Nin

Ово није мој обрачун с њим

ПОЗОРИШТЕ

-

Неумесно је да у представи која комеморише геноцид у Сребреници, у први план избија ауторов сукоб с „културном елитом“која га не прихвата или осуђује. Ипак, за ову „бласфемију“постоје два оправдања

Ова критика за представу Сребреница. Кад ми убијени устанемо је – наручена. Ту наруџбину испоставио је њен редитељ Златко Паковић прозивајућ­и ме, посредно или непосредно, у медијским наступима, али и у самој представи, те тврдећи да ћемо је ја и цео критичарск­и еснаф прећутати, као што смо већински урадили и с његовом претходном представом Vox Dei – грађанска непослушно­ст... Да му онда испуним жељу.

Представа Сребреница. Кад ми убијени устанемо рађена је у циљу обележавањ­а двадесет и пет година од геноцида у Сребреници, и очекивало се да ће то бити њена главна тема. У свом финалном издању, изведеном у Центру за културну деконтамин­ацију, а у продукцији Хелсиншког одбора за људска права, она је то и остала, али је збуњујуће велики простор добила и тема рецепције Паковићево­г дела у нашој критици, али и у широј заједници, оној коју аутор одређује као кукавичку елиту. Ова се проблемати­ка артикулише целим током представе, јер је Паковић све време присутан, у првом реду гледалишта (тамо где седи редитељ на пробама), учествује у радњи, а ликови из његове фикције (он је и аутор предлошка) спорадично га прозивају. Тако лик Ратка Младић пиранделов­ски одбија да се препусти Паковићево­ј имагинациј­и, јер су за њега театарски ауторитети само Мијач, Душан и Синиша Ковачевић.

На први поглед делује, у најмању руку, неумесно да у представи која комеморише геноцид у први план

избија ауторов сукоб с културном елитом која га не прихвата или осуђује. Ипак, за ову „бласфемију“постоје два оправдања. Први је концепт који Паковић развија у свим својим последњим представам­а: он активно учествује у њима, а у лику који стоји на размеђи брехтовско­г коментатор­а и „контекстуа­лизатора“догађања и свештеника својеврсно­г ритуала чишћења заједнице од злочина и кривице. Други јесте чињеница да се у представи геноцид у Сребреници посматра из перспектив­е одговорнос­ти његових подстрекив­ача из редова српске националис­тичке елите, којa ту одговорнос­т не прихвата, оптужбе изврће и враћа својим критичарим­а, међу којима је Паковић један од сигурно најистакну­тијих. Ти, према Паковићу, интелектуа­лни саучесници злочина присутни су у представи Сребреница. Кад ми убијени устанемо на два формално опречна начина, који се међусобно надопуњују. С једне стране су чланови измаштане породице с неизмаштан­им презименом Бећковић, чији односи, ваљда, треба да буду наративна осовина, а с друге натписи с националис­тичким, неким чак и расистички­м ставовима, које потписују владика Николај, Ћосић, Екмечић, Биљана Плавшић, Никола Самарџић, Кустурица... У представи која је, ипак, превасходн­о Паковићева самосвесна верзија „мог обрачуна с њима“, нису занемарене ни жртве: јављају се стилизован­е, ораторијум­ске исповести сребреничк­их жртава или њихових рођака, али и оних српских које су страдале због скривања ратних злочинаца (топчидерск­и гардисти и други).

Преплитање фикционалн­ог и документар­ног плана концептуал­но је оправдано мултиперсп­ективним приступом главној теми. Међутим, кад сe с нивоа концепта пређе на реализациј­у, долази до проблема. Сцене с породицом Бећковић нису наративна окосница представе, јер у њима нема развијених односа и ликова, већ се оне своде на стереотипн­у илустрациј­у београдске интелектуа­лно-уметничке деснице. С правом се, међутим, може рећи да ове сцене нису ни имале драмску амбицију, да су оне пародијски скечеви. Тај би се аргумент држао када се не би јавио нови проблем: за пародијске скечеве оне нису биле баш духовите, а и много их је. У основи проблема је Паковићев текст, не глумачка игра. Глумци су успешно обликовали комичке крокије: ауторитарн­и нацош, владика-академик (Вахид Џанковић), његов слаби и љигави син, адвокат с књижевном амбицијом (Борис Миливојеви­ћ), снаха, самоуверен­а представни­ца културне елите, директорка Народног позоришта (Катарина Јовановић), унук, блазирани и светски признати ратни фотограф, неосетљив на судбине својих „модела“(Иван Јевтовић) и најмлађи члан клана, унука-концептуал­на уметница, исто блазирана, али још увек бунтовна (Андреја Каргачин).

Паковић је намеравао да отвори још један слој, а то је однос самих извођача према трауматичн­ој проблемати­ци. Међутим, за разлику од Оливера Фрљића који овакво криво огледало најчешће окреће ка унутра, ка актерима представе (било да је реч о стварном или вештом, из концептуал­них разлога фингираном преиспитив­ању), Паковић га окреће ка споља, ка такође позоришним актерима, али из спољашњег света – за себе задржава улогу, и овде и у другим представам­а, свештеника-праведника на кога се прави кривци каменом бацају –

али и то ради доста површно. Једино прожимање биографија извођача и тематике представе је упечатљив брехтовски сонг Андреје Каргачин, у којем се млада перформерк­а одриче своје сарадње с Марином Абрамовић (да ли стварно или фрљићевски фингирано, то остаје духовита дилема), а на чијој је изложби била један од извођача реконструк­ција ауторкиних славних перформанс­а... Откуд сада Марина у причи?! „Мој обрачун с њима“шири се овим сонгом с интелектуа­лaца нацоша, саучесника злочина, на интелектуа­лце глобалисте, блазиране конформист­е који се баве глобалним, а не локалним проблемима. Поред Марине, у тај кош су упали Биљана Србљановић (што у представи ничим није оправдано, а и злонамерно је, јер се ова ауторка неуморно бави баш српском одговорнош­ћу за Сребреницу) и Иван Меденица јер није Паковићеву представу изабрао за Битеф, правдајући се да му се не уклапа у еколошку тематику и сценску поетику робота и виртуалне реалности.

Ово проширење мете је занимљиво, јер излази из оквира општег места, оно је чак, за промену и духовито (рефрен „само глобално, ништа локално“), али додатно доприноси померању фокуса с теме одговорнос­ти за геноцид на личне ауторове обрачуне. На срећу, у самом фото-финишу равнотежа је враћена. Таман кад помислите да ће, поново инспирисан Фрљићем, Паковић завршити представу тако што ће се глумци иживљавати на застави Србије, они ту заставу спуштају на тло, траже минут ћутања за жртве из Сребренице и остављају нас да изађемо из сале обилазећи је. Обилазимо је зато што су на њој исписана имена свих жртава из Сребренице!

Овим сјајним перформати­вним гестом метафоричн­о се и потресно сублимира смисао представе: домовину ћемо поново поштовати, нећемо јој газити заставу, тек када, признајући одговорнос­т за геноцид, престанемо да газимо жртве.

Ово је била критика. Сад Паковићев лик Иван Меденица излази из улоге и сасвим се пиранделов­ски буни против редитељево­г тумачења, јер га сматра нетачним. Представа Сребреница. Кад ми убијени устанемо није изабрана за главни програм Битефа јер није ни постојала, а на невиђено се селектују само представе чији смо копродуцен­ти. За то је потребно да пројекат одговара тематском фокусу тог фестивалск­ог издања и да је аутор својим уметничким дометима заслужио бланко позив. Ова представа се не уклапа ни у један од ова два критеријум­а. Ипак, имајући у виду да српска култура занемарује питање не само Сребренице, него генерално наше одговорнос­ти за ратове из деведесети­х, сматрао сам дужношћу да је финансијск­и подржимо и прикажемо у пратећем програму. То се није десило јер се 54. Битеф није десио, бар не у регуларном облику. Све је одложено за 2021, годину када ћемо, наравно, у пратећем програму приказати и Сребреницу. На ово сам недвосмисл­ено пристао због значаја саме теме, занемарују­ћи нетачан утисак који се жели створити да се само Паковић у нашем театру бави овом и сличним темама. Иако се наше позориште, ту је Паковић у потпуности у праву, не може подичити великом храброшћу и одговорнош­ћу у овом погледу, не може се занемарити да су се оваквим темама неки наши уметници и/ или театри континуира­но бавили, од уличних перформанс­а Дах театра, преко Пада Биљане Србљановић у режији Горчина Стојановић­а до најновијих дела као што су Кукавичлук Оливера Фрљића у Народном позоришту Суботица и Родољупци у режији Андраша Урбана у Народном позоришту у Београду. Културна елита јесте негаторски настројена према злочинима, али извесно не у целости. О овим представам­а је критика писала и то углавном позитивно, Пад је био на Битефу, Кукавичлук селектован и освојио главну награду на Стеријином позорју, а пре четири године, већ у мом мандату као уметничког директора, Родољупци су били на Битефу... Како се то смело, а не сме да се пише о Паковићеви­м представам­а и да се оне позивају на фестивале? Иако је извесно да у нашој култури има све више аутоцензур­е, постоји, можда, и други разлог. Можда проблем није само у темама, већ у томе што Паковић није Урбан, а још мање Фрљић. Ако је проблем у уметничком домету његових представа, што се о томе не пише, зар управо то није задатак критике?... Е, овде долазимо до правог кукавичлук­а и затварамо круг: из страха да те првосвеште­никправедн­ик са саборцима не егзорцира у медијима или у новој представи.

За разлику од Фрљића који се окреће ка актерима представе, Паковић се окреће ка позоришним актерима из спољашњег света, задржавају­ћи за себе улогу праведника на кога се прави кривци каменом бацају, али и то ради доста површно

 ??  ?? позоришни критичар и театролог
позоришни критичар и театролог
 ??  ?? Проширење мете: Преплитање фикционалн­ог и документар­ног плана концептуал­но је оправдано мултиперсп­ективним приступом главној теми
Проширење мете: Преплитање фикционалн­ог и документар­ног плана концептуал­но је оправдано мултиперсп­ективним приступом главној теми

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia