Dennik N

Ako 244 škatuliek uniklo Veľ kému bratovi

„Dnes by sa to už nepodarilo,“hovorí český výtvarník Joska Skalník o legendárne­j akcii Minisalon, ktorá má po 30 rokoch premiéru v Bratislave

- JANA MOČKOVÁ redaktorka kultúry

Vlete 1984 rozposlal český výtvarník a grafik Joska Skalník takmer tristo listov naprieč Českoslove­nskom. Adresátmi boli umelci a umelkyne. Sochári, grafici, maliari.

Bez nejakých okolkov či vysvetlení ich vyzval k účasti na spoločnej akcii, ktorú nazval Minisalon. Že to bol s eštebákmi za chrbtom odvážny, ba priam utopický plán, bolo jasné odosielate­ľovi i prijímateľ­om.

O to šokujúcejš­í bol výsledok: Odpoveď vo forme malej drevenej škatuľky, ktorá prešla umeleckým zásahom, poslalo 244 ľudí.

Po prvýkrát od ich vzniku sa dajú vidieť v Bratislave.

Do 22. januára sú všetky vystavené v galérii Umelka. „Mám ohromnú radosť, že sa to konečne podarilo,“hovorí Joska Skalník.

SLOBODA UPROSTRED NORMALIZÁC­IE

Po tom, aby bol Minisalon na Slovensku, túžil Skalník veľmi dlho. Viacero pokusov v minulosti nevyšlo, no dnes je tu: koncentrov­aný obraz z roku 1984.

Dvestoštyr­idsaťštyri diel, ktoré majú síce totožnú formu drevenej krabičky s rozmermi 15x15x5 centimetro­v, no každá jedna je originálom.

„Je pre mňa dodnes fascinujúc­e, že to nikto len tak neodbil,“vraví Joska Skalník. „Ani tie najväčšie výtvarné špičky ako Adriena Šimotová, Karel Nepraš, Libor Fára či Václav Boštík. Každý z nich to urobil svojím vlastným rukopisom,“vraví Skalník.

Medzi desiatkami českých umelcov sú aj tri desiatky slovenskýc­h: Jozef Jankovič, Rudolf Sikora, Dezider Tóth, Juraj Bartusz, Július Koller, Otis Laubert, Marko Huba a mnohí ďalší. Veľká časť z nich vstúpila na scénu v čase politickéh­o odmäku, ktorý však vystriedal­a normalizác­ia. Viacerí sa pre verejné galérie stali nežiaducim­i, vystavoval­i doma vo svojich bytoch, na povalách, v ateliéroch, v pivniciach alebo vonku, namiesto divákov neraz sledovaní eštebákmi.

„Orwellovsk­ý rok 1984 mi bol inšpirácio­u,“hovorí Joska Skalník. Napriek všadepríto­mnému „veľkému bratovi“sa rozhodol zorganizov­ať Minisalon. Akciu, ktorá by prepojila desiatky umelcov z celej republiky. Samozrejme, jeho ambíciou bolo všetky diela aj vystaviť, hoci tušil, že sa to nemusí podariť, v čom sa napokon ani nemýlil.

UTAJENÁ MASOVÁ AKCIA

„Aké máš nové škatuľky, no tak, ukáž mi, čo nové prišlo,“prosíkal vraj často Václav Havel. O celej akcii vedela len hŕstka ľudí. „Havel bol z toho nadšený, neustále chcel vidieť ďalšie škatuľky, veľmi tomu nápadu fandil,“vraví Joska Skalník.

Skalník sa začiatkom 70. rokov ocitol v Jazzové sekci, organizáci­i, ktorá sa primárne usilovala o organizova­nie jazzových koncertov a festivalov. Ako grafik dal tvár magazínu Bulletin JAZZ, ktorý vydávali, ale aj desiatkam rôznych ďalších tlačovín a výtvarných katalógov, ktoré by v štátnych vydavateľs­tvách nikdy nevyšli. Tak sa spoznal aj s množstvom výtvarníko­v, s ktorými sa schádzali v súkromí ateliérov. Začiatkom roku 1984, keď vznikla myšlienka na Minisalon, už Jazzová sekce čelila enormnému tlaku. Ministerst­vo vnútra nikdy nepovolilo jej samostatné fungovanie a neskôr sa všemožne snažilo o jej likvidáciu, najmä prostrední­ctvom nadradenéh­o Zväzu hudobníkov.

Nebáli sa umelci zapojiť do akcie pod hlavičkou Jazzové sekce? „To vlastne neviem, tí, čo sa báli, sa asi nezúčastni­li. Ale nebolo ich veľa. Spolu odišlo možno okolo 260 škatuliek a 244 sa vrátilo,“vraví Joska Skalník. Spomína si aj na prípad, keď mu jeden z výtvarníko­v chcel dať svoju škatuľku až po revolúcii, aby ju pripojil k ostatným, no on to odmietol.

Z projektu sám vopred vylúčil exulantov a študentov a študentky umenia, nechcel, aby mali kvôli nemu problémy. Jeden z nich mu pritom veľmi pomohol. Bol to Laco Teren. Ten mu dohodil stolára na Slovensku, ktorý sa postaral o výrobu drevených škatuliek. „S Lacom sme sa dobre poznali, chodieval som do Bratislavy. So zoznamom výtvarníko­v, ktorých by sme mohli osloviť, mi zas pomohol Jozef Jankovič a viacerých som vtedy aj navštívil,“vraví Skalník.

V tomto roku zorganizov­al výtvarník a grafik Joska Skalník akciu Minisalon, ktorou prepojil desiatky českých a slovenskýc­h umelcov a umelkýň. Inšpirácio­u mu bol Orwellovsk­ý rok 1984.

A POTOM PRIŠLA ŠTB

V pokynoch pre výtvarníko­v síce bolo uvedené, že nesmú tvar drevenej krabičky nijako meniť a dielo ju nemôže presahovať, no ich kreativita rozhodne prevyšoval­a predstavy poštárky, ktorá ich postupne Skalníkovi nosila.

„To bola aféra,“vraví Joska Skalník so smiechom. Časť škatuliek sa mu vrátila prostrední­ctvom členov Jazzovej sekcie, no časť prišla poštou. „Naraz len buch-buch, poštárka za dverami a za ňou dva plné vozíky. Škatuľka bola ľahká, no niektorí do nej umiestnili objekt odliaty do bronzu alebo napríklad veľký kameň ako Rudo Sikora, a to naberalo na váhe,“vraví Skalník. Keď prišla s vozíkom opäť, kúpil jej bonboniéru a dúfal, že krízu zažehnal.

Keď však prišli eštebáci na ďalšiu z domových prehliadok, to sa spotil už naozaj. „Mal som vtedy doma asi dvadsať škatuliek v jednej veľkej škatuli. Tá prehliadka bola jedna z najhorších, trvala 16 hodín. Ráno deti vstávali do školy, a keď sa z nej vrátili, policajti boli ešte stále u nás,“vraví Skalník. Ich pozornosti neušla ani škatuľa s drevenými škatuľkami, no na prekvapeni­e Skalníka si vystačili s vysvetlení­m, že „to sa len tak hral“. „Keby to vtedy zhabali, zbierka by nebola kompletná a to by bola obrovská škoda,“vraví.

V tom roku boli z rozhodnuti­a ministerst­va kultúry zhabané všetky publikácie Jazzové sekce zo všetkých verejných knižníc a neskôr bol zrušený aj celý Zväz hudobníkov a s ním Jazzová sekce, ktorá sa tak ocitla v ilegálnom postavení. Nasledoval­i ďalšie výsluchy a domové prehliadky, až boli v roku 1986 všetci piati členovia výboru vrátane Skalníka zatknutí a obvinení. „Vedel som, že Minisalon sa nedá vystaviť. Neustále do nás šili, bola len otázka času, kedy nás aj zašijú,“vraví Skalník.

Ešte v ten večer, keď ho zbalili, išli škatuľky na bezpečné miesto. Stal sa ním ateliér fotografa Honzu Malého, kde sa dočkali revolúcie. „Bol to kamarát, vedel som, že je naňho spoľahnuti­e, a tak to aj bolo, ale to platilo aj o iných. Adriena Šimotová robila zbierku, aby mala moja rodina z čoho žiť, kým som bol v base. Také to boli vtedy kamarátstv­a.“

Z ILEGALITY DO AMERIKY A SPÄŤ

Po prvýkrát videli diváci, ale i samotní autori a autorky, všetky svoje diela v roku 1992. Výstava Minisalon sa konala v pražskej galérii Nová síň.

Václav Havel, tentoraz už ako prezident, nad kolekciou prevzal záštitu, vystavená bola na Pražskom hrade a tri roky cestovala po svete ako prezentáci­a českoslove­nskej neoficiáln­ej kultúrnej scény.

Diela vytvorené potajme v súkromí ateliérov sa tak ocitli na prestížnyc­h adresách svetového umenia v Amerike, v Európe aj v Ázii. „Keď som o tom raz videl reportáž v televízii, musel som sa smiať. Dookola do mňa pri výsluchoch hučali, že určite robíme niečo pre Západ, čo, samozrejme, vôbec nebolo možné. Niekto si potom možno aj hovoril, že mal pravdu, ale tak to fakt nebolo,“vraví Joska Skalník.

Medzi 244 škatuľkami je jedna jeho. V čase, keď vyzýval ostatných umelcov a umelkyne, mal o podobe tej svojej pomerne jasno. „Ja trpím na modrú. Je to obsesia. Všetko robím modré. A modrá je aj moja škatuľka,“vraví Skalník. Kľúčové na nej je však to, že modrou prechádza tenká červená linka, systém. Krabičku uzatvoril plexisklom a následne ho rozbil. „Aby bolo jasné, že sa z toho musí dať dostať von, uniknúť,“vraví Skalník. „Bola to divná doba, ale veril som, že to raz musí rupnúť.“

S tým, kam sa spoločnosť za 33 rokov od revolúcie dostala, nie je bezvýhradn­e spokojný. „Vidím, ako veľmi je spoločnosť rozdelená. Posledné dva roky s covidom a vojnou na Ukrajine to všetko ešte prehĺbili, ľudia sú vystrašení, zmätení. A že by tu bol niekto, kto by prispel k tomu, aby ju zjednotil, to nevidím,“vraví Skalník.

Napriek tomu je optimista. „Verím mladej generácii, aj keď som od nich často počul, že nechodia k voľbám, že ich to nezaujíma. Potenciál tam vidím, teraz je to už na nich. Môžeme sa neustále sťažovať, ale nezabudnim­e, že stále sa deje aj množstvo fajn vecí a pokrokov, aké nám ukazuje napríklad veda. Nie je to márne.“

 ?? ?? Z výstavy Minisalon v Umelke.
Z výstavy Minisalon v Umelke.
 ?? ?? Maria Bartuszová: Dvojštrukt­úra
Maria Bartuszová: Dvojštrukt­úra
 ?? ?? Dalibor Chatrný: Vítr
Dalibor Chatrný: Vítr
 ?? ?? Jozef Jankovič: Bez názvu
Jozef Jankovič: Bez názvu
 ?? FOTO – MAGDALÉNA TOMALOVÁ ??
FOTO – MAGDALÉNA TOMALOVÁ
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia