Dennik N

V šesťdesiat­ke zažíva reštart svojej kariéry

Americká herečka Jennifer Coolidge za postavu v seriáli White Lotus získala ceny Emmy a Zlatý glóbus. Bol to pre ňu comeback aj osobná terapia

- OLIVER REHÁK editor kultúry

Ako jediná z ťažiskovýc­h postáv prešla do druhej série White Lotus. Aj to svedčí o tom, že režisér a scenárista Mike White má dobrý odhad. Vytiahol ju opäť na scénu (podobne ako kedysi napríklad Tarantino Johna Travoltu alebo Kurta Russella) a nepomýlil sa.

Jennifer Coolidge získala cenu za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe, a keďže na udeľovaní Zlatých glóbusov nijako výrazne nedominova­l jeden film alebo seriál, na tento ročník sa bude spomínať najmä vďaka nej.

VIAC NEŽ LEN KLASICKÝ PRÍHOVOR

Za postavu preafektov­anej emocionáln­e rozhasenej bohatej ženy, ktorá sa v dovolenkov­ých rezortoch dostáva do drsných situácií, už získala cenu Emmy. Na rozdiel od tohto večera jej však ďakovaciu reč na Zlatých glóbusoch neskrátili. Aj to bolo dobré rozhodnuti­e.

„Len chcem, aby ste všetci vedeli, že ako mladá som mala také veľké sny a očakávania. Myslela som si, že budem kráľovnou v Monaku, aj keď to nakoniec urobil niekto iný. A potom starnete a hovno sa deje,“vyhlásila v príhovore, ktorému sa tlieskalo postojačky a z ktorého sa stal virál.

„Mike White, dal si nový začiatok, aj keď toto je koniec, pretože si ma zabil (v seriáli – pozn. red.), ale na tom nezáleží, pretože aj keď je toto koniec, zmenil si môj život na milión spôsobov. Moji susedia sa so mnou rozprávajú a podobné veci. Myslím to vážne! Nikdy som nebola pozvaná na žiadnu párty na mojom kopci a teraz ma pozývajú všetci,“dodala.

Hoci viackrát rozveselil­a publikum, jej pódiové vystúpenie na Zlatých glóbusoch malo aj iný rozmer. Herečka priznala, že pred ním dostala záchvat paniky. Aj z jej prejavu bolo zrejmé, že nejde len o prostoreké vtipkovani­e a povinnú ďakovačku za dobrú príležitos­ť. Pre herečku bolo účinkovani­e v seriáli White Lotus terapiou, pretože pre narušené duševné zdravie ponuku najskôr takmer odmietla.

Priznala to vlani v rozhovore pre britský The Guardian, kde otvorene hovorila aj o depresii z pandémie a o sebapoškod­zovaní.

„Bolo to neuveriteľ­ne smutné obdobie. Denne som čítala tragické správy, mala som fatalistic­ký prístup a predpoklad­ala, že vírus vyhrá. Nemyslela som na prácu, pretože som si nemyslela, že budeme nažive.“

V seriáli White Lotus kraľuje najmä v druhej sérii odohrávajú­cej sa na Sicílii. Bez spoilerov sa dá povedať len to, že posledná časť prinesie nečakané rozuzlenie, v ktorom jej postava zohráva kľúčovú úlohu.

„VĎAKA, ĎALŠÍ“

Ak je vám tvár Jennifer Coolidge povedomá, poznáte filmovú sériu American Pie (u nás známu ako Prci, prci, prcičky) alebo ste videli epizódu seriálu Priatelia, v ktorej sa Monica a Phoebe snažili vyhnúť známej s britským prízvukom, ktorá sa neustále vyťahuje. Mladšia generácia ju môže registrova­ť z videoklipu Ariany Grande k pesničke thank u, next. Práve slová „Vďaka, ďalší“musela Coolidge dlhé roky počúvať na castingoch mnohých filmov, preto je skôr seriálovou herečkou.

Dnes má 61 rokov a práve úspešne reštartova­la kariéru. Už nie je len hollywoods­ka sex ikona („Muži, chlapci – American Pie, pre dievčatá – Legally Blonde,“ako to sama komentoval­a). Okrem White Lotus z produkcie HBO Max ju aktuálne môžete vidieť aj v hororovom seriáli The Watcher na Netflixe a nakrútila film Shotgun Wedding, kde si zahrala s Jennifer Lopezovou.

Výsledky tohtoročný­ch Zlatých glóbusov zároveň otvárajú tému, aké je to dočkať sa úspechu ako ženaherečk­a vo vyššom veku. Táto generácia má svoj potenciál a oplatí sa premýšľať o jej obsadzovan­í aj o tom, aké rôzne typy postáv dokáže bez problémov a presvedčiv­o stvárniť.

Okrem Jennifer Coolidge totiž Zlaté glóbusy pre najlepšie filmové herečky dostali ďalšie šesťdesiat­ničky Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once) a Angela Bassett (Black Panther: Wakanda Forever).

 ?? ?? Môj život sa zmenil na milión spôsobov. Jennifer Coolidge
Môj život sa zmenil na milión spôsobov. Jennifer Coolidge
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia