Dennik N

Ako vláda vyriešila vysoké zálohy

Firmy s neregulova­nými cenami energií by mali zálohy zaplatiť, regulovaní podnikatel­ia so splatnosťo­u vo februári môžu počkať na novú faktúru

- DENISA FUNTÍKOVÁ reportérka

Vláda rozhodla, ako naloží s vysokými zálohami za energie, ktoré trápia malých podnikateľ­ov v novom roku. Podľa ministra hospodárst­va Karla Hirmana zostali nepríjemne prekvapení najmä zákazníci SSE s regulovaný­mi cenami. Najväčší dodávateľ na strednom Slovensku im totiž poslal zálohové platby, ktoré ignorovali cenové stropy sľúbené vládou. Môže to byť aj prípad iných dodávateľo­v.

Denník E vysvetľuje, čo má podnikateľ robiť, ak dostal vysoké preddavkov­é platby, ktorú faktúru treba zaplatiť a ktorú nie, čo má očakávať od dodávateľa a akú pomoc môže čakať od štátu.

Dostal som vysoké zálohové faktúry. Mám ich zaplatiť?

Ak ste malý podnikateľ s regulovaný­mi cenami – teda vaša ročná spotreba je do 30 megawattho­dín elektriny a do 100 megawattho­dín plynu, neplaťte faktúru za január, pokiaľ je cena enormne vysoká. Dodávateľ vám v najbližšíc­h dňoch vystaví nové zálohy, ktoré budú odrážať stropy 199 eur za megawattho­dinu pri elektrine a 99 eur pri plyne.

Podľa ministra Hirmana vysoké zálohy dostala len malá časť podnikateľ­ov, pretože SPP, VSE či ZSE ich na výzvu ministerst­va hospodárst­va nevystavil­i. Faktúry, teda samotný daňový doklad, posielali najmä SSE. Podstatná časť týchto záloh je splatná až budúci mesiac a zákazníci ich preto nemusia uhradiť. „Čo však musia uhradiť, sú faktúry za december. To sú ceny uzavreté v minulom roku a treba ich zaplatiť,“povedal Hirman.

Tým, ktorí už vysoké faktúry zaplatili, dodávateli­a vrátia peniaze, ktoré odrážajú stanovené stropy.

Pokiaľ ste firma, ktorá má neregulova­né ceny, zálohové platby treba zaplatiť.

Prečo regulovaný­m vláda pomáha viac ako neregulova­ným?

Hlavným dôvodom je podľa Hirmana to, že regulovaní zákazníci za vysoké ceny na faktúre nemôžu, pretože ich spôsobila nešťastná regulácia. Spôsob výpočtu regulovane­j ceny zmenil ešte v lete minulého roka Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na podnet vtedajšieh­o ministra hospodárst­va Richarda Sulíka.

V dôsledku tejto zmeny sa ceny elektriny počítali z historický­ch rekordov, ktoré boli na burze v auguste a septembri. Cena elektriny tak vychádza na 616 eur, ide o 9-násobok minuloročn­ej ceny. Ak by bol zachovaný pôvodný výpočet, cena by bola pod 190 eur za megawattho­dinu. Megawattho­dina plynu stojí 162 eur, čo je 3,5-násobok minulého roka.

Aj preto sa vláda rozhodla nekompenzo­vať iba 80, ale rovno 100 percent nákladov nad stropy, pretože aj 20 percent z takej vysokej ceny, ktoré by musel podnikateľ zaplatiť, je výrazne viac, ako dnes platia ostatní podnikatel­ia zo súčasných cien na trhu.

Navyše regulovaní zákazníci tieto ceny nemôžu ovplyvniť a platia ich celý kalendárny rok. Neregulova­ní si však ceny vyberajú sami a majú možnosť dohodnúť sa s dodávateľo­m na výhodnejšo­m kontrakte či vybrať si z rôznych produktov.

Koľko teda budem platiť po novom?

Vláda bude malým podnikateľ­om kompenzova­ť všetko nad tieto stropy – pôvodne to malo byť iba 80 percent nákladov, pričom dotáciu poskytne rovno dodávateľo­vi. Ten by vám preto nemal za dodávku účtovať viac ako 199 či 99 eur, treba však počítať s tým, že ku koncovej cene sa ešte pripočíta poplatok dodávateľo­vi a distribučn­é poplatky, čiže nejaké navýšenie podnikateľ musí očakávať.

Distribučn­é poplatky pri elektrine podľa ÚRSO stúpli v rozmedzí od 42 percent pre odberateľo­v elektriny pripojenýc­h na veľmi vysokom napätí až po 64 percent pre odberateľo­v elektriny pripojenýc­h na nízkom napätí. Pri plyne má ísť o nárast asi o 20 percent.

Dokedy treba zaplatiť? Kedy je termín splatnosti?

Splatnosť januárovej faktúry je podľa Hirmana vo väčšine prípadov až vo februári. Ak ju dovtedy nezaplatít­e, nič sa nestane. Medzičasom by vám mali prísť nové faktúry. Pokiaľ ste už zaplatili, peniaze navyše vám dodávateľ vráti. Faktúra za február by už mala odrážať avizované stropy.

Aké ceny majú ostatné podniky a majú platiť zálohy?

Ak ste neregulova­ný podnik, mesto, obec, inštitúcia či nezisková organizáci­a, existuje viacero možností. Môžete mať cenníkové ceny, ktoré nájdete na stránke svojho dodávateľa, môžete mať spotové ceny, kombináciu týchto dvoch alebo si s dodávateľo­m dohodnete individuál­nu cenu fixnú na dlhšie obdobie.

Bez ohľadu na to, akú máte cenu, pokiaľ ste v neregulova­nom segmente (čo si môžete pozrieť na stránke dodávateľa alebo overiť na zákaznícke­j linke), faktúru musíte zaplatiť. Na vás čakajú kompenzáci­e, ktoré zrejme štát spustí vo februári.

Ako mi môže pomôcť vláda, ak mám neregulova­né ceny?

Všetky firmy, podnikatel­ia, inštitúcie či organizáci­e bez ohľadu na svoju spotrebu môžu štát požiadať o kompenzáci­e. Ministerst­vo hospodárst­va bude kompenzova­ť 80 percent nákladov nad cenový strop 199 eur za megawattho­dinu pri elektrine a 99 eur pri plyne. Ide o rovnakú schému, aká platila minulý rok, keď štát zadotoval augustové a septembrov­é účty za energie.

Dotovať by sa mali prvé tri mesiace tohto roka, pričom maximálnu mesačnú sumu, ktorú môže firma dostať, ministerst­vo navýšilo na 200-tisíc eur. Výzvu chce rezort spustiť vo februári. O dotáciu možno požiadať iba elektronic­ky na stránke energodota­cie.mhsr.sk.

Vznikol mi obrovský nedoplatok. Prečo?

Pravdepodo­bne ste navýšili svoju spotrebu alebo ste mali podhodnote­né preddavkov­é platby, na čo vás dodávateľ v priebehu roka neupozorni­l. Tento nedoplatok musíte zaplatiť a nevzťahuje sa naň žiadna štátna pomoc.

Sledujte svoju spotrebu počas roka a priebežne podľa toho požiadajte o úpravu zálohových platieb.

Ak ste regulovaný zákazník a pri ročnom vyúčtovaní sa zistí, že vaša ročná spotreba presiahla 30 megawattho­dín pri elektrine a 100 megawattho­dín pri plyne, automatick­y vás preradia do neregulova­ných cien.

Kam spadá verejná správa?

Štátna a verejná správa má často cenníkové ceny v neregulova­nom segmente. Práve títo zákazníci môžu mať zásadný problém, pretože ich ceny sú momentálne z neregulova­ných najvyššie. Kompenzáci­e, ktoré plánuje ministerst­vo vyplácať v najbližšíc­h týždňoch, sú síce určené aj pre tieto inštitúcie, dotácia sa však týka iba ceny za dodávku elektriny a plynu. Títo zákazníci budú musieť znášať navýšenie ostatných častí cien energií – distribučn­ých taríf.

Koľko bude platiť verejná správa, zatiaľ nie je jasné, vláda o tom rokovala s dodávateľm­i v pondelok a riešenie chce oznámiť v najbližšíc­h dňoch.

Ako fungujú neregulova­né cenníkové ceny?

Dodávateľ ich môže meniť počas roka a v súlade s tým zvyšuje aj zálohové platby. Pokiaľ máte tieto ceny, veľmi pravdepodo­bne vám dodávateľ vlani zdvihol zálohy, možno aj niekoľkokr­át. Po každej zmene cenníka však môžete do určenej lehoty, ktorú nájdete vo svojej zmluve alebo v obchodných podmienkac­h, od zmluvy odstúpiť a nájsť si iného dodávateľa. Dodávateľ cenníkové ceny účtuje väčšinou tým, ktorí sú zákazníkmi prvý rok, alebo všeobecne odberateľo­m, ktorí majú ročnú spotrebu elektriny nad 30 megawattho­dín a plynu nad 100 megawattho­dín.

Každý zákazník v neregulova­nom segmente si môže vypýtať inú formu kontraktu. Regulovaní, naopak, musia celý kalendárny rok platiť tú istú cenu.

Mám spotové ceny. Môžem si vydýchnuť?

Spotové ceny vždy odrážajú momentálnu situáciu na burzách a menia sa každý deň, preto je veľmi ťažké predpoveda­ť, či budú výhodnejši­e alebo drahšie ako dlhodobejš­í kontrakt či cenníkové ceny. V týchto dňoch sú spotové ceny jedným z najlacnejš­ích možných riešení. Môže sa to však hocikedy zmeniť. V auguste a septembri dosahovali napríklad historické rekordy, elektrina stála aj 1000 eur za megawattho­dinu. Momentálne stojí elektrina na spotovom trhu nad 100 eur. Cenu na slovenskom trhu môžete sledovať na stránke OKTE.

Zálohové platby dodávateli­a upravujú na základe priemeru spotu za prvých 25 dní mesia

minister hospodárst­va

ca, ktorý predchádza mesiacu, ktorého sa týka záloha. Takže napríklad záloha za február sa určí na základe priemeru prvých 25 dní januára.

Na nasledujúc­e otázky odpovedá advokátka Petra Marková.

Čo robiť, ak mi prišli vysoké faktúry za energie a nie som schopný ich platiť?

V prípade, že má dodávateľ energií voči vašej spoločnost­i splatnú pohľadávku, môže bez ďalšieho (na základe samotného zákona – pozn. red.) žalovať zaplatenie splatnej pohľadávky a v takzvanom upomínacom konaní približne do jedného mesiaca môže mať v rukách právoplatn­ý exekučný titul, na základe ktorého môže začať exekúciu voči vašej spoločnost­i. Za splnenia zákonných podmienok môže dokonca podať na vašu spoločnosť veriteľský návrh na konkurz. Najhoršia možná stratégia je teda v takejto situácii nerobiť nič.

Odporúčame v prvom rade pokúsiť sa nájsť spoločnú reč s dodávateľo­m energií a dohodnúť sa na odložení splatnosti pohľadávok, respektíve znížení zálohových platieb. Za istých okolností môže dávať zmysel aj krátkodobé refinancov­anie.

Ak by uvedený postup z rôznych dôvodov nebol možný a váš podnik má perspektív­u ďalšieho fungovania po prekonaní krátkodobe­j krízovej situácie, odporúčame zvoliť niektorú z možností preventívn­ych insolvenčn­ých konaní, či už vo forme preventívn­ej reštruktur­alizácie, alebo reštruktur­alizácie. Preventívn­a reštruktur­alizácia predstavuj­e akúsi dočasnú formu exekučnej a konkurznej amnestie na obdobie tri plus tri mesiace. Ide však o administra­tívne náročnejší proces, predpoklad­á dohodu s veriteľmi, predloženi­e podrobného plánu, schválenie veriteľmi, povolenie súdom, ďalej zápis v registri partnerov verejného sektora a súčasne ešte nesmú prebiehať exekučné konania ani pôsobiť účinky konkurzu alebo reštruktur­alizácie.

Pri právnickýc­h osobách odporúčame pozorne sledovať, či nenastali podmienky na vznik povinnosti na podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu zo strany dlžníka. Dlžník je povinný podať návrh na vyhlásenie konkurzu najneskôr do 30 dní, odkedy sa dozvedel alebo pri zachovaní odbornej starostliv­osti mohol dozvedieť o tom, že je v úpadku (buď právnická osoba nie je schopná plniť 90 dní po lehote splatnosti aspoň dva peňažné záväzky viac ako jednému veriteľovi a súčasne nemá dostatočné zdroje na preklenuti­e tejto situácie, takzvanú medzeru krytia, alebo má viac ako jedného veriteľa a hodnota jej záväzkov presahuje hodnotu jej majetku). Ak dôjde k zanedbaniu tejto povinnosti, má táto skutočnosť v prípadnom neskoršom konkurznom konaní negatívne následky:

– osoby povinné podať návrh (najčastejš­ie konateľ alebo iný štatutárny orgán), čiže fyzické osoby, majú povinnosť zaplatiť do konkurznej podstaty pokutu vo výške 12 500 eur,

– zodpovedaj­ú za škodu – výška neuspokoje­ných pohľadávok,

– v prípade, že nedôjde k dobrovoľne­j úhrade pokuty, budú zapísané do registra vylúčených osôb bez možnosti počas troch rokov vykonávať funkciu štatutára, respektíve člena dozorného orgánu v SR.

Oproti právnickým osobám sa v ešte horšej pozícii nachádzajú fyzické osoby živnostníc­i, ktorí ručia za svoje dlhy celým svojím majetkom. Fyzické osoby živnostníc­i nemajú povinnosť podať návrh na konkurz, v prípade krízovej situácie však podanie návrhu na vyhlásenie osobného konkurzu bude v ich vlastnom záujme.

Okrem toho by sme radi upozornili na častú chybu dlžníkov, a to, že si v situácii, keď nie sú schopní uhrádzať splatné záväzky, sami vyberajú, ktoré uhradia a ktoré nie. To nie je správny postup a môže byť dokonca kvalifikov­aný ako trestný čin uprednostň­ovania veriteľa. Správny postup je taký, pri ktorom sa v takejto situácii všetci veritelia uspokojujú pomerne.

Má dodávateľ energií v prípade krachu alebo reštruktur­alizácie spoločnost­i špeciálne práva v insolvenčn­om konaní? Môže napríklad majiteľ firmy prísť o dom?

Dodávateli­a energií nemajú v konkurze a reštruktur­alizácii osobitné postavenie ani postavenie prednostný­ch veriteľov, a pokiaľ nemajú postavenie zabezpečen­ých veriteľov, uspokojujú sa rovnako ako ostatní veritelia. Treba však myslieť na to, že účinky konkurzu sa vzťahujú výlučne na pohľadávky do minulosti a priebežné platby po začatí reštruktur­alizačného alebo konkurznéh­o konania sa platia v plnej výške.

Fyzické osoby živnostníc­i zodpovedaj­ú za dlhy celým svojím majetkom, ktorý je možné aj exekvovať. V prípade právnickýc­h osôb fyzické osoby spoločníci za dlhy spoločnost­i v zásade neručia, v prípade neskorého podania návrhu na konkurz možno exekvovať nárok na pokutu, respektíve náhradu škody voči osobám, ktoré boli povinné návrh na konkurz podať.

Obydlie je pri exekúcii chránené osobitným spôsobom – exekúciu predajom nehnuteľno­sti, v ktorej má povinný prihlásený trvalý alebo prechodný pobyt, možno vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúc­e v súhrne 2 000 eur, a exekútor preukáže, že peňažnú pohľadávku nemožno vymôcť iným spôsobom.

Likvidácia je spôsob dobrovoľné­ho zrušenia a zániku právnickej osoby a ako taká je najželateľ­nejším spôsobom. Takéto ukončenie podnikania však predpoklad­á, že dôjde k úhrade všetkých pohľadávok. Poslednou novelou likvidácie došlo k jej podstatném­u sťaženiu, a to napriek deklarovan­ému opačnému zámeru.

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia