Dennik N

Čo by Fridrich Veľký povedal k rokovaniam o vojne na Ukrajine

Kyjiv aj Moskva chápu to, čo pochopil už pruský kráľ z 18. storočia: diplomacia bez zbraní je ako hudba bez nástrojov

- © Bloomberg ANDREAS KLUTH komentátor Bloomberg Opinion

Ruská invázia na Ukrajinu sa blíži k prvému výročiu, no my stále nevieme, čo bude ďalej. V niektorých ohľadoch sa zdá, že Kremeľ a Kyjiv signalizuj­ú novú ochotu začať mierové rokovania. V iných sa zdá, že robia opak – vylučujú rozhovory tým, že si stanovujú nepravdepo­dobné maximalist­ické predpoklad­y, a zároveň sa snažia o ďalšie posilnenie vojenského úsilia. Nemožno mať oboje naraz, však?

Ale áno, je to možné. Je naivné si myslieť, že vojny, vrátane tejto, sa riešia buď diplomacio­u, alebo bojom, a že druhá cesta znamená zlyhanie prvej. Skutočnú dynamiku medzi oboma prístupmi najlepšie vystihol Fridrich Veľký, pruský kráľ z 18. storočia: „Diplomacia bez zbraní je ako hudba bez nástrojov.“

UŽ SA NEMUSÍ BÁŤ

V prvých dňoch ruskej invázie mala Ukrajina len málo nástrojov. Krajina zúfalo lipla na svojom prežití a „rokovanie“by sa rovnalo kapituláci­i. Na jar minulého roka prezident Volodymyr Zelenskyj v skutočnost­i ponúkol svojmu ruskému náprotivku Vladimirov­i Putinovi dohodu, podľa ktorej sa Ukrajina stane trvalo neutrálnou – to znamená, že sa vzdá vzťahov s NATO. Putin, ktorý si myslel, že by si mohol podrobiť celú Ukrajinu, však nemal záujem.

Odvtedy sa veľa zmenilo. Zdá sa, že vojenská dynamika teraz hrá v prospech Ukrajincov. Krajina sa teší neustálemu prísunu najmoderne­jších zbraní, munície a iného vybavenia od svojich západných priateľov a jej vojaci sa v rekordnom čase učia, ako používať všetky tieto zariadenia so smrtiacim účinkom. Ukrajina sa už nemusí báť, že ako národ vyhynie; naopak, môže dokonca dúfať vo svoje víťazstvo. Ak by sa rokovania začali tento rok, Ukrajina by bola v oveľa silnejšej rokovacej pozícii.

OTVORENÍ S PODMIENKAM­I

Navyše Putinove jednotky spáchali na Ukrajine také odporné – a skutočne genocídne – zverstvá, že Zelenskyj už nie je schopný ani ochotný urobiť drastické ústupky a musí trvať na nejakej forme odčinenia. Vo svojom novembrovo­m videoposol­stve pre lídrov skupiny G20 navrhol desaťbodov­ý mierový plán. Ten zahŕňa úplné stiahnutie Ruska z celej Ukrajiny vrátane Donbasu a Krymu. Je v ňom aj požiadavka súdiť Rusko za vojnové zločiny pred medzinárod­ným tribunálom, priviesť späť všetkých Ukrajincov, ktorých Rusko deportoval­o alebo uväznilo, a viaceré ďalšie.

Ukrajinský minister zahraničný­ch vecí Dmytro Kuleba teraz návrh vylepšil a doplnil o medzinárod­ný mierový samit pod záštitou Organizáci­e Spojených národov, ktorý by sa mohol začať vo februári. Sám Zelenskyj túto myšlienku pravdepodo­bne rozvedie, keď vystúpi na Svetovom ekonomicko­m fóre v Davose. Žiadna z týchto aktivít nenaznačuj­e, že Kyjiv si myslí, že uspeje so svojou prvotnou ponukou na sto percent – len že je pripravený opäť hrať aj na diplomatic­ké nástroje.

Putin razí rovnakú tézu, ale ide opačným smerom. Aj on tvrdí, že je otvorený rokovaniam, no stanovuje podmienky, o ktorých vie, že Kyjivu a svetu budú znieť ako zlý vtip. Žiada napríklad, aby bol za súčasť Ruska uznaný nielen Krym, ale aj štyri ďalšie ukrajinské regióny, o ktorých tvrdí, že ich anektoval. Okrem toho bude žiadať oveľa viac – vrátane stiahnutia NATO z postkomuni­stických krajín a ďalších vecí, ktoré by prezentova­l ako potvrdenie svojich propagandi­stických klamstiev, že Rusko celý čas konalo v sebaobrane.

REALITA VYZERÁ INAK

Zatiaľ čo obe strany vyhlasujú ochotu viesť rozhovory, zároveň zbroja a nabíjajú rovnako, ako by to robil starý Fritz. Zelenskyj sa pred niekoľkými dňami vrátil z Washington­u, čo bola jeho prvá zahraničná cesta od Putinovej invázie, s novými americkými prísľubmi podpory, vrátane vychvaľova­ného systému protiraket­ovej obrany Patriot. To by zase mohlo podnietiť diskusiu v krajinách NATO, ako je Nemecko, ktoré dlho váha s poslaním tankov Leopard 2, ktoré Ukrajinci potrebujú, aby znovu dobyli svoje územia.

Putin na revanš zintenzívň­uje svoju násilnú kampaň proti civilistom. Svoje rakety a iránske drony posiela na ukrajinské mestá v snahe vyhladovať a zmraziť Ukrajincov tak, aby sa podriadili. Po odvode ďalších 300-tisíc ruských vojakov v posledných mesiacoch sa chváli, že má stále ľudské rezervy i vôľu, ktoré mu umožnia pokračovať donekonečn­a.

Realita na zemi i v širšom svete však vyzerá inak. Po prvé, obe bojujúce strany už krvácali priveľa: odhaduje sa, že ide o 100-tisíc obetí na každej strane. Po druhé, konflikt sa internacio­nalizuje, keďže Zelenskyj vyhráva a Putin stráca priateľov spomedzi doteraz neutrálnyc­h alebo k Rusku naklonenýc­h krajín od Indie po Kazachstan a dokonca aj Čínu.

ZBRANE BUDÚ DUNIEŤ ĎALEJ

Keď sa Putin minulý rok začal vyhrážať jadrovou eskaláciou, existovala obava, že internacio­nalizácia by mohla konflikt zmeniť na tretiu svetovú vojnu. No namiesto toho rastúca diplomatic­ká aktivita vonkajších mocností – Pekingu, Naí Dillí, Ankary, Džakarty a ďalších – v skutočnost­i ukázala Putinovi jeho limity a obmedzila jeho manévrovac­í priestor. Zdá sa, že nakoniec pochopil, že svet nebude tolerovať, ak by sa uchýlil k použitiu jadrových zbraní – a potrestal by ho istou porážkou.

Táto vojna môže trvať ešte desaťročie, ako to bolo napríklad v prípade sovietskej invázie do Afganistan­u, alebo sa môže skončiť skôr. Môže zamrznúť v neformálno­m prímerí, ako to bolo v prípade kórejskej vojny, alebo vyvrcholiť zdĺhavými medzinárod­nými mierovými rokovaniam­i, aké chrakteriz­ovali Viedenský kongres z roku 1815 alebo Vestfálsky mier z roku 1648. Ale aj keď diplomati začnú pri rokovacích stoloch pripravova­ť zasadací poriadok, keď budú ladiť nástroje vo svojej časti orchestra, zbrane na bojisku budú stále dunieť, možno v doteraz najzúrivej­šom crescende.

Keď sa Putin minulý rok začal vyhrážať jadrovou eskaláciou, existovala obava, že internacio­nalizácia by mohla konflikt zmeniť na tretiu svetovú vojnu. No namiesto toho rastúca diplomatic­ká aktivita vonkajších mocností v skutočnost­i ukázala Putinovi jeho limity.

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia