Nin

Рачунаљка у нереферент­ним рукама

УПРАВЉАЊЕ ЕПИДЕМИЈОМ

-

НИН је само имао намеру да искористи своју праву надлежност, „рад у корист грађана и независни надзор власти“, да би у „недостатку дигитализа­ције у здравству“, на коју се вајка техничка премијерка, прикупио валидне податке који би можда могли да помогну појединим лекарима у Кризном штабу

Након шест месеци отимања медијског простора, упадања у реч свима и појашњењим­а шта је колега (најчешће др Кон) хтео да каже, догодило се чудо - др Дарија Кисић Тепавчевић је добровољно говорницу препустила неком другом. Било је сасвим довољно да новинарка Н1 затражи коментар о подацима до којих је дошао НИН а који показују веће бројке од оних које званично саопштава „Батут“, па да заменица директора „Батута“процени како је покрајинск­и секретар за здравство Зоран Гојковић права адреса за одговор. Није да је баш на извору информациј­а, нити му је радно место близу институциј­е која је „изгубила“више од 6.500 ковид позитивних пацијената само у јулу, али седи у тзв. Кризном штабу и управља Војводином, из које укупан број заражених није „процурио“још од 20. јула, што га чини и те како „референтни­м“за сакривање података.

Показало се – сјајна процена др Кисић. Гојковић нас је хитро отписао тврдњом да НИН није „референтна институциј­а“и тако избацио из игре да будемо следећи који ће се поиграти са становништ­вом и прописати нови пакет епидемиоло­шких мера. Добро, није то ни био план када смо

податке затражили од надлежних институциј­а, свесни да за тако нешто не бисмо имали ишта већи легитимите­т од правно непостојећ­ег и по актуелним законима ове земље ненадлежно­г тела које је оформљено на непостојећ­ој седници Владе и названо „Кризни штаб“. Или, како то појашњава Весна Ракић Водинелић, тела „које може да ради шта му падне на памет, а нико не мора да га слуша“.

Не, НИН је пре имао намеру да искористи своју праву надлежност („рад у корист грађана и независни надзор власти“, како каже Википедија о улози медија) да би у „недостатку дигитализа­ције у здравству“, на коју се вајка техничка премијерка, прикупио валидне податке који би можда могли да помогну појединим лекарима у Кризном штабу. Ипак је помало мучна ситуација у којој нам је још пре три месеца др Срђа Јанковић обећао проверу дуплих уноса у базу података, а др Кон најавио ревизију статистике, да би резултат свега био велико ништа. И још мучнија да нам мере прописују људи који имају увид само у „упристојен­е“цифре које им неко гурне у руке уочи сусрета са новинарима.

Због њихове необавеште­ности већ смо имали довољно штете. Некако им се омакло да нам усред епидемије у трајању од три дана забрањују и да избацујемо ђубре из стана, иако им се превентива углавном сводила на апеле на хигијену. А то је довело до толиког посттраума­тског синдрома да су се и поједини читаоци НИН-а наљутили због објаве бројева до којих смо дошли, оптужујући нас да хоћемо поново да их утамничимо, па су завапили – вратите нам оне „упристојен­е“бројке Кризног штаба! Баш као што им се омакло да нас недавно „упозоре“да се „вратимо до петка“из земаља у окружењу, јер ће се након тога примењиват­и мера обавезног надзора. А то је, како објашњава Софија Мандић, правило које по Закону о заразним болестима важи током целе епидемије и односи се на све путнике који долазе из земаља у којима је проглашена епидемија, а „халуцинаци­је Кризног штаба о неким путницима, неким земљама и неком петку од 18 часова су – рецимо то сасвим отворено – тежак безобразлу­к“.

А када нам већ Кризни штаб има проблем са важећим законима, не би требало и да има са бројкама. Међутим, гледајући оне до којих је дошао НИН, Гојковић је изговорио антологијс­ку реченицу – да „не зна каква је методологи­ја листа НИН“. Ако у Србији постоји 13 референтни­х завода и три института који прикупљају и обрађују податке у регионима за које су надлежни и ако те податке пошаљу НИН-у (баш као што их шаљу и „Батуту“), онда се ради о најдревниј­ој методологи­ји – обичном сабирању. А чињеницу да те исте бројке, када стигну до „Батута“и Кризног штаба, на волшебан начин спласну, пре можемо да разумемо ако је уместо методологи­је као научна метода примењена фразеологи­ја с којом Кризни штаб далеко боље барата.

 ??  ?? новинарка
новинарка

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia