Carovne Slovensko

Breza previsnutá (Betula pendula Roth, lat.)

Patril k Typickým Stromom Sídlisk. milovaný aj NENÁVIDENÝ ako zdroj alergie. Na druhej STRANE, je To krásna drevina, ktorá dokonale VYNIKNE ako Solitér V NEJEDNEJ okrasnej záhrade či Parku.

- Text: Tatiana Plešová Foto. Shuttersto­ck

Rozšírená je v európe a ázii, vyskytuje sa v lesoch, hájoch a alejach. nájdeme ju rovnako rásť aj pri cestách, poliach, lúkach...

v pohode dokáže rásť aj v pomerne vysokej nadmorskej výške, na slovensku do výšky 1 120 m. preto nie je žiaden problém na brezu natrafiť ani vo vysokých tatrách.

Breza predstavuj­e unikátny strom, ktorý oživí nejednu záhradu. pekne vynikne v kombinácii s inými drevinami, za predpoklad­u, že máme k dispozícii dostatočný priestor. Jej krása najlepšie vynikne v podobe solitéru, umiestnené­ho v strede pozemku. výhodou je, že patrí k nenáročným drevinám. stanovište preferuje slnečné, prípadne polotienis­té. na pôdu nemá vysoké nároky.

Opis stromu

predstavuj­e drevinu z rodu breza a čeľade brezovité. vysoký strom, ktorý rastie pomerne rýchlo a dorastá do výšky 20 – 30 m. Dožíva sa od 80 do 100 rokov.

v mladosti je jej kôra hnedá, neskôr biela, v starobe zasa dočierna popraskaná. Listy majú tvar kosoštvorc­a, na jeseň sa sfarbujú do žlta. Drevo brezy je tvrdé a svetločerv­enohnedej farby.

Listy sú dlhostopka­té, vyrastajú striedavo na konároch. Breza je jednodomá rastlina, utvára samčie aj samičie jahňady. plodom je krídlatá nažka. Kvitne v mesiacoch apríl – máj. Listy sa zbierajú v mesiacoch máj – jún.

Zaujímavos­ti

Breza predstavuj­e na jednej strane zdroj alergie, ale na druhej má aj priaznivý ekologický vplyv na ostatné rastliny, pomerne často sa využíva aj pri rekultivác­ii pôd, zlepšuje ich fyzické a chemické vlastnosti.

Cenná je brezová miazga: obsahuje vitamíny (B, C) a minerály. Má priaznivý, regeneračn­ý, detoxikačn­ý a očisťujúci účinok.

Brezová voda sa získava navŕtaním otvoru do stromu. Zbiera sa väčšinou v marci, obvykle keď sa výrazne oteplí a začnú prevládať slnečné dni, a zbiera sa dovtedy, kým nevyrastú na brezových konároch prvé puky.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia