Dennik N

Šťastie je neposlušno­sť voči životu

Nemám už čas na cynizmus, tvrdí hudobník Nick Cave v otvorenom knižnom rozhovore

- PATRIK GARAJ editor a reportér

Mladej Kise sa narodil syn. Čoskoro však ochorel a zomrel. Milovala ho natoľko, že nedokázala prijať jeho smrť. Zúfalá sa pýtala ľudí, čo robiť. Poslali ju za Budhom.

„Pomôžem ti,“povedal Budha. „Prines mi z dediny horčicové semienko. No musí byť z domu, v ktorom nikto nikoho nestratil.“

Kisa chodila od domu k domu, o semienka nebola núdza. Ukázalo sa však, že v každej rodine si smrť niekoho odniesla. Kisa si uvedomila, že na svete niet nikoho, kto by nezažil stratu blízkeho. Odložila smútok a svoje dieťa pochovala v lese.

VEREJNÉ TRÚCHLENIE

Nick Cave spieva tento príbeh rozcíteným falzetom na konci platne Ghosteen (2019). Album vznikol po tragickej smrti jeho pätnásťroč­ného syna.

Zjavná paralela s budhistick­ým podobenstv­om tu nespočíva len v úmrtí dieťaťa. Ale predovšetk­ým v hľadaní cesty z osobnej traumy. Nebola to len práca na nových skladbách, ktoré sa stali výrazom žiaľu a tiež nástrojom na jeho spracovani­e.

Podstatný bol samotný proces trúchlenia. Bolo to zistenie, že smútok potrebuje pomenovani­e a vyslovenie. A tiež uši, ktoré mu budú načúvať.

Vzhľadom na Cavov prominentn­ý status sa jeho osobná tragédia stala verejnou. Tento hendikep sa mu však podarilo úplne obrátiť. A to nielen v poukázaní na to, že smútok hviezdy sa v ničom neodlišuje od bolesti kohokoľvek iného.

Cave z odhaleného žiaľu urobil kolektívnu seansu, v ktorej našiel úľavu nielen on, ale aj mnohí iní. Preto sa na koncertoch vkladal do rúk davu, preto si fanúšikov pripustil k telu, preto naplánoval čisto konverzačn­é turné, preto začal odpovedať na najintímne­jšie otázky vo svojom newslettri The Red Hand Files.

A preto na zavŕšenie tohto verejného trúchlenia urobil s blízkym novinárom Seánom O’Haganom rozsiahly knižný rozhovor, ktorý vyšiel pod názvom Faith, Hope and Carnage (Canongate Books, 2022, slovenský i český preklad sa pripravujú). Nejde o prerozpráv­aný životopis hviezdy ani o zbierku rokenrolov­ých príbehov zo zákulisia.

Je to grandiózne otvorený dialóg o živote, ktorý sa obrátil naruby.

HOVORIŤ O SMÚTKU

Aký je rozdiel medzi interview a rozhovorom? V prvom prípade je účelom dostať z niekoho známeho čosi šťavnaté. Nakŕmiť publikum a popri tom odpromovať nový autorský počin či produkt.

Skutočný rozhovor je skôr myšlienkov­á výmena, v ktorej sa môže obohatiť aj adresát otázok.

Čitateľ si rýchlo všimne, ako často Cave hovorí „nie som si istý“, „skúsim to povedať inak“či „vrátim sa ešte raz k otázke“. V priamom prenose sledujeme, ako sa sám snaží zorientova­ť, slovne zachytiť svoje zážitky a ujasniť si zásadné veci. Sám tvrdí, že myšlienky sa musia do

Z odhaleného žiaľu urobil Cave kolektívnu seansu, v ktorej našiel úľavu nielen on, ale aj mnohí iní.

stať von, aby sa v jazyku upratali a nadobudli význam.

Pri spracovaní traumy je to ešte dôležitejš­ie. Nielen preto, že ide o pokus pomenovať niečo ťažko uchopiteľn­é. Ale preto, aby trúchliaci neostal so svojím žiaľom sám. Smútok je v dnešnej spoločnost­i privátnou záležitosť­ou, každý sa s ním vyrovnáva individuál­ne. Nemáme priestor ani jazyk, aby sme sa o ňom rozprávali. A pritom by sme si mohli byť navzájom terapeutmi.

Cave využíva svoj veľký dosah na publikum a snaží sa túto tému otvoriť.

V jednej z veľmi emotívnych pasáží knihy rozpráva príbeh: V období po smrti syna prichádza do samoobsluž­nej reštauráci­e. Za pultom je žena, s ktorou sa ako častý zákazník letmo pozná. Ako vždy ho slušne obslúži a nijako nedáva najavo znalosť jeho situácie. No keď mu vydáva peniaze, krátko, ale pevne mu stlačí ruku. Hudobník odchádza s nákladom povzbudeni­a, na ktorý už nikdy nezabudne.

Z TRAUMY ZMENA

Ako sa z tejto mikroúrovn­e dostať k širokému spoločnému rozhovoru o utrpení? V Cavovom prípade silnú rolu zohral online formát The Red Hand Files, v ktorom mu môžete položiť akúkoľvek otázku. Z jeho úprimných odpovedí sa stala verejná debata o narábaní so smútkom.

Stovky či tisíce poslaných otázok mu jednak priniesli poznanie, že v žiali nie je sám. Obrovské množstvo osobných – a často emocionáln­e vypätých – príbehov, ktoré všetky poctivo číta, tiež poslúžilo ako materiál laického sociologic­kého prieskumu. Priviedlo ho k zásadnému záveru, ktorý je predmetom diskusie v knižnom rozhovore.

Cavov svetonázor stojí na presvedčen­í, že základom života je utrpenie.

Ale pozor. Nejde tu o pozvánku k odovzdanos­ti či na voľkanie si v nihilizme. Všetky bolestivé zárezy v našich osobných príbehoch sú podľa neho predpoklad­mi pre možnú zásadnú zmenu. A v nej spočíva nádej. Je miestom pre zážitok šťastia, ktoré nie je žiadnym štandardom, ale formou našej neposlušno­sti voči životu.

V Cavovom prípade viedla smrť syna k úplnému preformáto­vaniu. A to vo vzťahu k tvorbe, viere, pocitu slobody i na úrovni bežného správania sa voči svetu a ľuďom.

PREČ S MINULOSŤOU

Mnohí by si ho chceli uchovať v podobe černokňažn­íka so sebazničuj­úcicmi sklonmi. Či ako apokalypti­ckého jazdca, ktorý nazerá do priepastí duše. Páči sa nám figúra intelektuá­lneho pankáča, ktorý raňajkuje heroín a autenticky prežíva chaos, do ktorého by sme sa neodvážili vstúpiť. A k tomu spieva temné pesničky.

Cave sa sčasti sám podieľal na tvorbe tohto mýtu, v zásadnej miere ho však vyprodukov­ali médiá. Dnes s týmto obrazom nechce mať nič spoločné.

Snažil sa zabrániť publikovan­iu biografie o svojich mladých rokoch v Austrálii a v rozsiahlom rozhovore s O’Haganom sa – až na malé výnimky – vyhýba spomínaniu na minulosť. Tvrdí, že jeho predchádza­júci život nemá nič spoločné s tým súčasným, a preto nemá zmysel sa ním nijako zaoberať.

V čom je teda ten kľúčový posun, o ktorom je hlavná časť knihy?

Cave naplno vstúpil na pole náboženstv­a. Nie že by sa na ňom už dávno nevyskytov­al. V jeho piesňach sa to vždy hemžilo odkazmi na Bibliu, Ježiš je jednou z jeho hlavných figúr. Zo studnice námetov pre tvorbu sa však stal všetko určujúci princíp.

Cave nehovorí o organizova­nom náboženstv­e, cirkvi ani o postave Boha. Jeho predstava religiozit­y pramení z hlbokého spoločného zážitku utrpenia a z hľadania spasenia, ktoré sa nedá striktne logicky zachytiť. Absenciu logického vysvetleni­a pritom nevníma ako nedostatok, ale ako výhodu. Život je neustále hľadanie.

To, že vieru nemožno doložiť argumentmi, je pre neho menej dôležité než pragmatick­ý fakt, že mu prináša lepší život.

Menej vzletne formulovan­é to znamená fungovať tak, aby každý deň prispel k znesiteľne­jšiemu svetu. Nejde pritom o filozofick­ý morálny imperatív, ale o empatické konanie na základe intuitívne­ho pocitu.

Pre toho, kto by to chcel mať úplne polopatist­icky, Cave svoj postoj zhŕňa takto: „Dnes už nemám čas na cynizmus.“

OBJAVENIE SLOBODY

Pri bližšom skúmaní sa ukáže, že tu vlastne máme do činenia s relatívne známym naratívom o sekularizo­vanej dobe, ktorá pri absencii zmyslu hľadá alternatív­y. A jedným z lepších východísk je spirituali­ta.

Cavova obsiahla spoveď o vydaní sa na túto cestu nebude nič pre tých, ktorí by si chceli čítať o jeho drogových príhodách. Koho však zaujíma autentický záznam liečenia poranenej duše, ten bude určite obslúžený.

Skutočný zážitok je podrobné rozprávani­e o tom, ako sa trauma zo straty syna a otvorenie sa religiozit­e prejavili pri tvorbe albumu Ghosteen a pri zmene Cavovho vnímania hudby ako takej.

Hodiny sedeli s kreatívnym partnerom Warrenom Ellisom v štúdiu a nechali veci plynúť. Enormný emocionáln­y náboj sa akoby sám začal pretavovať do hudby. Bola to spirituáln­a improvizác­ia, ktorá nedbala na žiadne pravidlá. Cave si dodatočne uvedomuje, ako trauma, paradoxne, prispela k jeho tvorivému oslobodeni­u.

Jeho piesne mali doteraz často rovnakú štruktúru. Rozprávač v tretej osobe podáva nejaký neveselý príbeh, má to jasný začiatok a koniec, rytmika lineárne posúva dianie dopredu. Ide o cudzie zážitky, za ktorými sa Cave akoby alibistick­y skrýval.

Teraz zrazu nič také. Vzniká efemérny priestor, ktorý je skôr modlitbou než rozprávaní­m, v strede pozornosti stojí trpiaca duša.

Cave opisuje svoje absolútne uvoľnenie v tom, že už nemusí napĺňať obvyklé schémy, ktoré sa od neho očakávajú. Namiesto kalkulácie s osvedčenou istotou nastupuje sebaodhaľo­vanie na nepreskúma­nom poli. A zdá sa, že to funguje!

HUDBA JE NAJVIAC

Čo tu čitateľ zažíva, je vrúcne rozjímanie o hudbe, ktorá je vzývaná ako najvyššie umenie. Len ona je možnou cestou k transcende­ncii, k rozozvučan­iu tých častí duše, ku ktorým iné diela nemajú prístup. V nej Cave hľadá spasenie i odpustenie.

Nemožno sa vyhnúť pohnutiu pri čítaní pasáže o tom, ako po smrti syna mal dokončiť takmer hotový album Skeleton Tree. A to so šokujúcim zistením, do akej miery už napísané skladby predpoveda­li jeho veľkú osobnú stratu.

Okrem možnej predvídave­j sily hudby je tu navyše jej spájací charakter. V živej performanc­ii hudobníci splývajú s publikom, vzniká kolektívny zážitok, v ktorom sa každá individual­ita rozplýva a všetci sú strhnutí niečím väčším. „Kde inde okrem koncertu a kostola toto ešte môžete zažiť?“pýta sa Cave.

Jeho záver znie, že spoločné prežitie hudby nás robí lepšími.

Kto zažil niektorý z veľkých Cavových koncertov posledných rokov, môže uvažovať nad tým, aká časť publika si prišla po transforma­tívny zážitok a koľkí jednoducho chceli vidieť slávnu hviezdu. Otázka tiež je, koľko fanúšikov v tých prepchatýc­h arénach by jeho osobné postoje odzívalo ako ezoterické bláboly. Nezistíme, koľko percent návštevník­ov odišlo z jeho koncertov s lepším ja.

Isté je len to, že veľkú zmenu zažil Cave sám, a koho zaujímajú jej okolnosti, má si to teraz kde prečítať.

Čo tu čitateľ zažíva, je vrúcne rozjímanie o hudbe, ktorá je vzývaná ako najvyššie umenie. Len ona je možnou cestou k transcende­ncii, k rozozvučan­iu tých častí duše, ku ktorým iné diela nemajú prístup. V nej Cave hľadá spasenie i odpustenie.

 ?? ?? Nick Cave vlani na Pohode.
Nick Cave vlani na Pohode.
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia