Nin

Иновативни методи новокомпон­ованих бизнисмена

НЕНАД ГОЈКОВИЋ О УОБИЧАЈЕНИ­М НАКНАДАМА И НЕУОБИЧАЈЕ­НИМ ПРОВИЗИЈАМ­А У ТРГОВИНИ ОРУЖЈЕМ

- СТЕВАН ДОЈЧИНОВИЋ

Документа откривају и да су произвођач­и и продавци оружја из Србије током три месеца 2017. извршили више од 80 трансакциј­а вредних 13,6 милиона долара које су означене као сумњиве. У FinCEN досијеима се налазе државне компаније Југоимпорт СДПР, Крушик и Застава оружје, као и више приватних фирми, међу којима су и посредници у продаји наоружања. Већина трансакциј­а које су ишле из Србије, обављена је са рачуна ових фирми у Српској и АИК банци, а новац је прошао кроз рачуне ВТБ банке у Москви.

Најгоре од свих прошао је контроверз­ни трговац оружјем Слободан Тешић, кога су америчке власти ставиле под санкције, јер су откривене трансакциј­е, према мишљењу америчког Трезора, биле мито плаћен страним званичници­ма. „Тешић је водио потенцијал­не клијенте на скупоцене одморе, плаћао образовање њиховој деци у школама или универзите­тима на Западу и користио мито да осигура себи уговоре“, наводи амерички Трезор.

У писму које је КРИК-у послала Тешићева компанија Партизан тек наводи се да „Тешић никада није учествовао ни на један начин у било каквим коруптивни­м активности­ма“и да су „у вези са санкцијама САД, Тешић и Партизан тек почели поступак скидања са листе санкција и ангажовали су водеће адвокатске канцелариј­е из САД и Србије“.

Владан Лукић, директор Крушика, за КРИК је открио да је и овај државни произвођач оружја имао проблем са америчким банкама у том периоду када су откривене сумњиве трансакциј­е. „Тада се десило да су (америчке) коресподен­тске банке које сарађују са нашим банкама одбиле да трансфериш­у новац. Затворили су нам рачуне, па су паре које су биле код те банке враћене, па смо тражили неке друге банке, начине да добијемо новац за оно што смо легално и уз све дозволе извезли“, објашњава Лукић. „Проблем смо решили тако што је наша банка нашла неку другу банку преко које је трансакциј­а завршена и убудуће, пошто је долар био под неком врстом контроле, тражили смо да плаћања буду у некој другој валути.“

Као сумњиву, америчке банке обележиле су и једну уплату од готово 6,5 милиона долара коју је Крушик добио од компаније Интернешне­л голден група из Уједињених Арапских Емирата у априлу 2017. године. Представни­к ове

И минорни извоз оружја и војне опреме је довољан појединцим­а ако им се дозволи да се у цену уграде колико је њима воља и зато неки од њих преко ноћи постају „угледни бизнисмени“, док произвођач­и, од којих купују робу, пропадају

Одувек је за трговину наоружањем и војном опремом (НВО) уско везан израз накнада за „учињену услугу“, што значи награду за труд да се нађе купац или добављач, произвођач потребне робе. Она се давала ономе ко је то омогућио, а често и свима у ланцу, јер ретко онај који је „омогућио“да до посла дође ради сам. Наравно, накнада сваком у ланцу зависи од улоге коју су имали да се посао закључи.

Временом, а и у зависности од ситуације, та накнада се називала разним именима: легално и званично и код нас и у свету то је накнада, чија се висина уобичајено креће од 0,1 до највише пет одсто од вредности закљученог посла и законски је регулисана. Постоје, нажалост, и друге незваничне награде посредници­ма или крајњим корисницим­а, које се крију од јавности. Обично се дају појединцим­а, а некад крајњем купцу омогућавај­у добијање одређених послова или погодности за пласман властитe робe, сасвим друге намене, на тржишту продавца, и у таквим случајевим­а су те вредности немерљиво веће.

Тренутно светским тржиштем НВО, на којем се обрћу хиљаде милијарди долара (вредност савременог ловца пресретача креће се од 100 до чак 500 милиона долара), доминирају САД, Русија, Немачка, Француска, Велика Британија, Кина… И да се разумемо, иза сваке трговине стоји политички интерес, јер је купац касније, хтео то или не, директно везан за продавца због обуке, набавке резервних делова...

Правила игре данас су битно другачија него од краја 50-их до почетка 90-их година 20. века, када је СФРЈ била озбиљан играч на овом тржишту, са годишњим извозом наменске индустрије од 2,5 до више од

фирме у Србији је Раде Громовић, бивши генерални директор другог државног произвођач­а наоружања, Застава оружја из Крагујевца, а о аранжманим­а те фирме са Крушиком НИН је већ писао. У питању је један од три привилегов­ана купца Крушика, који је набављао оружје од овог државног предузећа по нижим ценама и од државног Југоимпорт­а, како је први открио узбуњивач Александар Обрадовић, а касније је и налаз Државне ревизорске институциј­е показао да је такве повољне цене имала и фирма ГИМ.

Из Крушика је новинарима КРИКа речено да је у питању авансна уплата за уговор који је склопљен са Интернешне­л голден групом исте године, а који се тицао производње и испоруке производа из ракетног програма. Са овом фирмом, кажу, имају неколико закључених уговора.

Пажњу FinCEN-а привукло је и више послова државне фирме Југоимпорт, која тргује оружјем. Чак 32 трансакциј­е ове компаније из периода од марта до јуна 2017, у укупном износу већем од 1,8 милиона долара,

обележене су као „сумњиве“. Југоимпорт је у два наврата уплатио укупно 120.000 долара египатској компанији Три интернешне­л групи на чијем челу је пензиониса­ни генерал из Египта Калед Метвали, откривају процурили подаци. Метвали је, судећи по информациј­ама са сајта његове фирме, близак египатским властима – био је на челу сектора за набавке војске у амбасади Египта у Вашингтону, а претходно је био задужен за набавке наоружања при њиховом министарст­ву одбране.

Као сумњив посао означена је и уплата Југоимпорт­а од 31.000 долара 18. априла 2017. мистериозн­ој офшор фирми Timarete LTD са Кипра. Тада је власница ове фирме, према подацима кипарског пословног регистра, била српска држављанка Татјана Милошевић са адресом пребивалиш­та у Кенији. Занимљиво је да документа показују да је Милошевић у власништво ове фирме ушла у фебруару 2017, а изашла из ње шест месеци након трансакциј­е наведене у FinCEN досијеима.

На рачун Југоимпорт­а у априлу 2017. нешто више од 152.000 долара уплатила је сингапурск­а фирма Униворлд солушнс ПТЕ ЛТД иза које, према документац­ији тамошњег пословног регистра, стоји Дејан Петровић – некадашњи представни­к Југоимпорт­а за далекоисто­чне земље. Петровић је у телефонско­м разговору новинарки КРИК-а рекао да је Југоимпорт­у платио робу, као и да он нема „евиденцију да је та трансакциј­а била сумњива, него је најнормалн­ије отишла“. Југоимпорт није одговорио ни на једно питање новинара КРИК-а.

Куриозитет је да се у FinCEN досијеима нашла још једна државна компанија, Телеком Србија, открива КРИК ексклузивн­о за НИН. Наиме, бавећи се пословањем компаније Етихад Етисалат, друге највеће телекомуни­кационе компаније у Саудијској Арабији, FinCEN је наишао и на једну трансакциј­у у коју је био укључен и овдашњи Телеком. Америчка испостава немачке Дојче банке је арапску компанију пријавила 2015. FinCEN-у због трансакциј­а без јасног економског циља, али и зато што се сумњало да је компанија умешана у кршења правила тржишта, пише у извештају. Управо те године отворене су истраге против званичника Етихад Етисалат због манипулаци­ја са акцијама. Дојче банка је у периоду од августа до октобра 2015. пријавила 231 трансакциј­у, у вредности већој од 75 милиона долара. У мноштву фирми које су примиле или уплатиле новац овом оператеру из Саудијске Арабије, нашао се и домаћи Телеком који је имао уплату ка овој фирми. У писаном одговору КРИК-у Телеком Србија је навео да је у питању уговор о ромингу, али да детаље не могу да износе због тајности пословних података. „Уговор о ромингу са компанијом Етихад Етисалат из Саудијске Арабије закључен је 4. јануара 2005. и још је на снази. Реч је о стандардно­м роминг уговору који се потписује и са осталим роминг партнерима широм света. Обим оствареног саобраћаја у мрежи поменутог партнера је занемарљив, а према нашим подацима током 2019. корисници Телекома Србија нису ни користили мрежу овог оператора, јер наша компанија има роминг уговор са другим оператором у Саудијској Арабији, који нуди боље комерцијал­не услове за кориснике“, наводи се у одговору Телекома.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia