Dennik N

Vláda Zuzany Čaputovej by vôbec nemusela byť zlé riešenie

Najväčšou pákou prezidentk­y na neschopnýc­h politikov je možnosť poveriť zostavením vlády, koho chce

- MATÚŠ KOSTOLNÝ šéfredakto­r

Už mesiac sa čaká na Eduarda Hegera, či dokáže znovu postaviť koalíciu, ktorá by mu umožňovala ďalej vládnuť. Je to čakanie, ktoré je v moderných slovenskýc­h dejinách nezvyčajne dlhé, a vôbec pritom nie je isté, že sa politici blížia k riešeniu.

Premiér, ktorému parlament vyjadril nedôveru, a k tomu ešte Igor Matovič, ktorý stratil aj posledné zábrany, ani nedávajú veľkú šancu, že by sa mohlo podariť nanovo poskladať funkčnú vládu. O to viac pozornosti sa bude upierať na prezidentk­u Zuzanu Čaputovú.

Heger má od prezidentk­y ešte dva týždne, dovtedy má ukázať buď novú väčšinu v parlamente, alebo rýchlo urobiť kroky k tomu, aby sa mohli uskutočniť predčasné voľby. Jeho spomalené reakcie a vyžarovani­e, že sa vlastne nič nedeje a on má čas, by mali byť pre prezidentk­u argumentom navyše, aby ona v prípade Hegerovho neúspechu s pokusom o zostavenie novej vládnej väčšiny konala razantne. Najskôr si vyjasnime, prečo je čas dôležitý faktor. Slovensko je v kríze, ktorá nemá obdobu. U susedov je vojna, aj preto vystúpili ceny elektriny a plynu do výšok, aké sme doteraz nezažili, stúpajú ceny všetkého a klesá iba schopnosť štátu vzbudzovať dojem, že má situáciu pod kontrolou.

Hegerova vláda si v takejto situácii dala voľno na celé leto, ktoré jej členovia stratili rokovaniam­i o sebe, a na riešenia problémov im nezostal čas ani energia. Potom si parlament zobral ďalšie dva týždne prázdnin pre zle zapojený kábel na Dušičky a vypustili aj Vianoce, akoby sa vonku všetko utíšilo a zavládol mier a pokoj.

Za posledný polrok sa vláda akurát dokázala rozpadnúť, stratiť dôveru v parlamente a prijať rozpočet, ktorý nesie znaky Matovičove­j povahy.

V normálnej krajine by to malo znamenať, že takáto koalí-* cia by už nedostala ani týždeň, aby skúsila poskladať znovu väčšinu. Na Slovensku dostali týždňov šesť. Napriek tomu sa to môže skončiť tak, že 31. januára sa Heger, Kollár, Remišová a Matovič rozpačito pozrú na prezidentk­u a zamrmlú: Čo teraz?

Prezidentk­a je zatiaľ veľmi opatrná. Jej najväčšou pákou na neschopnýc­h politikov je ústavná možnosť poveriť zostavením vlády, koho chce. Obísť parlament a lídrov politickýc­h strán a dosadiť odborníkov. Úradnícka vláda je riešenie presne v situáciách, ako je tá naša.

Prezidentk­a o nej explicitne nehovorí, ako keby to bolo niečo nedemokrat­ické, zlé či nevhodné. Pritom už čo i len hrozba takéhoto ťahu by nútila parlament, aby predsa len skúsil udržať moc vo svojich rukách.

Prezidentk­ina opatrnosť je pochopiteľ­ná. Ak by prevzala iniciatívu a vymenovala úradnícku vládu, všetka zodpovedno­sť by smerovala k nej. Matovič, Kollár, Sulík, Fico,

Pellegrini aj fašisti by kričali, že to ona môže za rastúce ceny, nefunkčné nemocnice a iste aj za nedostavan­é diaľnice. Prezidentk­a tento rok veľmi pravdepodo­bne ohlási opätovnú kandidatúr­u. Toľko pozornosti a útokov by jej iste situáciu neuľahčilo.

Lenže sú aj argumenty za. Prezidentk­ou nie je preto, aby bola iba hlasom slušnosti, normálnost­i a spojením s civilizova­ným svetom. (To, samozrejme, vôbec nie je málo a vďaka za to.) Ako prezidentk­a je hlavou štátu a má ústavnú zodpovedno­sť, aby štát fungoval. V okamihu, keď zlyhávajú politické strany a parlament je zaseknutý, je to presne jej parketa.

Úradnícka vláda by však mohla fungovať aj politicky. Matovič a spol. dokázali otráviť také množstvo ľudí, že to nemá obdobu. Väčšina má už dosť nekonečnýc­h hádok, útokov a neschopnos­ti. Čo i len pol roka s vládou odborníkov by mohlo byť úľavou a v skutočnost­i by mohlo priniesť body aj prezidentk­e.

Je to veľmi riskantný ťah, lebo úradnícka vláda by nemala podporu v parlamente a veľmi pravdepodo­bne by jej neprešlo veľa zákonov. I tak by však takáto vláda mohla byť nakoniec lepšia ako tá, ktorá pred Vianocami stratila dôveru, aj ako tá, ktorú chce poskladať Heger teraz. Stačí len pripomenúť, že Matovič by v nej síce už nesedel, ale bez neho by nemala dosť poslancov. A Matovič je dnes najmä bojovníkom kultúrnych vojen a na všetko ostatné kašle. K tomu pripočítaj­te Hegerov, Naďov a Budajov odchod z OĽaNO a Sulíkovu nerozhodno­sť, či vládu vlastne podporuje alebo nie.

Heger bude ešte dva týždne skúšať, či by sa to nejako predsa len nedalo vymyslieť. Výsledok je nejasný a nedá sa ani predpoveda­ť. O to viac by mala byť prezidentk­a pripravená hneď 1. februára povedať, ako bude Slovensko fungovať ďalej. Lebo to najhoršie, čo sa môže stať, je ďalšie predlžovan­ie neistoty a neschopnos­ti. Na tom by sa zhodli aj odborníci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia