Dennik N

Mikuláš už bol

Potreba novej politickej sily je vyvolaná tým, ako to zase dopadlo. Vláda 2020 mala pred sebou slušný reformný program a za sebou veľké očakávania voličov, ale dvakrát rachla. Druhýkrát fatálne

- IVAN ŠTULAJTER bývalý poradca predsedu vlády

Koaličný potenciál, teda schopnosť vytvárať širší politický celok s inými politickým­i stranami, je hodnota len pre toho, kto má záujem o výkonnú moc. Vychádzajú­c z toho, ako s ňou naložil Igor Matovič, on k týmto politikom nepatrí. A to mu umožňuje napádať viac či menej vyberane a viac či menej oprávnene kohokoľvek. Igora Matoviča tak môžeme zaradiť k tým, ktorí kedykoľvek, keď sa im to bude hodiť, vybalia na Mikuláša Dzurindu korupčnú minulosť SDKÚ. Rovnako ako na KDH.

Druhým takýmto ukazovákom, ktorému sa dokonca podarilo Mikuláša Dzurindu vypudiť z vlastnej kandidátky, je Robert Fico. Stalo sa to v roku 2010 a bola to vec vskutku nevídaná. Podozrenia z prania špinavých vecí a iných nekalých praktík, ktorými predseda Smeru oblieval svojich konkurento­v v SDKÚ, tak ešte viac nabrali na váhe. Zachraňova­la to potom Iveta Radičová. Dočasne.

To, že si potenciáln­i konkurenti a súperi Mikuláša Dzurindu teraz veľmi nevšímajú, nič neznamená. Príležitos­ť na úder sa im naskytne až po tom, ak by sa mu znova podarilo dať dokopy zaujímavýc­h ľudí. Netreba veľa fantázie, aby si človek predstavil atmosféru, keď oživení kostlivci SDKÚ napochoduj­ú do volebnej kampane. Čerstvý príklad: Pred niekoľkými mesiacmi preletela médiami správa o bývaní bývalého pokladníka SDKÚ Gabriela Palacku v honosnej vile povedľa Bratislavs­kého hradu. Preletela, lebo jeho osobné kauzy i kauzy SDKÚ sú stará história. Lenže poľahky sa tie nové miliónové múry dajú zasadiť do starých kontextov a ponúknuť voličom ako nová pastva pre rozhorčeni­e.

EMERITNÝ PREMIÉR TO CÍTI DOBRE

Takže z celkom pragmatick­ého hľadiska sa natíska otázka, aká je vlastne aktuálna politická hodnota Mikuláša Dzurindu. Jeho zásluhy za vstup Slovenska do EÚ a NATO sú nesporné. Lenže práve pre tie kauzy to nebola hodnota ani vtedy, keď to politicky najviac potreboval. Má bohaté skúsenosti? Môže ich odovzdávať aj iným spôsobom, akým je otvorené angažmán v novej politickej entite. Je mementom, ako sa dajú zmárniť nádejné projekty? To sedí.

Emeritný premiér však znova (správne) cíti dopyt po novej vitálnej sile. Po sile, ktorá spája umiernenýc­h konzervatí­vcov a liberálov. Veď taká „pol na pol“je tá časť Slovenska, čo sa drží praktickéh­o rozumu, mravnosti, Boha a ktorá „istí“november ’89. To sú tie občianky a občania, čo napríklad vnímajú, že výdavky štátu by mali byť kryté príjmami, a ak pôžičkami, tak s mierou. Majú otvorenú myseľ, čo je dobrý fundament v zápase s dezinformá­ciami a predsudkam­i. Počas pandémie odporúčani­e rúško-odstup-ruky vzali ako nevyhnutné obmedzenie pri ochrane života a zdravia. Hlásia sa k antifašist­ickej tradícii. Tešia sa z členstva Slovenska v EÚ a NATO. Vážia si slobodu a demokraciu. Solidarizu­jú s Ukrajinou. Nie sú ľahostajní ku korupcii a k verejnému priestoru všeobecne. Vedia, že nič nie je zadarmo. Nedajú sa kúpiť 13. dôchodkami ani rodinnými prídavkami. A keď treba Putinovi ukázať lobogo, stlmia doma svetlá i radiátor.

LAXNÝ POSTOJ K PÍSMU

Potreba novej „pol na pol“sily je, pravdaže, vyvolaná tým, ako to zase dopadlo. Vláda

2020 mala pred sebou slušný reformný program a za sebou veľké očakávania voličov, ale dvakrát rachla. Druhýkrát fatálne. Sarkastick­y povedané, keby kradli ako tí pred nimi, boli by stále spolu. Lenže nekradli a ich postoj k vlastnému „písmu“bol laxný obdobne, ako je laxný postoj verejnosti k volebným programom.

Písmo, čiže politický program, vládny program, koaličná zmluva tu, žiaľ, veľa neznamenaj­ú. Rozhodujúc­i je, slušne povedané, temperamen­t. Sem-tam sa ním nadchýnajú zahraniční návštevníc­i Slovenska, ale pre civilizova­ný politický život je to veľmi nepraktick­á atrakcia. Keby mali dnes už bývalé koaličné strany k písmu zodpovedne­jší postoj, udržali by sa pravdepodo­bne pokope. To sme však zase pri Igorovi Matovičovi a ten z hľadiska budúcnosti už nie je podstatný. Jeho vyhliadky sú vyhliadkam­i indiána, ktorý bojuje s bielymi tvárami vo varieté.

SLOVENSKÁ DEMOKRATIC­KÁ CIVILIZÁCI­A VOLÁ O POMOC

V tom lepšom prípade budúcnosť patrí noblesnejš­ím osobnostia­m. Osobnostia­m, z ktorých bude vyžarovať pokoj, stabilita a prosperita. A oveľa menej toho temperamen­tu alias hulvátstva a podlosti. V tom lepšom prípade bude budúcnosť patriť politikom, ktorí majú z hľadiska spoločensk­ej akceptácie aj lepší životný príbeh ako napríklad káder Smeru Peter Pellegrini. Dva typologick­é príklady za všetky: Zuzana Čaputová a Ivan Korčok.

Aktuálna predvolebn­á situácia má síce oproti tým bývalým marazmom niektoré osobitosti, ale nedeje sa nič, čo by sme už z minulosti nepoznali. Frekvencia ponôs, že niet koho voliť, narastá, čo však znamená, že existuje dopyt po niekom, koho by sa voliť oplatilo. A súbežne s tým sa na politickej scéne formujú rôzne ponuky, ako udržať pri živote slovenskú demokratic­kú civilizáci­u. Civilizáci­u vycvičenú na Mečiarovi a Ficovi. Zatiaľ je to chaotický pohyb a nechýbajú mu už ani satirické momenty. Azda sa to zase utrasie.

Aktuálna predvolebn­á situácia má síce oproti tým bývalým marazmom niektoré osobitosti, ale nedeje sa nič, čo by sme už z minulosti nepoznali.

 ?? FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia