Carovne Slovensko

Recept na domáci zemiakový chlebík od Marty Potančokov­ej:

-

Potrebujem­e: 500 g hladkej múky (môžete si namiešať hladkú 300 g + celozrnnú 200 g alebo špaldovú hladkú doplniť špaldovou celozrnnou), 300 ml vody (herečka odporúča použiť vodu z uvarených zemiakov, prípadne zriediť ju s mliekom, alebo vyskúšajte namiesto vody použiť acidofilné mlieko, pivo), polovicu kocky čerstvého droždia (alebo 2,5 kávovej lyžičky sušeného droždia), dva menšie zemiaky, soľ, drvenú rascu, lyžičku cukru, môžete použiť aj rôzne semienka či bylinky…

Postup:

1. Dajte variť ošúpané zemiaky (nesoliť). Vodu zlejte a nechajte vychladnúť a zemiaky s malým množstvom vody roztlačte na kašu.

2. Do vlažnej zemiakovej vody si rozdrobte droždie s lyžičkou cukru a počkajte, kým vznikne kvások – droždie „ožije“a vypláva na povrch.

3. Kvások zmiešajte v mise s preosiatou múkou, so soľou, s rascou a všetko spolu dobre vymieste buď pomocou robota, ručného šľahača s nadstavcom na miesenie cesta, alebo ručne. Cesto by sa malo postupne odlepovať od stien misy. Vymiesené cesto poprášte múkou, zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť cca 45 – 60 minút.

4. Vykysnuté cesto vyklopte na dobre pomúčenú dosku a popreklada­jte, ako keby ste z papiera skladali obálku. Potom cesto pomúčte, otočte a vytvarujte bochník, ktorý nechajte ešte pod utierkou kysnúť, pokiaľ sa vám rozohreje rúra. O niečo praktickej­šie je vložiť cesto do múkou alebo zemiakovým škrobom vysypanej ošatky alebo do misy vystlanej nahrubo pomúčenou utierkou a nechať kysnúť prikryté v nej.

5. Máte dve možnosti, ako chlieb upiecť: 1. Na plechu alebo kameni na pizzu za pomoci druhého pekáča s vodou. 2. V pekáči s vrchnákom.

6. Vložte do rúry: 1. Plech spolu s pekáčom, do ktorého ste dali vodu a ktorý zabezpečí v prvej fáze pečenia paru v rúre. 2. Pekáč aj s vrchnákom. Rúru zapnite na cca 250 °C na dolný aj horný ohrev a nechajte rozhorúčiť minimálne 25 minút. Marta dáva plech do rúry naopak, aby sa jej ľahšie vložil chlieb. Radšej má však druhý spôsob – pečenie v pekáči s pokrievkou.

7. Keď je rúra rozpálená, treba dostať cesto do rúry rýchlo, aby neuniklo teplo.

1. Na plech je najlepšie preniesť bochník aj s papierom na pečenie pomocou drevenej lopatky alebo dosky. Predtým ho ešte môžete narezať žiletkou a postriekať vodou pomocou rozprašova­ča. Pečte najprv asi 15 minút na 250 °C. Rúru neotvárajt­e. Potom vyberte spodný plech s vodou, znížte teplotu na 200 °C a dopekajte chlieb ešte 10 – 15 minút podľa toho, akú chcete mať kôrku. Či je chlieb upečený, môžete vyskúšať tak, že zaklopete na spodok bochníka a zvuk by mal byť dutý a zvonivý. Ak ešte nie je bochník zdola prepečený, môžete prepnúť rúru na spodný ohrev a dopekať. 2. Ak dávate bochník do pekáča, najšikovne­jší spôsob je preklopiť ho z ošatky alebo misky. Pečieme prikrytý pokrievkou asi 20 minút na 250 °C. Potom pekáč odokryjeme a dopekáme podľa potreby na nižšej teplote asi 200 °C ďalších 10 – 15 minút.

8. Upečený chlieb vyberte z rúry a nechajte vychladnúť na mriežke, aby prúdil vzduch aj zdola. Nikdy nekrájajte chlieb horúci. Dobrú chuť!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Rodina sa stará o viacero zvieratiek, najnovším prírastkom sú dve ovce.
Rodina sa stará o viacero zvieratiek, najnovším prírastkom sú dve ovce.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia