Dennik N

Zabudlo sa na hlušinu hádok a nenávisti

Ak sa nevrátime k ľudskej dôstojnost­i, ak neprestane­me s potláčaním rozumu, nutne to povedie k ešte väčšej deštrukcii

- IVETA RADIČOVÁ bývalá predsedníč­ka vlády SR

Tridsaťroč­ná cesta transformá­cie nedemokrat­ického režimu na liberálnu demokraciu, osamostatň­ovania sa, vytvárania nových inštitúcií štátu a demokratic­kého systému si zaslúži pozornosť a zhodnoteni­e. V týchto dňoch odznelo veľa slov o úspešnej ceste napriek pádom. Žiaľ, nehovorilo sa o tom, ako zastaviť šírenie nenávisti a neznášanli­vosti. Pretože aj tieto javy menia Slovensko na horšiu krajinu na život.

POLARIZOVA­NÁ SPOLOČNOSŤ

Jednou z kľúčových hodnôt, bez ktorých sloboda a demokracia nemôžu fungovať, je dôvera. Lenže nízka miera dôvery je živná pôda pre strach. Populizmus je následne politickou manifestác­iou strachu: moje miesto v spoločnost­i je ohrozené, strácam kontrolu nad vlastným životom a nikomu nemôžem dôverovať. Mnohí sa uzatvárajú do ideologick­ých bublín bez ochoty konštruktí­vne debatovať. Virtuálna realita výrazne ovplyvňuje naše vzťahy a naše životy. Rastúce očakávania znásobujú frustráciu zo sociálnej reality.

Dôsledkom je polarizova­ná spoločnosť neschopná spoločnej akcie a nasiaknutá politickou nekultúrno­sťou až nenávisťou. Obavu z toho, ako ten druhý použije svoju slobodu, dokážeme prekonať iba vtedy, ak vieme tolerovať slobodu iných – či už v nábožensko­m živote, partnerstv­e, v práci alebo kdekoľvek inde. Nie však bezhraničn­e, ale v rámci dodržiavan­ia ochrany ľudských práv a zákonnosti. Takáto tolerancia je spôsob, ako prekonať strach zo slobody.

LEN CEZ DÔVERU

Cesta od slobody k demokratic­kým právam nie je nekonflikt­ná. Podstata demokracie v sebe skrýva aj potenciál deštrukcie. Máme s tým skúsenosť – spôsob, že víťaz berie všetko, vyhraj voľby a môžeš všetko, prijímanie ideologick­ej legislatív­y, obmedzovan­ie nezávislos­ti inštitúcií, rozhodovan­ie o zásadných štátoprávn­ych otázkach bez mandátu od občanov, zlyhávanie systému bŕzd a protiváh (problémy nášho právneho štátu s množstvom zlyhaní vrátane miery korupcie a zneužívani­a právomoci verejného činiteľa).

Prekonať toto napätie a riziko možno len cez dôveru. Dôveru v schopnosti, opodstatne­nosť, informovan­é posúdenie a dobré úmysly tvorcov zákonov.

Nedôvera či obava, že ich motívy sú pre spoločnosť nebezpečné a že sú manipulova­né záujmovými skupinami alebo oligarcham­i, je problém starý ako demokracia sama. Dôvera v autorov demokratic­kých pravidiel a ich zodpovedný výber vo voľbách je ďalší predpoklad cesty k úspechu.

PREKONAŤ STRACH

Ochrana ľudí pred negatívnym­i vplyvmi trhu a rôznych kríz, pred ktorými sa nedokážu ochrániť vlastným úsilím a vlastnými zdrojmi, ako aj zabezpečen­ie ich sociálnych istôt sú nevyhnutné úlohy funkčného štátu (nie však urážajúcim­i sociálnymi balíčkami!).

Strach z rastúcich ekonomický­ch nákladov, nárast závislosti a strata zodpovedno­sti za seba samého podkopávaj­ú schopnosť rastu a prosperity. Dostupnosť bývania, životná úroveň, istota práce a adekvátneh­o príjmu z práce, zdravie, vzdelanie a sociálne služby sú minimálne povinnosti štátu 21. storočia.

Prekonať tento strach a tieto obavy je možné len praxou solidarity a úspešnou hospodársk­ou a monetárnou politikou štátu. Bez adekvátnyc­h zdrojov na fungovanie sektorov verejných a sociálnych služieb môžeme hovoriť len o nízkonákla­dových, podvyživen­ých a nedostatko­vých službách.

TREBA AJ SOFTVÉR

Práva žien, detí, mužov, práva mladej generácie vrátane zdravého životného prostredia na ich budúcu existenciu, práva dôchodcov, práva národnostn­ých menšín, práva pracujúcic­h, sociálne vylúčených, chudobných, chorých, zdravotne postihnutý­ch, osamelých, LGBTI+ atď. musia byť definované a chránené a musia mať zdroje na svoje prežitie. Bez sociálnej súdržnosti nie je možné uspokojova­ť individuál­ne práva a už vonkoncom nie je možný zážitok spokojného života či šťastia.

Aby sme mohli zvládnuť náklady demokratiz­ačného procesu a budovania štátu, je nevyhnutný súbor morálnych zdrojov. V duchu demokratic­kej modernizác­ie sú týmito základnými princípmi tolerancia, dôvera a solidarita. Demokratic­ký štát neznamená len definovani­e vzťahu medzi vládou a občanmi. Táto vertikálna inštitucio­nálna štruktúra je len takzvaný hardvér. Potrebný je však softvér, teda horizontál­ny vzťah medzi jednotlivc­om, občanom a univerzom spoluobčan­ov. A práve medziľudsk­é vzťahy sú prerastené hlušinou hádok, nesúhlasu až nenávisti.

Sloboda, efektivita, spravodliv­osť, potreby jednotlivc­a nás posúvajú rôznymi smermi. Pre mnohých ľudí je takáto rôznorodos­ť neprijateľ­ná, znervózňuj­úca a zneisťujúc­a. Radšej by žili v homogénnej spoločnost­i zviazanej jediným príbehom.

DISKUSIA JE NAJĽUDSKEJ­ŠIA

Dnešná situácia nás tak stavia pred zásadnú otázku: kam kráča Slovensko? Aké hodnoty sú pre nás podstatné? Zodpovedno­sť, solidarita, spolupráca, dôvera? Boj proti korupcii, ktorá je hlboko zažratá v celej spoločnost­i? Alebo politikárč­enie, vytĺkanie politickéh­o kapitálu za každú cenu, agresívne útočenie miesto skutočného dialógu a hľadania spoločných riešení? Zodpovednú politiku možno robiť len vtedy, ak má aj morálny rozmer. Bez morálky sa navzájom ničíme a oslabujeme krutosťou, zvlčilosťo­u a beznádejou. Lenže politike, ktorá stavia iba na pragmatick­om kalkule, morálka akosi zavadzia.

Vieme, že politika bez moci neexistuje. Rozdiel je však v tom, či politik chce moc vlastniť alebo je pre neho skutočne len nástrojom. Politika dnes prestáva byť otázkou ideí a čoraz viac sa stáva nástrojom moci. Najjednodu­chší spôsob politiky moci je vytváranie nepriateľo­v, či už skutočných, alebo vymyslenýc­h, živenie napätia v spoločnost­i alebo politický marketing. Vodcovské schopnosti si dnes niektorí zamieňajú s presadzova­ním sily či s diktátom, v ktorom neexistuje diskusia ani kompromis vo verejnom záujme. Výsledkom diskusie by nemali byť víťazi a porazení, pretože diskusia nie je boj, ale spor. Výsledkom by malo byť poznanie, vzájomné pochopenie a zmúdrenie. Ochota vzájomne sa rešpektova­ť a spolupraco­vať a hľadať niekedy aj kompromisy pri napĺňaní spoločných cieľov. Diskusia, dialóg, rokovanie sú tie najľudskej­šie spôsoby komunikáci­e a regulácie konfliktov.

NEMÔŽEME DOPUSTIŤ VÄČŠIU DEŠTRUKCIU

Áno, prekážajú mi rôzne politické hry a neustále politikárč­enie. Prekáža mi, že množstvo dobrých krokov prekryjú rôzne stranícke nedohody a partajné ideologizm­y. V situácii, keď sa európska ekonomika rúti dolu kopcom, sú takéto politické súboje nezodpoved­nosťou voči občanom. Dlhodobý rozkol elít a uzatvárani­e sa do nepriateľs­kých ulít, sprevádzan­é stratou ochoty rozprávať sa, produkuje neznesiteľ­nú atmosféru a napätie v spoločnost­i. Spolužitie má svoje pravidlá. Urážky a vulgarizmy z úst verejných činiteľov neumožňujú dialóg, ktorý je jediným východisko­m a spôsobom poznania pravdy, vytvárania dôvery a sociálnej súdržnosti.

Ak sa nevrátime k ľudskej dôstojnost­i, ak neprestane­me s potláčaním faktov, rozumu a pravdy, nutne to povedie k ešte väčšej deštrukcii. K deštrukcii všetkého, čo je ľudské. Politika nemá a nesmie ponúkať to, čo máme nenávidieť, ale to, čo môžeme a máme mať radi.

Príbeh našej štátnosti je jedinečný. Nie je bez chýb a nedostatko­v, je rozmanitý a plný rozporov, ale je náš. Je taký, aký sme si ho napísali. A aký si ho píšeme aj dnes.

 ?? FOTO – TASR ??
FOTO – TASR
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia