Dennik N

Tento rozchod znie ako trik

Aký by malo zmysel voliť Hegera, ak by bol výťahom pre Matoviča?

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Igor Matovič aj Eduard Heger zhodne odhadujú, že sa na 70 až 80 percent rozídu a v politike budú pokračovať každý svojou cestou. Zároveň však tvrdia, že ak sa aj rozdelia, bude to v dobrom a ďalej budú spolupraco­vať.

Možnosť spolupráce v akejsi budúcej koalícii demokratic­kých strán spomínajú obaja. Heger však neprezradi­l, či sa vidí v projekte Mikuláša Dzurindu, alebo v KDH, prípadne niekde inde. Napríklad vo vlastnej strane.

Predseda OĽaNO okrem toho predpoklad­á, že voľby budú už tento rok. Premiér v demisii sa síce snaží získať v parlamente novú väčšinu, ale Boris Kollár mu aj v nedeľu odkázal, že ju podporí, len ak sa dohodnú na najneskôr septembrov­om termíne volieb.

Dokonca ani samotný Matovič sa zatiaľ Hegerovi nepodpísal na zoznam poslancov, ktorí mu sľubujú podporu. Okrem neho to z klubu OĽaNO neurobil iba György Gyimesi. Predseda strany tvrdí, že svoj podpis pridá, ale chce byť posledný.

Nevie sa, do akej miery sú reči o blížiacom sa idylickom rozchode a budúcom spájaní iba snahou zakryť fakt, že Heger už nedokáže vystáť Matoviča, a do akej ide o niečo ako spoločný plán.

Predseda OĽaNO ho v rozhovore pre Postoj opísal približne nasledovne: ja som ten bojovnejší, Heger konsenzuál­nejší. Keď sa rozídeme, budú mať na výber voliči oboch štýlov a vďaka tomu potom dokážeme opäť vytvoriť väčšinu v parlamente, lebo ich hlasy sa nestratia. Matovič hneď vyhlásil, že by jej súčasťou bol, len ak zablokuje „LGBTI propagandu na školách“.

Matovičova konštrukci­a znie ako ďalší jeho úlet, ale predsa len je lídrom zatiaľ najsilnejš­ej politickej strany, preto k jeho slovám treba pristupova­ť tak, ako keby ich naozaj myslel vážne.

Problém spočíva v tom, že deväť z desiatich voličov má Matoviča plné zuby. Nechcú ho v politike, nechcú ho počúvať ani vidieť. Lenže on im vlastne odkazuje, že ich nevôľu chce obísť pomocou nastrčenéh­o Hegera, ktorý ho potom zasa vytiahne do vlády. Najneobľúb­enejšieho politika, aký tu kedy bol.

Ak by na takú hru Heger naozaj pristal, vlastne by sa podieľal na podvode na voličoch. Ak o tom od začiatku hovoria verejne, aký by malo zmysel voliť Hegera, ak by bolo výsledkom Matovičovo zotrvanie pri moci?

Lenže on im vlastne odkazuje, že ich nevôľu chce obísť pomocou nastrčenéh­o Hegera, ktorý ho potom zasa vytiahne do vlády.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia