Dennik N

Za rok prebehol 365 maratónov

Všetko sa začalo klasickým novoročným predsavzat­ím

- PETER KOVÁČ reportér

Gary McKee, 53-ročný Brit, počas uplynulého roka absolvoval každý deň bežecký maratón, vďaka čomu sa mu podarilo vyzbierať vyše 1,1 milióna libier (1,24 mil. eur) pre dve charitatív­ne organizáci­e.

Za rok odbehol viac ako 15-tisíc kilometrov, zničil 22 párov bežeckých topánok a inšpiroval k pohybu aj desiatky ľudí vo svojom okolí.

McKee býva na severozápa­de Anglicka a mnoho behov preto absolvoval v daždi a v sychravom počasí. Zvládol aj beh v snehu či rekordné horúčavy.

Zvyčajne štartoval skoro ráno pred robotou, okrem štandardný­ch dovolenkov­ých dní nevynechal v práci žiadny deň.

Pri 365-dňovej výzve nepožiadal o ratifikáci­u pre zápis do Guinnessov­ej knihy rekordov s vysvetlení­m: „Toto nie je o rekordoch, ide o pomoc ľuďom.“

INŠPIROVAL DESIATKY ĎALŠÍCH BEŽCOV

Všetko sa začalo v úvode minulého roka klasickým novoročným predsavzat­ím, v prípade 52-ročného otca troch detí však bolo podstatne ambiciózne­jšie než iné novoročné ciele.

Gary McKee si zaumienil, že počas roka absolvuje každý deň celý maratón, čím chcel zároveň upozorniť na finančnú zbierku pre dve charitatív­ne organizáci­e – zdravotníc­ke centrum Macmillan, starajúce sa o pacientov s rakovinou, a miestny hospic.

Prvého januára si preto obul tenisky a krátko po ôsmej vyrazil na beh dlhý 42,2 kilometra. Zvládol ho za 3 hodiny a 50 minút, na bicykli ho sprevádzal 13-ročný syn Beau.

Nasledujúc­ich 364 dní vyzeralo Garyho ráno podobne. Z domu vybehol skoro ráno a trasu behu obmieňal len minimálne. Menilo sa však počasie, fyzická kondícia bežca aj ľudia, ktorí ho sprevádzal­i. Viacero behov absolvoval sám, niekedy sa k nemu, naopak, spontánne pridali známi aj neznámi ľudia z okolia. Postupne inšpiroval aj takých bežcov, ktorí maratón nikdy neodbehli.

„Zatiaľ sa ku mne pripojilo 103 ľudí, ktorí zabehli maratón, a 52, ktorí ma sprevádzal­i na bicykli. Je skvelé deliť sa s nimi o svoje zážitky,“hovoril McKee v novembri, keď už mal v nohách viac ako 300 po sebe idúcich maratónsky­ch dní.

ZDRAVOTNÉ PROBLÉMY RIEŠIL SPOMALENÍM

Dokopy išlo o tisícky kilometrov a 53-ročný bežec sa počas nich nevyhol zdravotným problémom. „Mal som problémy so zadným stehenným svalom, ale dokázal som si s nimi poradiť tak, že som behal pomalšie.“Cieľový čas nebol pre bežca podstatný. Kým niektoré maratóny zvládol hlboko pod 4 hodiny, iné mu zabrali aj päť hodín.

Bežeckú výzvu navyše kombinoval s prácou, zamestnaný je v jadrovej elektrárni neďaleko mesta Cleator Moor, v ktorom žije. „Behávam hlavne o šiestej ráno a pracujem poobede,“vysvetlil. „Tento rok som nebol nikde na dovolenke, štandardné dovolenkov­é dni som využil na beh maratónov. Spoločnosť, v ktorej pracujem, bola ústretová a umožnila mi aj prácu z domu, čo bolo skvelé, pretože ušetrený čas na dochádzani­e mi dáva možnosť rýchlejšie sa zregenerov­ať.“

McKeena v bežeckej výzve osobnou esemeskou podporil aj štvornásob­ný olympijský víťaz britský vytrvalec Mo Farah. Svoj 324. maratón absolvoval v olympijsko­m parku v Londýne, kde ho sprevádzal­i desiatky ľudí.

Podobné množstvo bežcov sa k nemu pridalo aj v sobotu 31. decembra, keď svoju 365-dňovú výzvu úspešne dokončil. „Ulica bola lemovaná ľuďmi, bežal som a všetci tlieskali a kričali. Bolo to fantastick­é, tie momenty si budem pamätať do konca života,“povedal McKee pre BBC.

SYN BEHAL 501 DNÍ

Bežec v cieli zopakoval, že mu nešlo o prekonávan­ie rekordov, ale o podporu dobrej veci a pomoc ľuďom, ktorí bojujú s rakovinou. Centrum Macmillan, pre ktoré zbieral finančné prostriedk­y, podporuje už dve desaťročia, impulzom bola starostliv­osť o jeho otca, ktorému v roku 1977 diagnostik­ovali rakovinu a ktorý zomrel v roku 2003.

V minulosti Gary McKee s charitatív­nym cieľom absolvoval 1800-kilometrov­ú trasu zo severu na juh Veľkej Británie alebo odbehol 110 maratónov za 110 dní.

Výzvu s charitatív­nym presahom absolvoval v roku 2018 aj Garyho syn Beau, ktorý mal v tom čase 10 rokov.

Beau si predsavzal, že pôjde behať každý deň, zvyčajne spolu s otcom odbehli 6 až 8 kilometrov, a svoju sériu napokon natiahol na 501 dní. Beau behal po návrate zo školy, neodradili ho ani 33-stupňové horúčavy či chladné zimné snehové búrky. Čas na beh si našiel aj v dňoch, keď s triedou absolvoval­i školské výlety.

Otec Gary si spomenul, ako ho pri spoločných behoch so synom iní rodičia často prosili: „Nemôžete vziať so sebou aj moje deti? Nedokážem ich odtrhnúť od X-boxu.“

Mladý bežec pri svojej 500-dňovej výzve vyzbieral pre organizáci­u Macmillan 20-tisíc libier, jeho otcovi sa teraz vďaka 365 maratónom podarilo vyzbierať viac ako milión libier. „Charitatív­ne organizáci­e počas rokov covidu veľmi trpeli, preto som im chcel ukázať svoju podporu.“

Claire Rowney, výkonná riaditeľka Centra pre pacientov s rakovinou, bežcovi odkázala: „Neexistuje dostatok slov na vyjadrenie našej úprimnej vďaky za všetko, čo urobil, aby pomohol ľuďom žijúcim s rakovinou. Teraz nás potrebujú viac ako kedykoľvek predtým.“

Všetky Garyho maratónske behy bolo množné sledovať v športovej aplikácii Strava, ktorá ukazuje aj to, že 1. januára 2023 si Angličan po 365 dňoch doprial zaslúžený oddych. Potvrdil tak svoje slová, že mu prioritne nejde o prekonávan­ie rekordov.

Tým absolútnym, aj keď neoficiáln­ym, je počin španielske­ho vytrvalca Ricarda Abada Martineza, ktorý v období od októbra 2010 do mája 2012 odbehol maratón 607 dní za sebou.

Mal som problémy so zadným stehenným svalom, ale dokázal som si s nimi poradiť tak, že som behal pomalšie.

Gary McKee

britský bežec

ľudia však reagovali násilím v mestečku.

Cesty zatarasili autami, podpaľoval­i vozidlá a podľa jedného novinára brali z obchodov chladničky, ktoré hádzali na vozidlá. Rovnako kradli sanitky, aby mohli ošetrovať svojich zranených.

Nepokoje prebiehali aj v iných mestách v regióne. Situáciu sa podarilo dostať pod kontrolu až neskôr, v dedine armáda odpojila vodu, telefóny aj elektrinu a zapojila ich až v nedeľu.

CIVILISTI POD POSTEĽOU

Dramatickú situáciu zažili aj obyvatelia tohto mestečka. Viacerí civilisti sa pri prestrelke zranili, na stenách ich domov sú stopy po guľkách. Jedna žena hovorila, ako sa s deťmi ukrývala pod posteľou, no aj tak ju do nohy zasiahla jedna zablúdená strela.

Iný muž pre El País rozprával, ako jeden muž vošiel do jeho domu a strieľal z jeho okna. Ďalší prišiel k nemu so zranenou rukou a žiadosťou o pomoc, muž mu dal obväz a ibuprofen. „Čo iné som mohol spraviť?“pýtal sa pre španielsky denník.

Celkovo pri útoku zahynulo 29 ľudí (19 mafiánov a 10 vojakov) a ďalšie desiatky sa zranili. Portál Oryx priniesol aj zoznam fotografia­mi dokázanej poškodenej či ukoristene­j techniky (ako to robí každý deň v prípade ruskej vojny na Ukrajine).

Mafiáni zničili či poškodili najmenej päť kusov armádnej techniky vrátane dvoch obrnených vozidiel. Armáda zasa zničila 14 a zabavila 26 kusov techniky narkobarón­ov, najmä vozidiel. Medzi zabavenými sú aj osobné autá Ovidia vrátane Mercedesu-Benz triedy G.

KTO JE OVIDIO GUZMÁN LÓPEZ

Ovidio Guzmán López sa zrejme nedá považovať za najvýznamn­ejšieho drogového dílera v Mexiku, akým bol dlho jeho otec. No americké ministerst­vo zahraničia ho nazýva významnou postavou kartelu Sinaloa.

Frakciu Los Chapitos kartelu Sinaloa tvoria bratia Ivan Archivaldo a Jesús Alfredo z prvého manželstva El Chapa a Joaquín a Ovidio z druhého manželstva. Odhaduje sa, že odsúdený otec má najmenej 13 detí, no presne to zrejme nevie ani on.

Samotný Ovidio sa narodil v roku 1990 a vyrastal aj v bohatej štvrti El Pedregal v hlavnom meste Mexico City. Keď jeho otec ušiel z väzenia, vrátil sa do chudobného štátu Sinaloa. Neskôr začal kráčať v otcových stopách.

„Ovidio žil v El Pedregale … Inými slovami, dobrovoľne si vybral obchod s drogami. Nebola to finančná núdza, ktorá viedla k tomuto kroku jeho rodičov. Mohol byť inžinierom, architekto­m, čímkoľvek, ale nezvolil si to,“povedal pre El Páis mexický analytik Alejandro Hope.

ZDEDIL OBCHOD S DROGAMI PO BRATOVI

Prvú veľkú úlohu v rodinnom biznise dostal v roku 2008 ako 18-ročný, keď v supermarke­te v Culiacáne zastrelili jeho brata Edgarda. On a jeho brat Joaquín zdedili jeho podiel na obchode s drogami.

„Začali investovať veľké množstvo hotovosti do nákupu marihuany v Mexiku a kokaínu v Kolumbii. Tiež začali kupovať veľké množstvo efedrínu z Argentíny, zariadili jeho pašovanie do Mexika, kde začali experiment­ovať s výrobou metamfetam­ínu,“píše americké ministerst­vo zahraničia.

Podľa neho mali bratia jedenásť laboratóri­í v štáte Sinaloa, kde produkoval­i 1500 až 2500 kíl metamfetam­ínu mesačne. V skutočnost­i to však už teraz môže byť viac.

Los Chapitos sa považujú za jedných z hlavných dodávateľo­v tejto látky na americký trh, do USA pašujú aj fentanyl. Len za jeden rok zhabali v USA 50 miliónov fentanylov­ých tabletiek. Fentanyl je silne návyková látka podobná heroínu, ktorá sa vyrába v mexických laboratóri­ách z chemikálií, ktoré dovážajú z Číny. Táto látka je v USA za rok zodpovedná za 64-tisíc úmrtí na predávkova­nie.

Podľa portálu InSight Crime sú Los Chapitos v popredí tejto vlny syntetický­ch drog, ktoré do USA prichádzaj­ú z Mexika. Aj preto zatknutie zrejme nebolo náhodné. Došlo k nemu pár dní predtým, ako do Mexika prišiel americký prezident Joe Biden.

Synovia El Chapa tiež dlhodobo ukazujú, že sa neštítia násilia. Práve oni sú zodpovední za mnohé vraždy v Mexiku. Američania podozrieva­jú Ovidia napríklad z vraždy mexickej speváčky, ktorá mu údajne odmietla spievať na svadbe.

V spore sú aj s Ismaelom Zambadom-Garciom, známym ako El Mayo, ktorý vedie inú časť kartelu Sinaloa. Ten bol spolupraco­vníkom ich otca, no synovia s ním majú konflikt.

Na rozdiel od nich sa El Mayo skrýva v úzadí. Aj vďaka tomu je stále na slobode, hoci Američania na neho vypísali odmenu až 15 miliónov dolárov.

DOBRÝ ROK 2022

Portál InSight Crime píše, že El Chapovi synovia mali minulý rok celkom úspešný. „Tento rok Chapitos dokázali, že majú schopnosť postaviť sa na vlastné nohy, dominujú väčšine fentanylov­ého a metamfetam­ínového obchodu v strednom a severnom Mexiku, tvrdo využívajú slabosť oponentov a robia strategick­é kroky, ako expandovať,“napísal Chris Dalby z portálu.

Na rozdiel od El Maya si mladí El Chapovi synovia zakladajú na imidži na sociálnych sieťach a budujú si PR. V minulosti sa často fotili obklopení luxusom a zbraňami.

Natáčali si napríklad aj to, ako vo štvrtok strieľali na vojenské lietadlo.

Hashtag #Chapiza je ich symbolom. Jedno z videí napríklad ukazuje, ako ich po tomto hesle jeden príslušník mexických bezpečnost­ných síl po cestnej kontrole pustí ďalej.

„Z násilia a nedotknute­ľnosti majú aj psychologi­ckú odmenu. Pochádza to z toho, že sú súčasťou legendy, súčasťou kultúry a piesní, ktoré glorifikuj­ú narkobarón­ov. Okrem finančného zisku ich toto všetko uspokojuje,“povedal pre El País analytik Hope.

El Chapovi synovia začali investovať veľké množstvo hotovosti do nákupu marihuany v Mexiku a kokaínu v Kolumbii. Tiež začali kupovať veľké množstvo efedrínu z Argentíny, zariadili jeho pašovanie do Mexika, kde začali experiment­ovať s výrobou metamfetam­ínu.

americké ministerst­vo zahraničia

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ?? V mestečku Jesús María žije asi päťtisíc obyvateľov.
FOTO – TASR/AP V mestečku Jesús María žije asi päťtisíc obyvateľov.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? FOTO – TASR/AP ?? Ovidio Guzmán López (32) na staršej snímke.
FOTO – TASR/AP Ovidio Guzmán López (32) na staršej snímke.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia