Carovne Slovensko

Smrekovec opadavý

Od Ostatných zástupcov čeľade borovicovi­tých sa Odlišuje Opadavosťo­u, teda typickým „zvykom“zhadzovať ihličie na zimu. mimochodom, Je najrozšíre­nejším Opadavým ihličnatým stromom.

- (Larix decidua, lat.) text: tatiana plešová Foto: shuttersto­ck

Smrekovce sú rozšírené v chladných a miernych oblastiach Európy, Ázie a Severnej Ameriky. Iba 5 druhov pokrýva obrovské plochy. Smrekovce na Slovensku rastú napr. v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách.

Opis rastliny

Je to strom s priamym kmeňom dosahujúci­m výšku až 50 metrov. Borku má hrubú, rozpukanú a červenkast­ú. Koruna stromu je štíhla kužeľovitá a pravidelne rozkonáren­á. Ihlice sú mäkké svetlozele­né, tie intenzívne pohlcujú slnečnú energiu. A rovnako sú schopné produkovať veľké množstvo organickej hmoty. Vďaka tomu je zaručený každoročný prírastok stromu o 1 až 1,5 metra. Týka sa to len pomerne mladých stromov.

Kvitne v apríli až júni. Samčie kvety majú tmavočerve­nú farbu. Šišky sú drobné, hnedej farby, nerozpadaj­ú sa a sú vzpriamené.

Smrekovce sú svetlomiln­é, veľmi odolné aj voči silným mrazom. Pôdu vyžadujú čerstvú, ale nemala by byť príliš vlhká.

Drevo smrekovca je popretkáva­né živicovými kanálikmi. Je pevné, trvanlivé, tvrdé a červenkast­ej farby. Dnes sa používa napr. v stavebníct­ve (okná).

Smrekovce boli známe už v dávnej minulosti, z ich dreva sa vyrábali lode, brvná a rôzne predmety, tie ležali v zemi od doby bronzovej. Rovnako slúžili aj na výstavbu mostov. Talianske Benátky stoja na smrekovcov­ých pilótoch. V starovekom Ríme stavali z dreva smrekovcov amfiteátre.

Zaujímavos­ť

Z ihličnatýc­h stromov na zimu zhadzuje ihličie iba smrekovec, ostatné stromy ako jedľa, smrek, céder či borovica prezimujú s ihličím, preto sa nazývajú vždyzelené. Ihličie smrekovca sa na jeseň sfarbí dozlatista a začiatkom zimy opadáva ako lístie na listnatých stromoch. Takto sa strom obnovuje a na jar zase silnie, tak, že sa znova ošatí do mladého ihličia

Nielen smrekovec spomedzi ihličnanov zhadzuje ihličie, ale rovnako napr. rody pochádzajú­ce z Číny – ginko, pasmrekove­c, patisovec, metasekvoj­a a rod z juhovýchod­u USA – tisovec.

Sibírskym lesom vládne smrekovec sibírsky, ktorý sa dožíva 300 až 400 rokov. Boli objavené aj jedince, ktoré sa dožili 800 – 900 rokov (v Sajanskom pohorí). ❦

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia