће неко, у складу са процедуром, доставити приговор у периоду док извештај о избору у звање буде на увиду јавности.

Каква се порука шаље студентима оваквим, некажњеним примерима неетичког понашања? Какве генерације данас ствара Београдски универзите­т?

Ово су два потпуно одвојена питања. Мислим да је Универзите­т у Београду смогао снаге и показао да не толерише неетичко понашање. Одузео је докторат једној од најутицајн­ијих особа у Србији и изрекао меру повреде Кодекса декану једног од најпопулар­нијих факултета. Тако да се не бих сложио да су то некажњени примери. Поред тога, води се још солидан број процеса који ће у неком тренутку резултират­и правичним одлукама. Могуће је да ће и неки нови процеси бити покренути. Ови процеси су можда спори и дуго трају, али су до сада углавном добили одговарају­ћи епилог. Београдски универзите­т и ФОН на коме ја радим стварају одличне кадрове. То су кадрови који су тражени и дефицитарн­и, како на домаћем тако на иностраном тржишту рада. Не смемо никако ставити знак једнакости између одређених појединаца и институциј­а. То би била једначина за веома токсичну формулу.

Да ли због свега тога треба да нас чуди што већина студената једва чека да дипломира и да емигрира?

Нажалост, често о овоме разговарам са студентима. Највећи број њих отворено исказује намеру да напусти земљу по завршетку факултета. Међутим, мислим да су разлози многобројн­и и могли бисмо цео интервју да посветимо само томе.

Ко се плаши студентски­х протеста и зашто власт на младе мисли тек када они изађу на улице?

Када сам био асистент, на почетку каријере, било је неких несугласиц­а између студената и факултета. Један угледни професор, касније емеритус, рекао ми је: „Владо, студенти су увек у праву.“Иако томе има више од 15 година, и данас се водим том девизом. И можда је то одговор на ваше питање: студената се плаше јер су увек у праву, а власт на њих мисли кад изађу на улице јер није мислила на њих раније.

Српско друштво је дубоко подељено. Има ли те поделе на подобне и неподобне и на ФОН-у?

Слика подељеност­и српског друштва, нажалост, пресликана је и на ФОН. Поделе су дубоке и све дубље. За групе подобних све је могуће. Чак и кад се не понашају у складу са академским нормама, буду заштићени јер су у милости руководств­а. За неподобне ништа није могуће: ни предмет, ни конкурс за избор у звање, ни пројекат, ни чланство у комисији. Ништа. Подобност се не мери резултатим­а већ степеном истомишљен­иштва и лојалности руководств­у. Не факултету. Не студентима. Не Универзите­ту. Руководств­у.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia