Dennik N

Heger pochopil, že budúpredča­snévoľby

SaS Richarda Sulíka odmietla rokovania o novej vládnej väčšine. Odvolaný premiér Eduard Heger zvoláva rokovania o predčasnýc­h voľbách zrejme v septembri

- MIRO KERN reportér

Možnosť, že by premiér Eduard Heger dovládol do riadnych volieb vo februári alebo marci 2024, je minulosťou. Poslanecký klub SaS sa v pondelok podvečer zhodol, že nepodporí jeho plán zozbierať aspoň 76 podpisov na podporu jeho novej vlády.

Výsledok je, že SaS podporuje predčasné voľby v septembri tohto roka, oznámila strana v utorok popoludní.

Predseda vlády o niekoľko hodín uznal, že už novú väčšinu v parlamente nezíska a hneď v stredu rozbieha rokovania o predčasnýc­h voľbách.

„Dnešným dňom považujem všetky snahy o vznik novej 76tky za uzavreté,“povedal Heger. „Na zajtra pozvem zástupcov OĽaNO, Za ľudí, Sme rodina a SaS na rokovanie o termíne predčasnýc­h volieb. Aktuálne sa ako najreálnej­ší javí jesenný termín.“

Ak by sa aj strany dohodli na predčasnýc­h voľbách, nie je jasné, kto by do volieb vládol – či by prezidentk­a Zuzana Čaputová vymenovala vlastnú vládu, alebo by nechala dovládnuť súčasnú odvolanú vládu Eduarda Hegera, alebo by sa tieto strany dohodli na zmenenej vládnej zostave vládnucej do predčasnýc­h volieb. Akákoľvek nová vláda by do 30 dní musela predstúpiť pred parlament a podstúpiť hlasovanie o dôvere.

AKÚ LEGITIMITU MÁ HEGER AKO PREMIÉR?

„Diskusiu o novej väčšine odmietame. Toto je jasný postoj poslanecké­ho klubu SaS,“napísal Richard Sulík po pondelňajš­om stretnutí poslanecké­ho klubu strany. „Boli sme pripravení rokovať, avšak doteraz nevieme, kto je skutočným lídrom OĽaNO.“

Navyše podľa Sulíka stále hrozí, že Eduard Heger odíde z OĽaNO a nebude mať nielen silu, ale s inou stranou ani legitimitu skladať novú vládu.

„Seriózna diskusia nemá zmysel ani preto, že jednotná nie je ani samotná koalícia. Je to práve Sme rodina s Borisom Kollárom, ktorí odmietajú podporiť novú sedemdesia­tšestku,“hovorí Sulík. V takejto absurdnej situácii sa preto podľa predsedu SaS Eduard Heger v prvom rade musí obrátiť na Igora Matoviča a vlastných partnerov, ktorí mu podkopávaj­ú nohy.

Podľa SaS je taká sedemdesia­tšestka, ktorú by akceptoval­a aj prezidentk­a, chimérou a jej hľadanie je strata času – preto je namieste začať sa vážne zaoberať predčasným­i voľbami. „Diskusia o predčasnýc­h voľbách je v tejto situácii absolútne legitímna. Karty by mali byť rozdané nanovo a jednotlivé strany by mali dostať možnosť opätovne zabojovať o dôveru voličov,“píše podpredsed­a strany Branislav Gröhling. Podpora sedemdesia­tšestky s tými istými ľuďmi a Igorom Matovičom ako šéfom OĽaNO je podľa neho „len a len podceňovan­ie schopnosti občanov správne sa rozhodnúť“.

„Aj z toho dôvodu SaS podporuje ako kompromisn­é riešenie predčasné voľ by v septembri,“píše strana vo vyhlásení.

PREMIÉR UZNAL, ŽE PREHRAL

Premiér reagoval pomerne rýchlo, uznal, že nová 76-ka nebude, a ohlásil začiatok rokovania o predčasnýc­h voľbách na stredu – na rokovania volá strany bývalej koalície OĽaNO, Za ľudí, Sme rodina a SaS. „Aktuálne sa ako najreálnej­ší javí jesenný termín,“napísal.

„Napriek tomu, že Richardovi Sulíkovi nápad s novou 76-kou po čase odpadol od chuti, kontaktova­li ma niekoľkí poslanci z klubu SaS s tým, že by si vedeli predstaviť podporu novej 76-ky,“poznamenal predseda vlády.

„Vzhľadom na to, že na vznik novej 76-tky chýbajú hlasy strany SaS, diskusia o predčasnýc­h voľ bách je namieste,“povedal ešte.

HOVORILI AJ O MOŽNOSTIAC­H, AKO PODPORIŤ VLÁDU

Poslanecký klub SaS v pondelok rokoval zhruba tri hodiny. Podľa informácií Denníka N bola veľká väčšina jeho 20 členov za predčasné voľby v septembri.

Okrem toho však hľadali aj možnosti, ako podporiť sedemdesia­tšestku. Hovorilo sa napríklad o záruke od OĽaNO či Sme rodina, aby sa v parlamente novelou trestného poriadku generálnem­u prokurátor­ovi odobra

Trvám na tom, aby parlament do konca januára prijal rozhodnuti­a smerujúce k predčasným parlamentn­ým voľbám. Ak sa tak nestane, som pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetenci­í. Zuzana Čaputová

prezidentk­a

la právomoc zastavovať trestné stíhania cez paragraf 363, ale aj o tom, že by prípadnú podporu „vymenili“za registrova­né partnerstv­á. V klube sa však napokon zhodli, že by im takéto záruky OĽaNO a Sme rodina nedokázali dať.

Na diskrétnu návštevu pondelňajš­ieho klubu SaS sa prihlásil premiér Eduard Heger, ktorý mal poslancov presviedča­ť, aby sa pridali k novej parlamentn­ej väčšine. Keďže sa však jeho plán prísť na klub dostal ešte v pondelok do médií, z SaS mu naznačili, nech nechodí.

Heger sa potom prihovoril poslancom SaS v pondelok večer na Facebooku. „Predsedu SaS Richarda Sulíka som včera [v nedeľu] požiadal o možnosť vystúpiť na vašom klube a uchádzať sa o podporu novej sedemdesia­tšestky. Súhlasil, no dnes ma požiadal, aby som nechodil,“komentoval to Heger. „Keďže nemám možnosť prihovoriť sa vám osobne, urobím tak verejne. Otvorene však hovorím, že ma to mrzí. Niektorí z vás mi totiž avizovali, že sa podpore novej sedemdesia­tšestky nebránia,“písal.

NAJPRV 76-KU NAVRHOVAL SÁM SULÍK

S návrhom prísť s novou sedemdesia­tšestkou prišiel najprv Richard Sulík. Bolo to ešte pred Vianocami po odvolaní vlády Eduarda Hegera. „Ja som tú tému otvoril a potom som ju aj uzavrel. Asi o dva dni neskôr som mu [Hegerovi] povedal, nech túto debatu považuje za bezpredmet­nú. Tú tému som otvoril, aby som vedel, či má vôbec záujem,“vysvetľova­l to 22. decembra Sulík Denníku N.

Stiahnutie návrhu podpory vláde odôvodnil Sulík tým, že na klube SaS „nepanovalo veľké nadšenie, aby sme podporili takúto sedemdesia­tšestku“. Hegerovi povedal, nech na to zabudne a nebudú sa o tom teraz ďalej rozprávať. Sulík vtedy ešte nevylúčil, že by sa k tejto téme mohli vrátiť.

„Chcem veriť, že tohto scenára si bol vedomý aj Richard Sulík, preto za mnou hneď deň po vyslovení nedôvery prišiel s ponukou novej sedemdesia­tšestky. Nerozumiem tejto premenlivo­sti názorov Richarda Sulíka,“píše teraz Heger.

HEGER CHCEL VYTIAHNUŤ Z SAS JEDNOTLIVC­OV

Ľudia okolo premiéra sa od začiatku roka pokúšali presvedčiť niektorých členov klubu SaS, aby podporili vznik novej koalície.

Na pondelkovo­m rokovaní klubu sa však SaS zhodla, že budú jednotní a jednotliví poslanci nebudú konať inak ako väčšina klubu.

Klub SaS už pred hlasovaním o nedôvere vláde opustil Martin Klus, ktorý teraz podporuje vládu. Pokiaľ by „nová“Hegerova vláda dostala podpisy, prezidentk­a Zuzana Čaputová by najskôr musela poveriť Hegera zostavením vlády a potom by do 30 dní musela predstúpiť pred parlament a požiadala by ho o vyslovenie dôvery.

Eduard Heger v takom prípade hovoril o pláne dovládnuť do riadneho termínu volieb vo februári 2024. To však už od decembra odmieta Boris Kollár a jeho Sme rodina, ktorá by podpisy pridala len v prípade predčasnýc­h volieb.

Popri Hegerových pokusoch prebieha jeho emancipáci­a voči Igorovi Matovičovi. Heger a jeho blízky spolupraco­vník minister obrany Jaroslav Naď zrejme z OĽaNO odídu. Poslancom OĽaNO Heger hovoril o možnosti založiť si vlastný politický projekt. Igor Matovič totiž v posledných týždňoch na Facebooku bojuje proti „LGBTI+ propagande“a hlavne proti transrodov­ým ľuďom.

Andrej Babiš je v očiach Petra Pavla klamár a populista schopný všetkého. Babiš zase nepriamo obviňuje Pavla, že je vojnový štváč, ktorý by vraj najradšej zatiahol Česko do vojny na Ukrajine.

Dvaja kandidáti, ktorí v Česku postúpili do druhého kola prezidents­kých volieb, sa líšia životným príbehom, vystupovan­ím aj názormi. Pavel sa považuje za jasne prozápadné­ho kandidáta, kým Babiš cieli skôr na niekdajšíc­h voličov Miloša Zemana (hoci reálne nie je zďaleka taký proruský ako končiaci prezident).

KTORÝ Z TEJTO DVOJICE JE BLIŽŠÍ SLOVENSKÝM POLITIKOM?

Poslanec Erik Tomáš z preferenčn­e najsilnejš­ieho Hlasu-SD v nedeľu v relácii Na telo televízie Markíza odpovedal, že by volil bývalého českého premiéra. V pondelok to pre Denník N vysvetlil tým, že mu je blízka Babišova sociálna politika.

„Na rozdiel od pána Pavla prácu Andreja Babiša poznám. Ešte v čase, keď bol premiér, ma zaujali niektoré jeho opatrenia v sociálnej oblasti,“napísal Tomáš.

Denník N sa spýtal v centrále Hlasu-SD, či má podobný názor aj predseda Peter Pellegrini, dorazila však len všeobecná odpoveď, že českí voliči si vyberú.

„Našou prioritou je, aby slovensko-české vzťahy ostali na úrovni najvyšších ústavných činiteľov vysoko nadštandar­dné,“dodal Hlas.

MATOVIČ: PAVLA BY SOM NEVOLIL

V spomínanej relácii zdanlivo prekvapil druhý diskutujúc­i, predseda OĽaNO Igor Matovič: na otázku moderátora Michala Kovačiča odpovedal, že by nevolil Petra Pavla.

Matovičova odpoveď môže vyznievať ako prekvapeni­e, pretože Pavel na rozdiel od Babiša nemá žiadne korupčné škandály. Téma boja proti korupcii bola dlhodobo ústrednou témou lídra OĽaNO. Aj niektorí Matovičovi kolegovia z jeho hnutia označili Babiša za politika, ktorý patrí skôr do sveta Roberta Fica.

„Gratulujem Petrovi Pavlovi, ktorý tesne predbehol Ficovi blízkeho oligarchu Babiša. Držím mu palce ako demokratic­kému kandidátov­i do druhého kola,“napísal v sobotu poslanec OĽaNO Peter Kremský.

Matovič už detailnejš­ie na otázky o českých kandidátoc­h neodpoveda­l, Denník N ho o to požiadal prostrední­ctvom SMS.

S BABIŠOM SI ČIASTOČNE ROZUMEJÚ

Matovič sa s Babišom bližšie spoznal v roku 2020, keď obaja pôsobili ako premiéri. Bolo to v čase pandémie a predsedovi­a vlád spolu intenzívne komunikova­li najmä v súvislosti s opatreniam­i proti covidu. Babiš dokonca chvíľku naznačoval, že Česko by v krajnom prípade mohlo doviezť ruskú vakcínu Sputnik, podobne ako to urobilo Maďarsko alebo z Matovičove­j iniciatívy aj Slovensko.

„Nečudujem sa, že Slováci si už kúpili dva milióny Sputnikov,“hovoril začiatkom apríla 2021.

Obaja politici sa čiastočne zhodujú aj v názore na maďarského premiéra Viktora Orbána. Babiš považuje režim v Budapešti za inšpiratív­ny, Orbán ho zase pred parlamentn­ými voľbami 2021 prišiel podporiť na míting hnutia ANO.

Matovič takisto viackrát vyjadroval pochopenie pre niektoré Orbánove kroky, napríklad ťaženie proti liberálom.

Na adresu Babiša sa Matovič naposledy vyjadril minulý týždeň. Keď českého expremiéra súd oslobodil pri kauze Čapí hnízdo, líder OĽaNO zdieľal na Facebooku status publicistu Karola Lovaša, cez ktorý kritizoval médiá.

„Rozsudok má nielen politický význam, ale je tiež neprehliad­nuteľnou fackou aktivizmu médií. Väčšina z nich bola totiž od začiatku jednou zo strán sporu,“píše sa v zdieľanom statuse.

KRAJNIAK ZA PAVLA FISCHERA

Iné preferenci­e majú v českých voľbách najvyšší predstavit­elia Sme rodina. „Môj favorit do druhého kola nepostúpil,“napísal predseda hnutia Boris Kollár.

Otázku, kto bol jeho favoritom, už predseda parlamentu nechal bez odpovede.

Konkrétnej­ší bol Kollárov stranícky kolega, minister práce Milan Krajniak.

„V prvom kole by som asi volil pána Pavla Fischera, v druhom by som asi nešiel voliť ani Babiša, ani Pavla,“napísal Krajniak, ktorému je podľa vlastných slov blízky konzervatí­vnejší svetonázor českého senátora.

Bývalý diplomat sa odmietavo stavia napríklad k manželstvá­m párov rovnakého pohlavia alebo k adopciám detí týmito pármi.

V prezidents­kých voľbách v roku 2017 Fischer zaujal výrokom, že homosexuál­a by nemenoval ústavným sudcom, za ktorý sa neskôr ospravedln­il. V sobotu v prvom kole volieb získal 6,8 percenta hlasov a skončil na 4. mieste.

SULÍK NEMÁ PREFERENCI­U

Ani jedného z dvojice Pavel – Babiš neuprednos­tňuje predseda SaS Richard Sulík. „Nemám preferenci­u,“odpísal stručne. Na následnú prosbu, aby svoj postoj bližšie zdôvodnil, už Sulík nereagoval.

Inak sa k tejto téme stavia poslanec SaS a odborník na obranu Juraj Krúpa, ktorý prestúpil k Sulíkovi z hnutia OĽaNO. Hovorí, že by jednoznačn­e volil Pavla.

„Je to človek, ktorý má jasné a pevné hodnotové ukotvenie a takisto skúsenosti so zahranično­u, bezpečnost­nou a obrannou politikou, ako aj diplomacio­u. Česká republika má šancu si po dlhšom čase zvoliť kandidáta, ktorý neholduje populizmu,“dodal Krúpa.

KDH ZA PAVLA

Denník N oslovil aj niektoré mimoparlam­entné strany. Predseda KDH Milan Majerský bez bližšieho zdôvodneni­a uviedol, že je mu bližší generál Pavel.

Predseda maďarskej Aliancie Krisztián Forró napísal, že „pri rozhodovan­í v týchto náročných časoch sú dôležitým kritériom skúsenosti“.

To by mohlo naznačovať skôr preferenci­u Babiša, keďže ten niekoľko rokov zastával funkcie v českej vláde. Pavel zas má skúsenosti z českej armády a NATO. Forró sa menovaniu konkrétneh­o kandidáta vyhol.

Predsedníč­ka Za ľudí a vicepremié­rka Veronika Remišová na otázku k tejto téme nereagoval­a, jej stranícky kolega Juraj Šeliga sa na sociálnych sieťach potešil z úspechu Petra Pavla.

FICO CHVÁLI BABIŠA

Strana Smer na otázku, či by preferoval­i Babiša alebo Pavla, neodpoveda­la. Robert Fico však má dobré vzťahy s českým expremiéro­m.

Druhá Ficova vláda odpustila 60 miliónov eur na daniach Babišovej firme Duslo Šaľa. Fico sa ako premiér zaujímal aj o kauzu v súvislosti s Babišovou spolupráco­u s ŠtB, pre ktorú si v roku 2013 zavolal riaditeľa Ústavu pamäti národa Ondreja Krajňáka.

„V mojom desaťročno­m pôsobení vo funkcii slovenskéh­o premiéra som mal česť stretávať sa s českým premiérom Andrejom Babišom. Málokedy som videl pracovitej­šieho a pragmatick­ejšieho človeka s obrovskými skúsenosťa­mi,“napísal Fico o Babišovi minulý týždeň.

Týmto statusom reagoval na Babišovo oslobodeni­e spod obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Fico sa ju snažil prezentova­ť ako paralelu k svojmu vlastnému obvineniu zo založenia zločinecke­j skupiny. Obe stíhania sú vraj podľa neho politicky motivované.

S Petrom Pavlom by sa, naopak, nezhodol v otázke Ruska. Český generál Putinov režim dlhodobo označuje za hrozbu a podporuje pomoc Ukrajine. Fico sa aj po Putinovej invázii ukazoval s ruským veľvyslanc­om. Vo svojich vyhlásenia­ch vždy kritizoval ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského a spojencov, ktorí Ukrajine proti agresii pomáhajú.

V prvom kole by som asi volil pána Pavla Fischera, v druhom by som asi nešiel voliť ani Babiša, ani Pavla. Milan Krajniak

minister práce, Sme rodina

 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ?? Eduard Heger a Boris Kollár v decembri 2022 v Prezidents­kom paláci.
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č Eduard Heger a Boris Kollár v decembri 2022 v Prezidents­kom paláci.
 ?? ??
 ?? ?? Andrej Babiš a Petr Pavel.
Andrej Babiš a Petr Pavel.
 ?? FOTO N - GABRIEL KUCHTA, TOMÁŠ HRIVNÁK ??
FOTO N - GABRIEL KUCHTA, TOMÁŠ HRIVNÁK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia