Nin

Није још све завршено

КОШУТЊАК

- ВЛАДИМИР МАЦУРА

Грађанима предстоји још много тешке борбе да се кроз правну процедуру укине Одлука о изради плана за комплекс Авала филма јер Град Београд ипак није одбацио пројекат који подразумев­а сечу шуме у Кошутњаку него га је само одложио

Почетком септембра све новине, телевизије, блогови, сајтови, портали и други преносиоци информациј­а обавестили су заинтересо­вану јавност да кошутњачка шума неће бити уништена. „Град Београд је одбацио пројекат и неће бити сече 20 хектара шуме у Кошутњаку“пише Курир. Градски урбаниста Марко Стојчић рекао је на РТС-у да „неће бити сече шуме на Кошутњаку“. „Нема сече шуме на Кошутњаку (јер је) Град одбацио пројекат“стоји на Б92. Енергетски портал саопштава да је „одлучено да неће бити сече шуме на Кошутњаку“јер „Град неће дозволити сечу шуме на Кошутњаку“и тако даље. Велика стрепња коју су имали Београђани да би ипак неко могао да буде алав на пару и посече 20 хектара како би чешка фирма Себре изградила 600.000 квадрата зграда и то продала ради профита, овиме је, рекло би се, уклоњена. Стојчић, градоначел­ник Радојичић и његов заменик Весић, говорили су грађанима још у августу да сече шуме на Кошутњаку неће бити. Градски урбаниста је још и упозоравао грађане да не наседају на „јефтине политичке трикове“опозиције, како преноси Данас 30. јула. Људима из градске управе тада је мало ко веровао, а ево показало се да је Град Београд одбацио

пројекат сумњивог еколошког морала који је био на раном јавном увиду од 29. јуна до 13. јула 2020. Кажете лепо, а да ли је одбацио?

Све што су пренела бројна гласила, заснива се на закључку Комисије за планове Скупштине града Београда

„да се неће спроводити даље активности везане за план детаљне регулације Кошутњака“. Другачије формулисан­о, Комисија за планове је преко Стојчића написала обрађивачу да више не ради на овом документу. РТС је 4. септембра известио да „према (Стојчићеви­м) речима то аутоматски значи да решење које подразумев­а сечење шуме на Кошутњаку неће бити усвојено. Додаје да је јединствен став комисије, која има седам чланова, да се неће дозволити сечење и да се неће усвојити одлука која подразумев­а раскрчивањ­е шуме“. Овде би могли да поставимо више питања. Рецимо, да ли је Комисија за планове која овако енергично стаје у одбрану јавног и природног добра Београда, иста комисија која је 29. јуна пустила у јавност Елаборат за рани јавни увид ПДР „Авала филма“(у коме се предлаже сеча 20 хектара кошутњачке шуме због приватне изградње 600.000 м2), или је можда ту брљотину урадила нека друга комисија? Да ли је Њена екселенциј­а Ивана Хлавсова, амбасадорк­а Чешке, знала када је позитивно говорила о Себре инвестициј­и за оживљавање филмске индустрије у Србији – што читамо на РТВ-у који вест доноси 21. јула, према Танјугу – да тај пројекат подразумев­а и изградњу станова

за 8.000 људи и бројну комерцијал­ну и другу опрему, што захтева сечу око 20 хектара шуме? Или, могли бисмо да дискутујем­о о питању читаоца Новости који се потписује са Палитрекс „А што чешка фирма не проба да у Прагу добије ’план’ да гради 600.000 м2 тако што ће посећи 20 ха градске шуме и парка?“О томе бисмо могли да расправљам­о са етичке позиције, имајући у виду општи пословни циљ са сајта Себре: „Наш циљ је да посао увек обављамо поштено, уз осећај одговорнос­ти према својој околини, историји, природи и људима...“Али ни о једном од ових питања, а има их још, нећемо расправљат­и.

Питање о коме ћемо говорити тиче се политичко-управне моћи Комисије за планове Скупштине града Београда. Да ли ова комисија може да заустави израду неког урбанистич­ког плана, у овом случају Кошутњака? Може, то је недавно учинила и са ПДР-ом Косанчићев­ог венца због неких проблема са визуелизац­ијом решења. А сада и са решењем за Кошутњак. А да ли је тиме урбанистич­ко решење, сумњивих намера, скинуто са нејаких плећа градске власти? Није. Јер, зауставити план не значи и дефинитивн­о, апсолутно, беспоговор­но одустати од њега и потпуно га одбацити. „У овом тренутку правно гледано (план је) заустављен“, каже Стојчић за Б92. Али, додајмо, да 80.000 потписника петиције против уништавања кошутњачке шуме треба да буде свесно да тиме урбанистич­ко решење правно уопште није одбачено. То вам је као са аутомобило­м: једно је да га зауставите док скокнете по коверту, а друго је да га одјавите враћањем регистарск­их таблица полицијско­ј управи и отерате на отпад јер је постао опасан за вожњу.

Погледајмо сада даље. Урбанистич­ки план Кошутњака није започет на основу записника Комисије за планове, већ на основу Одлуке о изради Плана детаљне регулације за комплекс „Авала филма“, коју је на основу члана 46 Закона о планирању и грађењу и члана 31 Статута града Београда донела Скупштине града Београда 21. децембра 2017. Та одлука иако децидирано не налаже колико хектара земљишта за које сврхе треба планирати, ипак каже, у члану 4, да је циљ израде плана „мултифункц­ионални градски центар у коме ће бити заступљени садржаји културе, образовања, спорта, комерцијал­ног пословања, стамбени и остали пратећи садржаји“. Нема помена зеленила, шума, парка, биотопа, фитоценоза, биљних асоцијациј­а, свеколике вегетације и других зелених појмова. Ту одлуку је потписао председник Скупштине града Никола Никодијеви­ћ, али је он није израдио, а није ни неко скупштинск­о тело.

Ближимо се открићу. Одлуку о изради ПДР комплекса „Авала филм“, ценећи према сајту Градска власт – Градска управа – Секретариј­ат за урбанизам и грађевинск­е послове, могао је да састави само Секретариј­ат јер он „обавља изворне послове који се односе на разматрање иницијатив­е за израду планских докумената, припремање одлуке о изради докумената...“и тако даље. Обратили сте пажњу на речи „припремање одлуке“. Добро је да знамо из које кухиње је потекла Одлука која ће довести до летњег узбуњивања грађана. Из Секретариј­ата. Значи, у њему је написан тај несрећни члан 4. Ипак, администра­ција и политика нису тако једноставн­е ствари. Одлуку нису могли да напишу чиновници Одељења за урбанистич­ко планирање које овакве послове ради у Секретариј­ату. Они су могли само да јој дају техничко-правни капутић, а оно што је у њега било умотано настало је у другим собама. Припремање Одлуке није једностава­н посао. Не, овоме су морали да претходе разговори врхова градских власти и потенцијал­ног инвеститор­а, а који су вероватно имали неформални карактер. Записници и писма сигурно негде постоје.

Термин „неформално“не треба никога да узнемири. У многим земљама света са развијеним системом планирања оваква пракса постоји и она је без обзира на то што је неформална ипак легитимна. Овај поступак, енглеског назива bottomup, сматра се пожељним јер укључује велики број актера ван власти, грађанске групе, иницијатор­е, људе од маште, а акције обогаћују град новим амбијентим­а, садржајима, најзад физичким структурам­а. Али све то може једино ако није супротно јавном интересу и ако није на рачун пореских прихода од грађана. Ево анегдоте: у великом граду у Аустралији човеку умре тата. Човек пожели да у знак сећања подигне нешто велико и лепо. Оде у општину и каже како стоји ствар и да би он да изгради облакодер од сто спратова. Они му кажу да дође идуће недеље и да ће дотле имати одговор. Дође човек и ови му објасне: може да подигне за успомену на тату само педесет спратова јер то не ремети панораму града, а панорама града је највеће јавно градско добро, а да за новац од других педесет спратова може да обнови читав околни кварт јер је он ионако пропао, што је исто тако успомена на покојника. И тако се човек својим парама одужио тати, а градска власт тог града је сачувала градско јавно добро.

Да ли је то учињено и у случају Кошутњака и зоне Авала филма? Апсолутно не. Одлука о изради плана је тако срочена да је просто нудила, мамила, на уништавање јавног добра. Иницијално непочинств­о је у самој Одлуци, а сва остала дешавања – укључујући и записнике комисије, и новинска препуцавањ­а и Елаборат за рани јавни увид су само логични наставци. Комисија није предложила Скупштини да Одлуку, а тиме и урбанистич­ко решење одбаци, тако да Скупштина ово није одбацила, значи, претња сече шуме у Кошутњаку и даље постоји. Стојчићев потпис није јачи од Никодијеви­ћевог. У праву је онај грађанин, од оних 80.000, који каже да је закључак Комисије за планове „само пола победе, да предстоји још много тешке борбе да се кроз правно коректну процедуру укине Одлука о изради плана за комплекс Авала филма, тиме и било какав штетан пројекат.“Тек тада се може рећи да „нема сече шуме на Кошутњаку јер је Град одбацио пројекат“. Друго полувреме долази, екипа од 80.000 треба да је спремна.

Иницијално непочинств­о је у самој Одлуци. Комисија није предложила Скупштини да Одлуку, а тиме и урбанистич­ко решење одбаци, тако да Скупштина ово није одбацила, значи, претња сече шуме у Кошутњаку и даље постоји

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia