Dennik N

Záťah vyzeral ako z vojnového filmu

Mexičania na druhý pokus dostali El Chapovho syna. Kto je Ovidio Guzmán López, prečo je dôležitý a ako prebiehalo jeho zatknutie, pri ktorom zahynulo 29 ľudí?

-

Mexický minister obrany najskôr naznačil, že išlo o náhodu. Všetko však nasvedčuje tomu, že polícia a armáda dobre vedeli, čo robia a na koho sa chystajú.

Ovidio Guzmán Lopéz patril k lídrom takzvaných Los Chapitos. Ide o frakciu v rámci kartelu Sinaloa, ktorú ovládajú štyria synovia slávneho narkobarón­a Joaquína „El Chapa“Guzmána, ktorý je v americkom väzení. Ovidio je najmladší z nich, niekde sa spomína ako líder, aj keď je ťažké povedať, ako majú bratia rozdelené kompetenci­e.

Mexické úrady povedali, že Ovidia, prezývanéh­o El Ratón (myš), na ktorého Američania vydali zatykač s odmenou 5 miliónov dolárov v roku 2018, sledovali pol roka. S pokusom zatknúť ho čakali na ideálnu príležitos­ť.

ČIERNY ŠTVRTOK SA NESMEL OPAKOVAŤ

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador si nemohol dovoliť, aby sa zopakoval 17. október 2019. V tento deň, známy aj ako čierny štvrtok, mexická polícia v hlavnom meste provincie Sinaloa zatkla Ovidia Guzmána.

Možno až 700 Guzmánovýc­h ľudí rýchlo obsadilo mesto a hrozilo útokmi na civilistov vrátane rodín vojakov. Armáda napokon syna narkobarón­a s potupou pustila na slobodu.

Táto udalosť zahanbila mexického prezidenta, jeden expert to prirovnal k nepodarené­mu filmu na Netflixe. Sám Obrador to údajne považuje za svoje najväčšie poníženie v úrade, v ktorom je od roku 2018. Kritici mu to neustále vyčítajú a mafiáni každé výročie oslavujú večierkami, aby si pripomenul­i, ako vypiekli s políciou.

Tentoraz sa to nemalo opakovať.

Kľúčové bolo, že mexické ozbrojené sily už nechceli Ovidia zatknúť v miliónovom Culiacáne. Počkali si, kým príde do asi 5-tisícového mestečka Jesús María.

Nachádza sa asi 50 kilometrov od hlavného mesta štátu Sinaloa. Údajne tu býva jeho matka, druhá manželka El Chapa.

Táto dedina sa spomína aj v jednej narcocorri­de (pesničke ospevujúce­j drogových dílerov) ako miesto, kde Ovidio vyrastal.

AKO VO VOJNE

Aj napriek tomu počas záťahu došlo k násiliu, ktoré pripomínal­o skôr boje na Ukrajine ako bežný zásah proti drogovým dílerom.

Minulý štvrtok okolo štvrtej hodiny ráno mexické bezpečnost­né zložky zastavili asi poltucet vozidiel, ktoré patrili kartelu. Došlo k prestrelke a rýchlo zavolali na pomoc armádu. Po minulej skúsenosti mali k dispozícii dostatok vojakov (spomína sa 3500), čo naznačuje, že akcia bola pripravená.

Ozbrojenci z kartelu sa však odmietli vzdať svojho lídra bez boja. Autá vošli do jedného domu v dedine Jesús María, kde došlo k desaťhodin­ovej prestrelke.

Ľudia narkobarón­ov strieľali podľa denníka El País na vojakov aj zo zbraní, ktoré dokážu prestreliť obrnené vozidlá. Armáda preto do akcie zapojila aj vrtuľníky.

Mafiáni strieľali aj na dve lietadlá, jedno dopravné armádne lietadlo a jednu komerčnú linku spoločnost­i Aeroméxico. Toto lietadlo muselo núdzovo pristáť a videá ukazujú, ako sa cestujúci kryjú pod sedadlami. Stroj zasiahlo viacero guliek, nikto sa však nezranil.

Armáde sa však napokon podarilo Ovidia Guzmána Lópeza zatknúť a previezť ho vrtuľníkom na bezpečné miesto. Jeho

zahynuli pri akcii, ktorej cieľom bolo zatknúť Ovidia Guzmána Lópeza

 ?? ?? Vojaci obchádzajú zničené vozidlo v mestečku Jesús María.
Vojaci obchádzajú zničené vozidlo v mestečku Jesús María.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia