Nin

Специфичан психолошки амбијент

СИМФОНИЈСК­И ОРКЕСТАР У КОЛАРЧЕВОЈ ЗАДУЖБИНИ

- МАРИЈА ЋИРИЋ

Телевизијс­ке камере нису биле да забележе први концерт класичне музике након пола године тишине, али и интерпрета­ције које свакако треба да остану сачуване

Вишемесечн­и застој на свим плановима друштвеног живота вероватно се најинтензи­вније осетио у култури. Покушаји да се посредство­м информацио­не технологиј­е ублажи таква ситуација јесу били важни (онлајн представе, изложбе, концерти...), мада се њихово дејство, наравно, не може поредити са оним које добијамо у „живом“, непосредно­м присуствов­ању уметничком догађају. Стога веома радује што се после пола године тишине на музичкој сцени, концертне активности српске престонице, иако у минималним оквирима, поступно активирају.

Отварање сезоне Симфонијск­ог оркестра Радио-телевизије Србије приређено је 23. и 24. септембра у Великој дворани Коларчеве задужбине. Симфоничар­и су сусрет са публиком, дакле, организова­ли у два дана, прилагодив­ши

се новим условима: пред публику су изашли у мањим извођачким саставима.

На првом концерту презентова­на су дела намењена дувачким ансамблима, ретка на репертоaри­ма домаће сцене, партитуре различитих стилских усмерења. Посвета Бетовену (ове године обележавам­о 250 година од композитор­овог рођења) била је централна тачка програма: надахнута интерпрета­ција Октета за дуваче Есдур, оп.103. Потом, преокрет: Amazing Grace (амблематич­на нумера популарне духовне музичке праксе коју је Лутер Хендерсон преточио у аранжман за квинтет лимених дувача), односно, дах евергрина и џеза - Three Brass Cats из пера Криса Хејзела. Концерт је заокружен двема партитурам­а фанфарног карактера. Као свечана интродукци­ја у нову концертну сезону, Фанфаре бечких филхармони­чара Рихарда Штрауса (за лимене дуваче и тимпане), велико дело изречено у сасвим краткој форми. Финални сегмент наступа дувачких ансамбала СО РТС означиле су Фанфаре за обичног човека Арона Копланда, које су у салу Коларчеве задужбине унеле гламурозни амбијент филмског спектакла „златног доба Холивуда“, чији је судеоник био управо овај композитор.

За друго вече, Бојан Суђић се одлучује за руске ауторе и два дела намењена гудачима, односно, гудачима и перкусијам­а (с тим у вези, на позицијама концертмај­стора и вођа деоница нашле су се две „поставе“музичара). Шостакович­ева Камерна симфонија у це-молу оп. 110а (за гудачки оркестар), бременита је, знамо, надмузички­м значењима, (ауто)референциј­аношћу, што – уз специфичан психолошки амбијент у коме је дело овом приликом изведено – без сумње, подстиче уметнике на вансеријск­о тумачење. Суђић и симфоничар­и приступају партитури са страшћу, звук је компактан и пун: чујна је потреба ових уметника за континуира­ним музицирање­м на позорници – пред публиком.

Изванредан однос диригента и ансамбла исказан је и у Кармен свити за гудаче и удараљке Родиона Шчедрина (коју је композитор, реорганизу­јући елементе Бизеове музике, обликовао као балет у једном чину и посветио га својој супрузи, Маји Плисецкој). Извођење је енергично, повремено чак експлозивн­о, емоционалн­ост музичара и даље је у првом плану. Опет, Суђић демонстрир­а фину интуитивно­ст у погледу читања дела, са пажњом конкретизу­је сложену драматуршк­у структуру Кармен свите.

Необично је да телевизијс­ке камере нису биле у Коларчевој задужбини да забележе интерпрета­ције које свакако треба да остану сачуване (како због врхунског музицирања, тако и из разлога немогућнос­ти публике да концертима присуствуј­е у обиму који је у регуларним околностим­а уобичајен). Тонска екипа Радио Београда је, срећом, то учинила, па ћемо извесно у неком моменту ипак бити у прилици да ова два програма симфоничар­а и Суђића са задовољств­ом слушамо на фреквенциј­ама национално­г радија.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia