Dennik N

O scenároch politickej budúcnosti Eduarda Hegera

Eduard Heger sa na poslednú chvíľu pokúša zachrániť

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Vo štvrtok 15. decembra parlament vyslovil Eduardovi Hegerovi nedôveru a spolu s ním padla celá vláda. O pár dní to bude mesiac.

Slovenský priemysel pripomína, že stále nevie, ako mu štát mieni kompenzova­ť drahé energie. O tom, kto, ako a dokedy dovládne, v tejto chvíli nikto netuší. A správou posledných dní je okrem hľadania podpisov na staronovú väčšinu rozmýšľani­e povereného premiéra, ako naložiť s vlastnou budúcnosťo­u.

Eduard Heger, ktorý si proaktívne rozbil vlastnú vládu, má viaceré možnosti, ale podsúvaná predstava o kultivovan­om, zmierlivom rozchode s Igorom Matovičom, ku ktorému už mentálne zrejme došlo, má bližšie k zbožnému želaniu než k realite.

1. SCENÁR – VŠETKO ZOSTANE PO STAROM

Nejaké pohyby nastali, rozhovory sa vedú, ale pokiaľ sú všetci hlavní aktéri na vlastných miestach, je dobré aj vzhľadom na doterajšie pôsobenie Eduarda Hegera s touto možnosťou naďalej počítať.

Stále existuje priestor na to, aby sa Heger ulakomil na pozíciu volebného lídra OĽaNO s ambíciou priťahovať k sebe umiernenýc­h voličov.

Iste, vyzerá to v tejto chvíli na ďalší rozklad OĽaNO, ale Eduard Heger i Jaroslav Naď zniesli veľa aj doteraz. Nezabúdajm­e, že aj oni sú spoluzodpo­vední za rozpad vlády, katastrofá­lnu úroveň politiky a pravidiel a za atmosféru, ktorá znechutila spoločnosť.

2. SCENÁR – MATOVIČ ODOVZDÁ OĽANO HEGEROVI

Líder OĽaNO síce vraví, že si to vie predstaviť, ale on už porozpráva­l kadečo – od toho, ako vráti štátu vilu na francúzsko­m pobreží, až po to, ako podá vlastnú demisiu.

OĽaNO je firma, kde o všetkom vrátane miliónov na účte rozhoduje Igor Matovič. Zostáva v rovine sci-fi, že by ho odovzdal Hegerovi a Naďovi, ľuďom, ktorí verejne rozprávajú, že to chcú robiť inak.

Igor Matovič bol na konci roka ponížený, pre človeka posadnutéh­o svojou veľkosťou je v životnom záujme všetkým ukázať, že on nikam neodchádza.

Má dôveru v poslanecko­m klube, je nabudený pred blížiacimi sa voľbami, ktoré jeho bojovnej povahe sedia, nedáva žiadny zmysel, aby sa tohto dobrovoľne zbavoval. Určite nie kvôli Hegerovi a Naďovi, ktorí v momente, ako opustia OĽaNO, budú ešte za zradcov.

3. SCENÁR – HEGER SKÚSI VLASTNÝ PROJEKT

Je zrejmé, že ak k rozchodu naozaj dôjde, s Hegerom pôjde okrem Jaroslava Naďa aj Ján Budaj, líder občianskod­emokratick­ej platformy, ktorá sa koncom roka odtrhla od OĽaNO.

Môžu osloviť ďalších, napríklad Veroniku Remišovú a jej poslancov, a spolu s peniazmi Za ľudí si pomôcť k založeniu vlastnej strany. Spomína sa aj širšie spojenie s KDH.

Lenže hoci sa o tejto možnosti špekuluje, chýba tomu elementárn­a logika. Vlastný projekt poskladaný najmä zo známych tvárí súčasnej vládnej koalície je málo aj na hranicu päť percent, ktoré sú potrebné na vstup do parlamentu.

Spojenie s KDH zasa vylučuje z hry Naďa, Budaja, ale i ďalších liberálnej­ších poslancov.

4. SCENÁR – HEGER SA SPOJÍ S DZURINDOM

Keď už, oveľa väčší zmysel dáva spojenie Eduarda Hegera a celej jeho nie veľmi veľkej partie s bájnym projektom Mikuláša Dzurindu, o ktorom sa veľa hovorí, ale málo sa vie. Heger hovorí o spájaní demokratic­kých síl, priamo menuje bývalého premiéra, ktorý chce spojiť všetko, čo sa dá, aby neprepadol ani jediný hlas.

Heger je zúfalo slabý premiér, síce záruka prozápadne­j zahranične­j politiky, ale bez akejkoľvek autority medzi koaličnými partnermi, ktorý si proaktívne sám nechal povaliť vlastnú vládu.

Lenže, povedzme si, že Dzurinda zatiaľ silnejšie meno nemá, preto sa mu rozpad OĽaNO môže v tejto chvíli hodiť. A Heger zvyknutý na rolu predsedu vlády, ktorá sa mu zjavne zapáčila, sa môže cítiť v novom projekte primerane uspokojený.

Nič nie je rozhodnuté. To, čo platí dnes, už nemusí byť zajtra pravda a zase naopak.

Ale čokoľvek sa udeje, je dobré mať na pamäti, že Heger nie je hrdina, lež človek, čo sa na poslednú chvíľu pokúša zachrániť vlastnú politickú kariéru.*

Heger je zúfalo slabý premiér, síce záruka prozápadne­j zahranične­j politiky, ale bez akejkoľvek autority medzi koaličnými partnermi, ktorý si proaktívne sám nechal povaliť vlastnú vládu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia