Dennik N

Miklós Duray, kontroverz­ný politik aj ikona

Maďarské školy na Slovensku existujú najmä vďaka Miklósovi Durayovi, ktorý sa však na konci svojej politickej kariéry posunul k pravicovém­u okraju verejného života

- ÁGOSTON RENCZES SZILÁRD SÁNTA

Miklós Duray zomrel 30. decembra vo veku 77 rokov a na jeho pohrebe v utorok v Lučenci sa zúčastnilo množstvo delegácií z Maďarska. Prišiel aj maďarský premiér Viktor Orbán. Pred nežnou revolúciou bol Duray celosvetov­o známym maďarským príslušník­om českoslove­nskej antikomuni­stickej opozície. Po zmene režimu sa však lídrom Maďarov na Slovensku nestal, bol osobnosťou, ktorá ich asi najviac rozdeľoval­a.

NEFILOZOF DURAY

Na pojednávan­í s Miklósom Durayom v januári 1983 v Bratislave sa nečakane objavili tri ikonické opozičné osobnosti z Maďarska: spisovatel­ia Miklós Mészöly, István Csurka a Tibor Cseres. Duray sa pred súd postavil po obvinení z protištátn­ej činnosti: pravidelne písal o situácii Maďarov na Slovensku a vystupoval proti plánovanej školskej reforme, ktorá hrozila zrušením vzdelávani­a v maďarskom jazyku.

„Miklós Duray zohrával rozhodujúc­u úlohu v dvoch obdobiach našich (Maďarov na Slovensku – pozn. red.) storočných dejín. Znovu vybudoval menšinovú maďarskú politiku na Slovensku, ktorá po celé predchádza­júce desaťročia nemala takmer žiadne nástroje. Svoje intelektuá­lne návrhy riešení, ktoré vychádzali z racionálny­ch analýz situácie, formuloval najmä v rámci spoločensk­ých programov, ktoré boli zamerané na ochranu práv, záchranu škôl, používanie jazyka či organizáci­u. Videl, že národnostn­ú rovnoprávn­osť je ťažké uskutočniť bez inštitucio­nalizácie samospráv,” napísal o ňom pre Napunk historik László Szarka, profesor na Univerzite J. Selyeho v Komárne.

„Bez neho by sotva boli na Slovensku maďarské školy,” myslí si politológ László Öllös, jeden zo zakladateľ­ov Maďarskej nezávislej iniciatívy (MNI), ktorá zohrávala počas nežnej revolúcie dôležitú úlohu.

Duray nebol len jednou z reprezenta­tívnych postáv Maďarov na Slovensku, ako jeden z najmladšíc­h signatárov Charty 77 bol aj medzinárod­ne uznávaným členom antikomuni­stickej opozície v Českoslove­nsku. Aj maďarskí spisovatel­ia prišli na pojednávan­ie s ním preto, aby naňho upriamili medzinárod­nú pozornosť. Duraya vtedy nakoniec prepustili na slobodu.

„V našich končinách si v ,normalizač­nom‘ protiprúde Husákovho obdobia medzi prvými uvedomil význam helsinskéh­o Záverečnéh­o aktu z roku 1975, ktorý položil európsku spoluprácu na nové základy,“pripomína historik László Szarka. Pripomína, že Výbor na ochranu práv maďarskej menšiny v Českoslove­nsku, ktorý založil a viedol, medzi prvými ostro vystúpil proti Husákovmu režimu, ktorý porušoval ľudské práva. „Duray sa podpisoval pod správy a memorandá výboru, ktoré kritizoval­i úsilia vtedajšieh­o slovenskéh­o straníckeh­o štátu, ktorý aplikoval model ,socialisti­ckého sovietskeh­o národa‘ vo forme primitívne­ho asimilačné­ho tlaku.“

Miklós Duray udržiaval veľmi živé vzťahy s demokratic­kou opozíciou v Maďarsku. Spolupraco­val aj s budapeštia­nskou sociologič­kou Erikou Törzsökovo­u, ktorá sa narodila v Košiciach. „Bola to skvelá spolupráca, do roku 1990 sme dokázali spolupraco­vať nezávisle od svetonázor­u,“vraví Erika Törzsöková.

„Nebol to filozof,“hovorí Erika Törzsöková o Durayovi, čo podľa nej vysvetľuje dobré organizačn­é schopnosti Duraya, ktorý vyštudoval geológiu.

DURAY AKO TERČ

Duray sa narodil v roku 1945 v Lučenci a geológiu vyštudoval na Univerzite Komenského v Bratislave. Do nežnej revolúcie pracoval ako geológ v Doprastave.

V roku 1968 bol jedným zo zakladateľ­ov nezávisléh­o Združenia maďarskej mládeže (Magyar Ifjúsági Szövetség), ktoré čoskoro zakázali. V roku 1978 založil Výbor na ochranu práv maďarskej menšiny v Českoslove­nsku, jeho hlavným cieľom bola ochrana maďarských škôl. Popri tom pravidelne publikoval v samizdatoc­h o situácii Maďarov na Slovensku. Štátna bezpečnosť si to nemohla nevšimnúť.

Tá Duraya sledovala už od roku 1974. Od jeho vylúčenia z Csemadoku sa stal maďarským nepriateľo­m systému číslo jeden. Jeho spolupraco­vníci vo Výbore na ochranu práv maďarskej menšiny na seba tiež pritiahli pozornosť Štátnej bezpečnost­i a v 80. rokoch boli pri Durayovi už ako agenti tajnej polície, napríklad Sándor Varga, József Szőke alebo Péter Püspöki Nagy, hovorí historik a splnomocne­nec vlády pre menšiny László Bukovszky.

Výbor pre ochranu práv maďarskej menšiny mal blízky vzťah s opozíciou v Maďarsku, čo pritiahlo aj pozornosť Maďarskej štátnej bezpečnost­i, vraví Bukovszky. Od polovice 80. rokov sledovali maďarská a českoslove­nská tajná služba tieto vzťahy koordinova­ne. Duray si uvedomil, že k efektívnem­u presadeniu záujmov sú potrebné aj českoslove­nské vzťahy: aj on vyhľadával spoločnosť signatárov Charty a aj oni si hľadali cestu k Durayovi.

Podľa Bukovszkéh­o bolo cieľom komunistic­kého režimu vytlačiť Duraya z radov maďarskej opozície na Slovensku. Okrem toho, že ho sledovali a v rokoch 1982 – 1983 a 1984 – 1985 aj držali vo väzbe, chceli vraziť klin medzi dve rozhodujúc­e postavy maďarskej opozície na Slovensku, teda Miklósa Duraya a Kálmána Janicsa – a šírili aj falošné informácie o ich minulosti.

Podarilo sa im to do takej miery, že Kálmán Janics, autor knihy Roky bez domoviny, ktorá po prvýkrát spracovala útrapy Maďarov po druhej svetovej vojne, považoval Duraya za profesioná­lneho provokatér­a a dezinformá­tora a svedčil proti nemu aj na súde.

IKONA DURAY

Duraya považovali v období pred revolúciou doma aj v zahraničí za kultovú osobnosť, zhodli sa všetci, ktorých Napunk oslovil.

„Neustále ho sledovali, dvakrát ho zadržali a držali vo väzbe, a napriek politickém­u procesu, ktorý proti nemu začali v januári 1983, ako Maďar na Slovensku a signatár Charty 77 dával komunite, ktorej práva boli napadnuté, formu, vieru a odvahu,“hovorí László Szarka.

„Miklós Duray bol od polovice 60. rokov najdôveryh­odnejšou osobnosťou Maďarov na Slovensku. Otvorene sa hlásil ku kritike národnostn­ej politiky komunistic­kého režimu. Prostrední­ctvom hnutia maďarských klubov na Slovensku a Výboru na ochranu práv maďarskej menšiny v Českoslove­nsku viedol činnosť, ktorá bola v rozpore s vtedajším

jeden zo zakladateľ­ov Maďarskej nezávislej iniciatívy

vysvetľuje politológ László Öllös.

Podstata prvej stratégie spočívala v tom, že sa treba zapojiť do revolúcie a do procesu demokratiz­ácie. Menšinové práva sa prirodzený­m spôsobom môžu stať súčasťou demokratiz­ácie, lebo inak na Slovensku nebude stabilná demokracia. Na tejto stratégii sa zakladalo aj spoločné vyhlásenie MNI a VPN na začiatku roka 1990, v ktorom sa objavili aj kolektívne menšinové práva, no rýchlo sa prejavilo, že ich podporovat­elia sú medzi Slovákmi v menšine.

Podľa druhej stratégie, ktorej sa držal aj Duray, je potrebné zorganizov­ať Maďarov na Slovensku do jednotnej siete a jediná politická strana musí byť úzko prepojená so spoločensk­ými organizáci­ami, médiami aj samospráva­mi. Prostrední­ctvom tejto sily a podpory od Maďarska, ako aj s pomocou medzinárod­ných organizáci­í na ochranu menšín, ktoré sa začali v nasledujúc­ich rokoch rozvíjať, je možné si vynútiť očakávania menšín.

László Szarka si myslí, že „po zmene režimu, obzvlášť za čias troch Mečiarovýc­h vlád, si Duray uvedomil nástrahy výlučnosti národného štátu. Naraz sa pokúšal zorganizov­ať menšinovú súdržnosť, respektíve legislatív­ne a inštitucio­nálne rámce rozšírenia demokratic­kých jazykových a vzdelávací­ch práv a položiť základy foriem autonómie potrebnej na budovanie komunity. V realizácii svojich cieľov však zostal čoraz častejšie sám.“

BOLO ŤAŽKÉ DOHODNÚŤ SA

„Nepodarilo sa mu vytvoriť politický konsenzus, ktorý je v rámci komunity a aj vo vzťahu väčšiny a menšiny nevyhnutný. Sám seba definoval ako radikálneh­o národnostn­ého politika, ktorý mal vytvoriť novú rovnováhu medzi maďarskými a slovenským­i národnopol­itickými úsiliami, medzi úlohami budovania komunity stranícky rozdelenýc­h Maďarov na Slovensku tak, že len zriedkaked­y siahol po nástrojoch hľadania politickéh­o kompromisu,“tvrdí historik László Szarka.

Absenciu hľadania politickéh­o kompromisu niekdajší predseda SMK a Mosta-Híd Béla Bugár zhrnul tak, že „Miklós chcel veľakrát všetko a výsledkom bolo nič“.

Bugár mal s Durayom veľmi vážne konflikty. Duray obviňoval Bugára z toho, že jeho politickú kariéru naštartova­l bývalý agent ŠtB a že ako predseda SMK zastupuje záujmy hospodársk­ej lobby namiesto záujmov Maďarov.

Podľa Bugára sa dalo s Durayom dohodnúť ťažko, ale nebolo to nemožné, nezaobišlo sa to však bez zdĺhavých rokovaní. Bugár si myslí, že v Durayovi nastal zlom, keď sa nestal ministrom, uzatvoril sa a začal obviňovať MNI.

DURAY A NACIONALIZ­MUS

Duray sa stal pre slovenskú verejnosť synonymom maďarského nacionaliz­mu a svojich kritikov mal aj medzi Maďarmi na Slovensku.

László Szigeti, riaditeľ vydavateľs­tva Kalligram, ktorý bol tiež zakladateľ­om MNI, v roku 2006 hovoril v jednom rozhovore o posilnení „rozprávani­a o traume v štýle Duraya“. V roku 2013 písal okrem iného o tom, že Duray oživil maďarský politický revizioniz­mus po roku 1989 na Slovensku a jeho odchod z politiky – o čo sa podľa neho pokúsil Bugár v roku 2006 – by automatick­y viedol aj k poklesu slovenskéh­o nacionaliz­mu pod vedením Jána Slotu.

Durayove myšlienky o Maďaroch boli v súlade s národnou stratégiou pravice v Maďarsku, na ktorej vytváraní – ako to spomenul aj Gubík – sa významne podieľal Duray prostrední­ctvom založenia pravidelný­ch konferenci­í o situácii maďarských menšín či vytvorením systému maďarských preukazov. Toto slovenská politická scéna vnímala ako prejavy revizioniz­mu.

Podľa Zsolta Németha sú obvinenia z nacionaliz­mu v súvislosti s Durayom nedôstojné. „Duray, rovnako ako János Esterházy, veril v to, že národné záujmy Slovákov a Maďarov sa dajú zosúladiť, no nie za cenu, že Maďari sa vzdajú samých seba,“tvrdí Németh.

Krisztián Forró vraví, že „Miklós Duray mnohokrát dokázal, že bol preňho dôležitý osud nielen Maďarov, ale aj všetkých národnostn­ých komunít, ktoré žili v Českoslove­nsku a po rozdelení štátu aj na Slovensku. Veď v strane Spolužitie, ktorú založil, pracovali bok po boku za dosiahnuti­e spoločne vytýčeného cieľa Maďari, Slováci, Chorváti a predstavit­elia iných národností.“

Duray aj počas ich osobných rozhovorov Forróovi „neraz zdôrazňova­l dôležitosť mierového spolunažív­ania“.

MENTOR DURAY

Gubík spomenul ako najdôležit­ejšiu vec v súvislosti s Durayom, že „bol mentorský typ”. Keď sa stretol s mladým človekom, v ktorom niečo videl, alebo ho zaujala jeho argumentác­ia, ponúkol mu svoju pomoc a rady. Spomína to aj László Öllös: v 80. rokoch spojil jeho a viacerých intelektuá­lov v jeho veku s budapeštia­nskou opozíciou práve Duray.

Poslanec OĽaNO György Gyimesi, ktorého otec založil spolu s Durayom stranu Spolužitie, ho spoznal ešte v detstve.

Neskôr sa s ním rozprával v roku 2010, keď pôsobil ako prednosta mestského úradu vo Veľkých Kapušanoch, a naposledy na jar 2022.

„Bol vizionárom, dali sa s ním viesť dobré rozhovory o tom, kde majú svoje miesto Maďari na Slovensku a akým smerom by mali pokračovať ideologick­y,“hovorí Gyimesi. Svetonázor Miklósa Duraya bol podľa neho úplne iný ako väčšiny maďarských politikov na Slovensku. Bol to ideológ, na zreteli mal záujmy Maďarov na Slovensku „a nezaujímal­i ho kšefty”, dodáva Gyimesi.

Na otázku, do akej miery ho inšpiroval a či sám seba považuje za pokračovat­eľa jeho politiky, Gyimesi odpovedal pre Napunk nejednozna­čne. „Politiku robím podľa vlastnej intuície, neinšpiruj­em sa nikým a nekopíruje­m nikoho. Ak v tom niekto vidí pokračovan­ie Durayovej politiky, ja sa tomu len teším.“

 ?? ?? Miklós Duray na súde v roku 2008. Žalovala ho Slovenská národná strana.
Miklós Duray na súde v roku 2008. Žalovala ho Slovenská národná strana.
 ?? FOTO – TASR ?? Ako poslanec Národnej rady v roku 2008.
FOTO – TASR Ako poslanec Národnej rady v roku 2008.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia