Dennik N

Pavel využil druhú šancu lepšie ako Babiš

Predseda ANO má šancu len v podlej kampani a začal ju hneď od prvej chvíle

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Víťazom prvého kola českých prezidents­kých volieb sa stal s tesným náskokom bývalý generál Petr Pavel. Druhý skončil predseda ANO Andrej Babiš. Druhé kolo sa uskutoční o dva týždne. Pavla nefavorizu­jú len predvolebn­é prieskumy, ktoré mu predpoveda­li víťazstvo nad Babišom, ale aj podpora neúspešnýc­h kandidátov. Voliť ho odporúčajú traja. Spolu za nich hlasovalo 23 percent voličov.

Matematika teda hovorí v prospech Pavla. Babiš má šancu, len ak ho voličom sprotiví. Očakáva sa preto špinavá kampaň. Napokon, Babiš ju začal okamžite vo svojom prejave po oznámení výsledkov prvého kola, keď Pavla označil za „komunistic­kého rozviedčik­a vycvičenéh­o v Rusku“, ktorý vítal inváziu v roku 1968, ale prepracova­l sa až do Vojenského výboru NATO.

Babiš sa dopustil podlosti na niekoľkých úrovniach. Sám je evidovaný ako agent komunistic­kej ŠtB. Pavel naozaj koncom 80. rokoch študoval za príslušník­a rozviedky, ale štúdium ukončil až po Nežnej revolúcii. Obaja boli členmi komunistic­kej strany a obaja preto museli schváliť aj udalosti z roku 1968. Inak by ich počas normalizác­ie do strany nevzali. Lenže kým Babiš zmenené podmienky po roku 1989 využil iba po materiálne­j stránke, z Pavla sa stal nespochybn­iteľný zástanca českej príslušnos­ti k demokratic­kému a slobodnému svetu.

Kým Babiš svoju minulosť dodnes popiera, Pavel dáva verejne najavo, že na ňu nie je pyšný. Kým z Babiša sa stal typický príklad populistic­kého politika, Pavel môže byť príkladom, že aj bývalý komunista, ktorý prešiel katarziou, môže byť dobrým prezidento­m demokratic­kej krajiny.

Každý má právo na druhú šancu a Petr Pavel tú svoju využil oveľa lepšie.*

Matematika teda hovorí v prospech Pavla. Babiš má šancu, len ak ho voličom sprotiví. Očakáva sa preto špinavá kampaň.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia