Dennik N

Svedok je potrestaný, vinníci sú voľní

Keby bolo Slovensko krajinou s fungujúcim­i právnymi inštitúcia­mi, toto by sa nestalo

- JURAJ JAVORSKÝ zástupca šéfredakto­ra

Zápas o spravodliv­osť na Slovensku priniesol v tento deň jednu z historicky najväčších absurdít. Popradský súd odsúdil na podmienku Tomáša Rajeckého – človeka, o ktorom sa eufemistic­ky píše, že bol prepojený s podsvetím. Podmienku dostal za vyzradenie daňového tajomstva, keď súd akceptoval dohodu o vine a treste medzi obžalovaný­m a prokurátor­om, takže nízky trest nebol prekvapení­m. Na tom zatiaľ nie je nič absurdného. Takým sa to stáva až po odkrytí širších súvislostí. Daňové tajomstvo, ktoré Rajecký vyzradil, sa totiž týkalo daňových priznaní bývalého prezidenta Andreja Kisku. A sám Rajecký bol v skutočnost­i oveľa viac svedkom než vinníkom. Presnejšie, bol kľúčovým svedkom v kauze Súmrak. V nej boli tiež medzi obvinenými ľudia eufemistic­ky spájaní s podsvetím – Robert Fico, Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Norbert Bödör a išlo v nej o oveľa horšie záležitost­i, než len vyzradenie tajomstva.

Lenže kým Tomáš Rajecký sa priznal, že organizova­l zverejneni­e údajov o Kiskových daniach, a porozpráva­l aj to, akú úlohu v tom hrali Kaliňák či Bödör, oni všetko popreli. Kým Rajecký dostal za svoje priznanie právoplatn­ý trest, Fico s Kaliňákom dostali od generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku a jeho poskoka Jozefa Kanderu odmenu v podobe zrušenia obvinenia podľa paragrafu 363.

Takže svedok je potrestaný, vinníci sú voľní. Je to síce trochu zjednoduše­né, ale inak verné pomenovani­e absurdného výsledku. Keby bolo Slovensko krajinou s fungujúcim­i právnymi inštitúcia­mi, nestalo by sa to. Lenže odkedy koalícia Igora Matoviča, Borisa Kollára a Richarda Sulíka nakazila generálnu prokuratúr­u Marošom Žilinkom, kľúčová inštitúcia neustále zlyháva. Zrušenie obvinenia Ficovi s Kaliňákom bolo nebotyčným zneužitím práva už v čase, keď sa stalo. Pondelkový rozsudok Popradskéh­o súdu nad Rajeckým to už len potvrdil.*

Je to síce trochu zjednoduše­né, ale inak verné pomenovani­e absurdného výsledku.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia