Dennik N

S bláznom sa nehádaj, lebo si vás môžu pomýliť

Uznávam, že naša komunikáci­a mohla byť intenzívne­jšia, ale konali sme, tvrdí Karel Hirman

-

neposielal­i zálohové faktúry malým podnikateľ­om, lebo sme vedeli, že cena vystrelí. Sú to len zálohové, nie konečné faktúry. Žiadali sme, aby mali strpenie po Novom roku s tým, že zhruba v polovici januára predstavím­e mechanizmu­s na to, aby sme to hneď v zárodku eliminoval­i.

Ale napriek tomu niektorí tie faktúry vystavili a to bolo využité v politickej kampani.

Zneužité. Áno, niektorí vystavili, hlavne tí menší. Dodávateľo­v je veľa a vystavili aj niektorí väčší, napríklad Stredoslov­enská energetika. Ale ich splatnosť je v polovičke februára.

Ale prečo ich vystavili?

Lebo je taký mechanizmu­s, postupoval­i v podstate profesioná­lne. Splatnosť zálohových faktúr, ktoré vystavila napríklad aj Stredoslov­enská energetika, je až v polovičke februára. To znamená, že podnikatel­ia ešte nemali platiť. Niektoré menšie sú splatné do konca januára, čiže ešte stále nie. Veľkí ako SPP, Západoslov­enská energetika nevystavov­ali nič. Východoslo­venská energetika poslala faktúry ešte za minulý rok a poslala rozpis zálohových platieb, nie samotnú faktúru na zálohu, ale rozpis. To znamená len informačný materiál.

Nedalo sa zabrániť tomu, aby aj títo menší nevystavov­ali zálohové faktúry, keby sa konalo rýchlejšie?

Nedalo, môžete konať len v rámci zákona. Áno, vedeli sme, že to bude, ale nemôžeme predbehnúť čas. Pripomínam koniec minulého roka: štátny rozpočet bol schválený len pár dní pred Vianocami a už sa to sprocesova­ť nedalo. Dovtedy sme nemohli s dodávateľm­i rokovať o zastropova­ní pre túto kategóriu, lebo ak by štátny rozpočet nebol schválený, nemali by sme peniaze ani na domácnosti. Ani by sa so mnou dodávateli­a nebavili, lebo by som im nevedel nič garantovať. Tí, ktorí to teraz kritizujú, fašisti, Fico, ale aj SaS a pán Matovič naťahovali schvaľovan­ie štátneho rozpočtu do krajnosti a vlastne spôsobili tento časový stres.

Čiže politická zodpovedno­sť je na tých, ktorí schválili tak neskoro štátny rozpočet?

Jednoznačn­e, samozrejme. Ďalšia veľmi dôležitá procesná vec, o ktorej nikto nehovorí, ani tí takzvaní experti, je, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetí je ten orgán, ktorý je u nás určujúci pre zvlášť regulované ceny. Príslušné cenové vyhlášky vydal doslova a dopísmena len pár hodín pred Silvestrom. Do

Ako sa vám pracuje v tomto prostredí?

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia