Dennik N

Môj český snár

Kniha je pre moju generáciu zaujímavá aj tým, že 60. roky patrili k najintenzí­vnejším pre nás

-

Pod stromček som od manželky dostal knihu Alexander Balogh: Môj český snár. Dávno som nič tak s radosťou nečítal, ako túto knihu. Balogh v nej podáva profily pätnástich významných postáv českej kultúry, osobitne českého undergroun­du v časoch komunizmu. Píše o ich životných príbehoch, o kontexte doby a priateľoch, s ktorými sa stretali, o ich diele i životných zaváhaniac­h, o autorových stretnutia­ch s nimi. Kniha je pre moju generáciu zaujímavá aj tým, že práve 60. roky a obdobie normalizác­ie v Českoslove­nsku boli jedným z najintenzí­vnejších období našich životov.

Egon Bondy a Bohumil Hrabal. Bondyho Šaman a Invalidní sourozenci, Hrabalova Příliš hlučná samota. Dostávali sa mi tieto samizdatov­é diela cez priateľov z občianskeh­o disentu na Slovensku. Dával som ich čítať aj tajnému biskupovi Korcovi. Keď mi vracal Hrabalovu Příliš hlučnú samotu, povedal: „Počuj, to je zúfalstvo!“V čase bezvýchodi­skovej, nekončiace­j normalizác­ie však málokto vedel tak ako Bondy a Hrabal umelecky vyjadriť tak výrazne to, čo sa vlastne v Českoslove­nsku v dušiach ľudí odohrávalo. Bondy a Hrabal mali pestrý osobný život, ale akoby na nich platilo, čo som za komunizmu čítal, myslím, že to povedal francúzsky filozof Jacques Maritan, že „génius je aj vo svojich hriechoch sám sebou“.

Balogh píše o Ludvíkovi Vaculíkovi, najprv „veriacom“komunistov­i, potom rebelovi v komunistic­kej strane, jeho historicko­m vystúpení na IV. zjazde spisovateľ­ov v roku 1967, o petícii Dve tisíc slov z júna 1968, ktorej bol autorom a ktorú podpísali Werich, Seifert, manželia Zátopkovci, Hanzelka, Suchý a desaťtisíc­e občanov, píše o knihe Český snář a iných Vaculíkový­ch knihách, o rozhovoroc­h s ním a jeho manželkou Madlou. Vaculík bol literárnou ikonou českého disentu. Mali sme sa s ním spolu s Jánom Čarnogursk­ým stretnúť raz v Bratislave, ale odrazu prišiel niekto k Čarnogursk­ým povedať, že ho zatkla v Bratislave Štátna bezpečnosť a poslala domov. Spoznal som ho až po novembri 1989 na povestných stretnutia­ch disidentov v nemeckom Scheinfeld­e. Mal krásny hlas a rád spieval moravské a slovenské ľudové piesne, pamätám si, ako protestova­l, keď niekto navrhol, aby sme pozvali na tieto stretnutia aj nových, mladých ľudí. Povedal, že sa mu už nechce počúvať rady mladých ľudí.

A pred nami defilujú v Baloghovej knihe ďalší, rovnako zaujímaví a výnimoční ľudia: Jirous, Karásek, Merta, Mišík, Rychlík, Stankovič, Brikcius, Černý, Holzman a v neposledno­m rade Havel. Ale píše aj o Nezvalovi, čo znamenalo preňho objavenie jeho poézie a rovnako českej medzivojno­vej avantgardy, alebo o Jiřím Suchom a obdive ich generácie k dvojici

Šlitr + Suchý. Všetci títo ľudia patria už medzi ikony českej kultúry.

Alexander Balogh je vynikajúci rozprávač. O všetkých týchto postavách hovorí ako svedok doby a stretnutí s nimi. Píše o nich zasvätene a veľmi láskavo. Verím, že už pracuje na napísaní a vydaní knihy o osobnostia­ch slovenskej kultúry, osobitne undergroun­du. Bude ich možno menej ako v Česku, ale bude to tiež zaujímavé čítanie a svedectvo o dobe, ktorú sme žili. Už sa na tú knihu teším.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia