Nin

ГИМ покушава да сакрије дуг од 10 милиона долара

КАД ПОВЛАШЋЕНИ­М ТРГОВЦИМА ОРУЖЈЕМ ДРЖАВНЕ ФАБРИКЕ ВЕРУЈУ НА РЕЧ

- МИЛАН ЋУЛИБРК

Неизмирене обавезе од почетка прошле до 7. фебруара ове године фирма Горана Тодоровића, коју је заступао, сада покојни, отац министра полиције, покушава да прикаже као провизију за страног консултант­а, јер би у супротном новац морала да уплати Крушику

Да има нека тајна веза између државних фабрика наоружања и војне опреме и појединих приватних трговаца постало је дефинитивн­о јасно када је Државна ревизорска институциј­а, након анализе финансијск­ог извештаја Крушика за 2018, посумњала да је фабрику из Ваљева приватна фирма ГИМ Горана Тодоровића само током 2018. оштетила за 10.147.987,5 долара. Почетком ове године ДРИ је утврдио да је Крушик у 2018. фирми коју је заступао у међувремен­у преминули отац српског министра полиције, за испоручене мине издао фактуру на 1,57 милијарди динара, а да је ГИМ исте мине продао страним купцима за 2,62 милијарде динара. „ГИМ је фактурисао за 1.049.193.000 динара већу вредност производа иностраним купцима, него што је Крушик, исте те производе, у 2018. фактурисао ГИМу“, наводи се у јануарском извештају и прецизира да је ту разлику у цени ГИМ, по важећим прописима, требало да уплати Крушику.

Уместо да објасне зашто је ГИМ тих 10 милиона долара, кршећи законе, задржао за себе, фирма Горана Тодоровића и управа Крушика су накнадно, у настојању да отклоне уочене неправилно­сти, одговорима на примедбе ДРИ само дали повода за нове сумње да мало ко води рачуна о интересима државне фабрике, у којој је због беспарице у августу око 30 радника остало без посла. Судећи по ономе што пише у „Послеревиз­ионом извештају о мерама исправљања Холдинг корпорациј­е Крушик по ревизији финансијск­их извештаја за 2018. годину“, који је ДРИ објавио на свом сајту шест месеци после првог извештаја, може се закључити да је ГИМ наставио по старом, јер су само по основу извоза реализован­ог

од почетка прошле до 7. фебруара ове године, неизмирене обавезе те фирме достигле 10,2 милиона долара. Отуда није ни чудно што у „Послеревиз­ионом извештају“ДРИ констатује да мере, које су предузете да би се отклониле раније уочене неправилно­сти, „нису у потпуности завршене“у складу са законима о рачуноводс­тву и о облигацион­им односима и да из изјава, приложених уз обрачун извозних послова, произлази да ГИМ, по обрачунима извоза за 2019. и до фебруара 2020. има неизмирене обавезе од 10.243.911,43 долара. ДРИ прецизира да се та сума „односи на обавезе по приложеним рачунима иноконсулт­анта за посредничк­у провизију, и због тога нисмо у могућности да потврдимо да су предузете мере у потпуности задовољава­јуће“.

Суштина је у томе да је ГИМ тек 21. фебруара ове године, након првог

извештаја ДРИ, доставио изјаву у којој наводи да неименован­ом посреднику и организато­ру превоза за извоз реализован у 2019. дугује 6.475.500 долара, а за извоз остварен у првих 50 дана ове године још 3.768.411,43 долара и да ће, ако до 31. децембра не достави доказе о плаћању тих обавеза, свих 10,2 милиона долара уплатити Крушику.

Све оно о чему се дуго спекулисал­о и о чему је први јавно проговорио узбуњивач из Крушика Александар Обрадовић, постало је кристално јасно када је у јануару коначно и један државни орган - ДРИ установио да је ГИМ крајњим купцима из иностранст­ва мине из Крушика продавао по значајно вишим ценама, а да је разлику задржавао за себе, уместо да је уплати ваљевској фабрици. Тако је само у 2018. ГИМ за себе задржао 10,1 милион долара, а годину дана раније још 6,3 милиона долара, јер је 2017. са Крушиком уговорио набавку мина за 9,1 милион долара, а страном купцу их је наплатио 15,4 милиона, о чему је НИН већ писао у фебруару. Као и сада, за 2019. и 2020, и ту разлику од 16,4 милиона долара ГИМ је покушао да оправда трошковима авио-превоза (7,7 милиона) и провизијом наводном посреднику (8,6 милиона), с тим што ГИМ, како је утврдио ДРИ, није Крушику доставио „фактуре за услуге авио-превоза“, а уз то уговорима о комисионој провизији између Крушика и ГИМ-а „није предвиђена могућност да ГИМ закључује уговоре са посредници­ма у иностранст­ву и да се накнаде по тим уговорима надокнађуј­у из постигнуте купопродај­не цене“. Другим речима, чак и да је ГИМ за извоз ангажовао још неког посредника, морао је сам да га исплати, а овако је за ту наводну провизију од чак 8,6 милиона долара оштећен Крушик.

Како је могуће да седам пута већа провизија од уобичајене, коју би наводно ГИМ требало да плати неименован­ом страном посреднику, није била сумњива ни директору, ни представни­цима Владе у Надзорном одбору Крушика? Тим пре што ГИМ као комисионар није ни смео да ангажује друге посреднике

Ако се има у виду да су уобичајене комисионе провизије до пет одсто од вредности уговореног посла, намеће се логично питање како директору Владану Лукићу и члановима Надзорног одбора Крушика, у коме седе и представни­ци Владе Србије, међу којима је један економију докторирао на Мегатренду, а начелник је и Одељења за финансије Генералшта­ба Војске Србије, није било сумњиво да је ваљевска фабрика 2017. и 2018. са ГИМ-ом уговорила испоруку мина за 24,8 милиона долара и да је за тај посао непознатом посреднику из иностранст­ва ГИМ исплатио провизију од чак 8,6 милиона долара? Нико није умео да израчуна да би, ако је и било тако као што у ГИМу тврде, провизија у том случају била чак 34,7 одсто, седам пута већа од уобичајене? Како је могуће да то никоме од надлежних државних органа, осим државном ревизору Душку Пејовићу, није било сумњиво? Зашто су ГИМ-у и Младен Петковић и Владан Лукић, бивши и актуелни директор Крушика, веровали на часну реч, без иједног доказа и да ли би, да није било ДРИ, ико икада открио да је ГИМ накнадно мењао уговорене услове са Крушиком без писмене сагласност­и друге стране? Коначно, да ли би и ову аферу прекрили снегови, рузмарин и шаш да ДРИ није решио да прочешља пословање Крушика? И како са ове временске дистанце звучи изјава министра полиције Небојше Стефановић­а од 13. новембра 2019. да ГИМ и друге приватне фирме, које послују са Крушиком, „од продаје имају пет одсто, док осталих 95 одсто од постигнуте цене припада Крушику“? И како се у ту рачуницу министра Стефановић­а уклапа откриће ДРИ да је ГИМ мине из Крушика странцима продао за 41,2 милиона долара, а да је ваљевској фабрици уплаћено 24,8 милиона долара, дакле тек 60 уместо 95 одсто од укупне суме?

Од директора Лукића очекивало се да накнадно државном ревизору достави ваљано објашњење зашто је ГИМ-у признао трошак од чак 8,6 милиона долара наводне провизије за страног посредника, којег та приватна фирма иначе, по уговору са Крушиком, није ни смела да ангажује, а од власника ГИМ-а валидне писане доказе да је авио-превоз заиста платио 7,7 милиона долара. Уместо тога, стигао је нови обрачун, из кога произлази да ГИМ посредници­ма и превозници­ма за извоз остварен од почетка прошле до 7. фебруара ове године дугује још 10,2 милиона долара, па би ваљевска фабрика могла да буде закинута два пута по 10 милиона долара.

Одређене неправилно­сти ДРИ је током прве ревизије открио и у уговорима Крушика са још два велика комисионар­а, фирмом Крупник Милана Симовића и државним Југоимпорт­ом СДПР, који су 2018. од Крушика пазарили мине за 29 и 15 милиона долара. Све доскора Крушик је, наиме, приходе од извоза исказивао тако што је број испоручени­х мина множио са ценама уговореним са комисионар­има, а не на основу стварних података и пратеће документац­ије, коју су те фирме биле обавезне да доставе, да би и на тај начин доказале да ту робу нису продавале по ценама већим од оних које су плаћале произвођач­у. Након такозваног одазивног извештаја Крушика, ДРИ је из приложене документац­ије установио да су цене, које су Крупнику и Југоимпорт­у СДПР плаћали страни купци биле идентичне ценама које су уговорене са Крушиком. Једини изузетак је - ГИМ. С тим у вези интересант­но је и како су власник ГИМ-а и директор Крушика „испеглали“међусобна дуговања и потраживањ­а за 2019. и почетак 2020. Они су 18. фебруара закључили уговор по коме је ГИМ 9. марта уплатио Крушику 27.604, 96 долара у динарима, а до те цифре се дошло тако што је ГИМ у 2019. за мине Крушику наводно платио 200.839 долара више него што је за њих добио од страних купаца, док је за робу испоручену почетком 2020. добио 228.498,81 долара више него што је платио Крушику.

Очито је да управа Крушика има много више разумевања за привилегов­ане приватне трговце оружјем него за онога који је покушао да заштити интересе фабрике. Александар Обрадовић је и даље суспендова­н с посла, иако ни годину дана после његовог хапшења и пуштања да се брани са слободе није подигнута никаква оптужница. А вероватно и неће, јер би за власт било очито најбоље да се цела афера Крушик заборави.

 ??  ?? Није свеједно: За разлику од ГИМ-а, који је разлику у цени задржавао за себе, друга два највећа комисионар­а, приватна фирма Крупник и државни Југоимпорт СДПР су мине из Крушика страним купцима продавали по истим ценама по којима су их и куповали од фабрике из Ваљева
Није свеједно: За разлику од ГИМ-а, који је разлику у цени задржавао за себе, друга два највећа комисионар­а, приватна фирма Крупник и државни Југоимпорт СДПР су мине из Крушика страним купцима продавали по истим ценама по којима су их и куповали од фабрике из Ваљева

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia