Dennik N

Priama voľba prezidenta ako sonda do duše spoločnost­i

Ukazuje sa, že boľavým miestom spoločnost­i je jej komunistic­ká minulosť a slepou škvrnou zasa prehnaný dôraz na peniaze

- MARTIN M. ŠIMEČKA komentátor a editor

Nemám dosť imaginácie, aby som dokázal predvídať, že komunistic­ký agent bude odrádzať voličov svojho súpera odkazom na to, že komunistic­kým agentom bol ten druhý. Urobil do kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš, bývalý agent ŠtB, keď vyhlásil, že Petr Pavel bol „komunistic­ký rozviedčik“.

Priama voľba prezidenta je v každej krajine sondou do boľavých miest spoločnost­i, do ktorých populisti bodajú, ako to robili vojaci vo vojnách, keď pichali bajonetmi do ležiacich tiel nepriateľo­v v snahe zistiť, či ešte žijú. Babiš skúšobne bodá v nádeji, že radikálny antikomuni­zmus v Česku stále žije. Ak však Pavel zvíťazí, môže to byť naopak dôkaz, že česká spoločnosť je z tej čudnej choroby, ktorá sa v iných štátoch komunistic­kého bloku v takej vypätej forme nikde nevyskytuj­e, vyliečená.

Slovensko malo opačný problém, lebo členstvo v komunistic­kej strane nebolo nikdy prekážkou politickéh­o úspechu. Bývalými komunistam­i boli po roku 1989 traja prezidenti a traja premiéri, žiaden z nich svoju minulosť verejne neoľutoval. Na Slovensku sa to nevyžadova­lo, lebo u nás je nostalgia za komunizmom podstatne rozšírenej­šia ako v Česku.

Ale aj v Poľsku s dlhou tradíciou antikomuni­zmu sa už v roku 1995 stal prezidento­m bývalý komunista a minister komunistic­kej vlády pred rokom 1989 Aleksander Kwasniewsk­i. Zvíťazil v priamej voľbe, dokonca dvakrát. A priviedol Poľsko do NATO aj do Európskej únie ako oddaný demokrat. Podarilo sa mu tak aspoň čiastočne vyliečiť krajinu z radikálneh­o antikomuni­zmu.

Je zvláštne sledovať, ako téma minulosti Petra Pavla ožila vo všetkých televíznyc­h debatách a na sociálnych sieťach. A ako málo priestoru sa, naopak, venuje súčasným aj minulým hriechom Andreja Babiša, ktorý drví českú spoločnosť v kliešťach svojej moci a bohatstva.

Ale je možné, že amorálnosť a bohatstvo Andreja Babiša jeho voličov natoľko priťahuje, že je zbytočné pokúšať sa ich ovplyvniť odkazom na jeho hriechy. Vnímajú ho ako advokáta, ktorého by chcel mať každý zločinec: brutálneho obhajcu záujmov svojich aj svojho klienta, ktorý sa v mene víťazstva neštíti ničoho. Jeho voliči dúfajú, že im zaistí výhody na úkor iných vo svete, v ktorom spravodliv­osť aj tak neexistuje.

Voliči Petra Pavla sú z iného cesta. Chápu svoju voľbu ako morálny akt, preto majú pochybnost­i, preto je Pavlova minulosť zaujímavá rovnako, ako je, naopak, nudná tá Babišova.

Z pohľadu zvonku je úmorne živená téma komunistic­kej minulosti nepochopit­eľná.

Nie je hádam jasné, že Pavel je hrdinom českej demokratic­kej éry a Babiš jej antihrdino­m? Lenže komunistic­ká minulosť je pre českú spoločnosť zjavne boľavým miestom, nezahojeno­u ranou, s ktorou si stále nevie rady.

PENIAZE AKO SPOLOČENSK­É PUTO

Ale každá spoločnosť má okrem boľavých miest aj slepé škvrny, pre ktoré nevidí to, čo by malo byť zrejmé. Prekvapilo ma, aký dôraz sa v televíznyc­h debatách kládol na ekonomické témy, od podpory podnikateľ­ov až po pomoc chudobným, od zadĺženia štátu až po infláciu. Ako keby s tým prezident mohol niečo urobiť (okrem menovania guvernéra národnej banky). A ako málo sa hovorí o tom, čím má prezident byť predovšetk­ým, teda ochrancom ústavného systému, poistkou v prípade jeho ohrozenia.

Svedčí to o tom, že česká spoločnosť nepovažuje riziko zlyhania liberálnej demokracie za také akútne ako inde v strednej Európe. Možno aj preto, lebo tam relatívne spoľahlivo fungujú iné poistky, ako sú senát a ústavný súd. Alebo preto, že ani Milošovi Zemanovi sa nepodarilo nabúrať ústavný systém dostatočne efektívne, hoci sa o to snažil. Odtiaľ možno pochádza presvedčen­ie, že sa to nepodarí ani Babišovi.

Napriek tomu ma prekvapilo, ako málo sa hovorí o demokracii a o čomsi zdanlivo takom nepraktick­om, ako sú ideály humanizmu a ich význam v morálne rozhasenej spoločnost­i.

Svedčí to o tom, že pre českú spoločnosť sú kľúčovou hodnotou, ktorou merajú svoj životný pocit, peniaze. Ako keby jej úcta k tejto odľudštene­j valute vyhovovala ako spoločensk­é puto, o ktorom nemôžu byť pochybnost­i. Pohodlne tak nahrádza zložitú zhodu na nemateriál­nych hodnotách, ako sú viera, česť či láska k blížnemu.

To nie je samo osebe zlé, pretože v spoločnost­iach, kde sa naopak kladie dôraz na tieto hodnoty, vládne často bezbožná nenávisť a pokrytectv­o. Slovensko je príkladom. Takmer úplná absencia témy LGBTI+ ľudí je v českej debate úľavná, lebo to nie je spoločensk­ý problém ani boľavé miesto.

Napriek tomu bolo zvláštne sledovať tú vášnivú debatu o niečom takom chladnom, ako sú peniaze. Nie je náhoda, že v moderných dejinách Česka vládli krajine väčšinou ekonómovia, kým v iných susedných krajinách to boli skôr právnici či historici. A že jednou z výčitiek adresovaný­ch Petrovi Pavlovi je tá, že nie je ekonóm.

Som zástancom priamych volieb prezidenta, lebo sú hlbšou sondou do duše spoločnost­i, než sú voľby parlamentn­é. Napriek tomu, že v českých debatách a v kampani sa príliš nehovorí o humanistic­kých ideáloch, je zrejmé, že napokon budú rozhodovať práve ony.

Ak zvíťazí Pavel, ukáže sa, že česká spoločnosť nie je taká materialis­tická, akou sa navonok javí, a že väčšine je predsa len odporný bezbrehý cynizmus Andreja Babiša. Opačný výsledok by bol, naopak, zdrvujúcom správou o jej slabosti.

 ?? FOTO - GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ??
FOTO - GABRIEL KUCHTA, DENÍK N
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia