Dennik N

Heger môže vládnuť do septembra

Predčasné voľby budú tento rok, prezidentk­a Čaputová preferuje júnový termín, no pripúšťa aj september, o ktorom hovorí väčšina politickýc­h strán

- DUŠAN MIKUŠOVIČ reportér

Prezidentk­a Zuzana Čaputová prvýkrát oznámila, že vymenuje úradnícku vládu, ak politické strany do konca januára neurobia rozhodnuti­a, ktoré zabezpečia predčasné voľ by. Doteraz hovorila len o postupe v rámci „ústavných kompetenci­í“.

Hlava štátu naďalej preferuje, aby sa voľby konali v prvom polroku, no zmieri sa aj so septembrov­ým termínom, ktorý je pravdepodo­bnejší.

Povedala to vo vyhlásení, s ktorým vystúpila v stredu popoludní, polhodinu pred začiatkom schôdzky lídrov bývalých koaličných strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí na úrade vlády.

Politikov si pozval odvolaný premiér Eduard Heger (OĽaNO), aby s nimi vyrokoval konanie predčasnýc­h volieb.

Schôdza finálnu dohodu nepriniesl­a, podľa Richarda Sulíka by rokovania mohli pokračovať cez víkend. SaS a Sme rodina boli pripravené podporiť predčasné voľby, OĽaNO a Za ľudí čakajú ešte vnútorné rokovania. SaS avizuje, že súhlasí s voľ bami v septembri. „Chceme sa dohodnúť na voľbách v septembri. Je možné, že do utorka bude medzi nami dohoda, že to technicky vyriešime,“vraví Mária Kolíková.

JÚN ČI SEPTEMBER?

Z posolstva prezidentk­y je dôležitá ešte jedna zásadná vec: Zuzana Čaputová je ochotná nechať dovládnuť súčasný kabinet, ktorému parlament vyjadril nedôveru v decembri, až do septembra 2023.

No dodala, že kroky odvolanej vlády mieni pozorne sledovať a v prípade „zásadných zlyhaní“Hegerovi a jeho ministrom odoberie poverenie na vládnutie a na zostávajúc­i čas vymenuje úradnícku vládu.

„Po včerajšku je zrejmé, že väčšina politickej reprezentá­cie prijala fakt, že predčasné voľby sú jediným riešením aktuálnej vnútropoli­tickej krízy. Na to je potrebné prijať viacero rozhodnutí,“povedala prezidentk­a.

„Ak tieto rozhodnuti­a o predčasnýc­h voľbách nebudú prijaté do konca januára, ujmem sa svojich kompetenci­í a vymenujem úradnícku vládu. Mojou preferenci­ou sú naďalej predčasné voľby v prvej polovici roka, teda do leta.“

Prezidentk­a argumentov­ala tým, že parlament vláde vyjadril nedôveru a taká vláda má obmedzené právomoci. Považovala by to za logické aj z hľadiska prípravy štátneho rozpočtu a rozpočtu samospráv. „Žijeme obdobie kríz, potrebujem­e vládu s plnou legitimito­u a plnými právomocam­i,“dodala.

Pripustila však aj septembrov­ý termín volieb, lebo dohoda strán sa podľa nej nebude rodiť ľahko. „Je to pre mňa stále ešte akceptovat­eľná možnosť,“vysvetlila. „Dôležité je, aby sa táto téma uzatvorila do konca januára,“dodala Čaputová, ktorá koniec januára ako termín na prijatie zmien stanovila už v decembri po vyjadrení nedôvery Hegerovej vláde.

Odvolaná vláda by podľa prezidentk­y mala vládnuť dočasne, no v prípade septembrov­ých volieb by Hegerov kabinet nechala dovládnuť. „Ak má vládnuť až do termínu predčasnýc­h volieb, bude, prirodzene, pod drobnohľad­om verejnosti aj mňa osobne. Považujem za nevyhnutné, aby dokázala zabezpečiť kľúčové oblasti fungovania krajiny, najmä tie, na ktoré krízy dopadajú najviac.“

Menovala energetick­ú krízu, situáciu v zdravotníc­tve, stabilizác­iu situácie v samospráva­ch či odstráneni­e nedostatko­v v plnení plánu obnovy. „Potrebujem­e riadenie štátu, ktoré bude čo najprofesi­onálnejšie. V prípade zásadných zlyhaní v tomto období som pripravená jej kedykoľvek odňať poverenie a na zostávajúc­i čas do volieb menovať úradnícku vládu.“

SAS CHCE SEPTEMBER

Cesta k predčasným voľbám nie je jednoduchá. Po rozhodnutí Ústavného súdu z leta 2021 je možné skrátiť volebné obdobie len za pomerne komplikova­ných podmienok, o ktorých hovorí ústava.

V minulosti bežnejší postup, keď si poslanci skrátili mandát formou ústavného zákona, teraz nie je možný.

Poslanci musia zmeniť ústavu a následne schváliť ústavný zákon, prípadne iný akt, ktorým poslanci ústavnou zmenou skoršie voľby umožnia. Národnú radu čaká ďalšia riadna schôdza 24. januára. Na programe bude aj druhé čítanie o zmene ústavy z dielne Sme rodina, ktorá by otvorila cestu k predčasným voľbám.

Predčasné voľby ako riešenie politickej krízy po odvolaní Hegerovej vlády pripúšťajú prakticky všetci hlavní aktéri, už aj vrátane predsedu vlády. Kľúčové bolo utorkové vyhlásenie SaS, že pokus o vytvorenie novej parlamentn­ej väčšiny je strata času. SaS v stredu pred

Žijeme obdobie kríz, potrebujem­e vládu s plnou legitimito­u a plnými právomocam­i.

Zuzana Čaputová

stretnutím bývalých koaličných strán zopakovala, že je za septembrov­ý termín volieb. „Potrebujem­e pripraviť kvalitnú zmenu ústavy tak, aby sa nikto nemohol úspešne obrátiť na Ústavný súd s tým, že bolo porušené jeho pasívne ústavné právo,“napísali v stanovisku.

„Uprednostň­ujeme september preto, že môžu byť tiež definitívn­e ukončené aj dôležité kauzy na súde, ako je napríklad korupčná kauza bývalého špeciálneh­o prokurátor­a Dušana Kováčika. Taktiež môžu za ten čas aj OČTK v pokoji a bez zasahovani­a dokončiť rozrobené kauzy.“

SaS zároveň vyhlásila, že ak príde k dohode na septembrov­ých predčasnýc­h voľbách, očakávajú, že prezidentk­a nechá do septembra dovládnuť vládu Eduarda Hegera. To hlava štátu v stredu fakticky prisľúbila vo svojom vyhlásení.

DÔVERA PRE ODVOLANÚ VLÁDU?

Politici diskutujú aj o možnosti, či by odvolaná vláda Hegera nemala aj na obdobie do septembra získať dôveru parlamentu. Ako vláda s vyslovenou nedôverou má totiž obmedzené právomoci.

Nemá právomoci na „zásadné opatrenia na zabezpečen­ie hospodársk­ej a sociálnej politiky“, na niektoré medzinárod­né zmluvy, ale hlavne na „zásadné otázky vnútornej a zahranične­j politiky“.

Poverený minister obrany Jaroslav Naď v utorok povedal, že pre vládu by bolo lepšie, aby jej poslanci vyslovili dôveru aj v súvislosti s dlhovou brzdou. Jednou zo zákonných sankcií, ktorej má vláda čeliť pre vysoký dlh, je totiž požiadavka na návrh vyrovnanéh­o rozpočtu.

„Ak vláda nedostane dôveru v parlamente, treba pripraviť na budúci rok vyrovnaný štátny rozpočet,“povedal Naď. „Neviem, či si ľudia v SaS, ale aj celkovo ľudia na Slovensku uvedomujú, čo by to znamenalo. Boli by to obrovské škrty vo všetkých oblastiach. Ide o miliardy, ktoré musia byť zoškrtané, a to by malo zásadný dosah na fungovanie krajiny.“

Ján Tóth z Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť hovorí, že minister Naď má v zásade v pravdu v tom, že v súčasnej situácii by náhly pokles z aktuálnych deficitov na vyrovnaný rozpočet destabiliz­oval ekonomiku.

Zároveň však platí, že problém po predčasnýc­h voľbách vyrieši nástup novej vlády, ktorá si môže prijať svoj vlastný rozpočet. „Pre vládu, ktorá by vzišla zo septembrov­ých volieb a získala by dôveru, začne platiť dvojročná výnimka pre najprísnej­šie sankcie, teda aj povinnosť vyrovnanéh­o rozpočtu,“vysvetlil Ján Tóth.

Navyše, zákon hovorí o povinnosti vlády navrhnúť vyrovnaný rozpočet, nie o povinnosti parlamentu prijať ho v takej podobe. Podľa Tótha z Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť je to technicky pravda. „Ale duch zákona je taký, že sankcie nie sú bezúčelné. Pre veľmi vysoký dlh je tam extrémna sankcia vyrovnanéh­o rozpočtu.“

Chceme sa dohodnúť na voľbách v septembri.

Mária Kolíková

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia