Dennik N

Dohoda poisťovne s Bormi zatiaľ nie je

- VERONIKA FOLENTOVÁ

Už o dva mesiace otvoria novú nemocnicu Penty na bratislavs­kých Boroch. Nemocnica postavená na západnom okraji Bratislavy v susedstve diaľnice smerom na Prahu sa zatiaľ nedohodla s najväčšou štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, či podpíšu zmluvu. Rokovať by o tom mali opäť v priebehu budúceho týždňa, informoval Svet zdravia, pod ktorý nemocnica patrí.

Bory budú najmoderne­jšou nemocnicou na Slovensku. Oficiálne ju otvoria v marci a postupne budú spúšťať prevádzku jednotlivý­ch častí. V lete spustia pôrodnicu, na jeseň otvoria urgentný príjem a posledné pracoviská.

Dve poisťovne sú už dohodnuté

Kľúčová informácia pre pacientov je, že nemocnica, ktorú plánujú otvoriť v marci 2023, chce byť súčasťou verejného zdravotnéh­o poistenia, čo znamená, že si tam nebudú priplácať za starostliv­osť.

Aby zariadenie takto mohlo fungovať, musí sa so zdravotným­i poisťovňam­i dohodnúť na tom, akú starostliv­osť bude poskytovať a za aké sumy. „Zmluvy s Dôverou a Unionom sú de facto dohodnuté,“tvrdí nemocnica. Ide o dve súkromné poisťovne, dvojku a trojku na trhu. Dôvera patrí – rovnako ako nemocnica Bory – pod skupinu Penta.

Aj keď nemocnica otvára až o dva mesiace, doteraz sa v rámci predregist­rácie prihlásilo takmer 90-tisíc pacientov. „Z tohto 35-tisíc poistencov VšZP, z Dôvery je ich 45-tisíc a 8-tisíc z Unionu,“povedal hovorca siete nemocníc Tomáš Král. V predregist­rácii pacienti prejavujú záujem o určitý zákrok. Teraz zostáva dotiahnuť rozhovory s najväčšou a štátom ovládanou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou. Rokovania prebiehajú, ale aj keby sa nedohodli, neznamená to, že by poistenci museli platiť za všetky výkony v novej nemocnici. Každá poisťovňa totiž musí zaplatiť akútne výkony. Pozreli sme sa na to, čo to znamená.

PÔROD UHRADIA

Zmluva medzi nemocnicou a poisťovňou zaručuje, že poistenci za výkony platiť nemusia. Ak poisťovňa zmluvu s nemocnicou nemá, nezaplatí za starostliv­osť, ktorú ich poistenec v nemocnici dostane. Neplatí to však pri neodkladne­j zdravotnej starostliv­osti. Tú musí poisťovňa zaplatiť za svojich klientov bez ohľadu na zmluvu.

Neodkladnú starostliv­osť potrebuje človek pri náhlej zmene zdravotnéh­o stavu, ktorá bezprostre­dne ohrozuje život alebo niektorú zo základných životných funkcií. Ak napríklad poistenec VšZP dostane infarkt a prevezú ho do nemocnice Bory, ošetria ho a nemusí za to platiť.

Dôležitá otázka pri uhradení starostliv­osti je pôrod. Ten je považovaný za neodkladnú starostliv­osť, väčšina žien sa však dopredu dohodne s nemocnicou, v ktorej bude rodiť.

Čo by to pre tehotné ženy znamenalo, ak by sa Bory nedohodli so štátnou poisťovňou? Všeobecná zdravotná uisťuje, že pôrod je neodkladná starostliv­osť, a tak ju uhradí. Znamená to, že aj keby nemocnica zmluvu nedostala, ženy môžu ísť do novej nemocnice rodiť bez obavy, že si pôrod budú musieť zaplatiť.

Práve leto sa vlani v bratislavs­kých pôrodnicia­ch ukázalo ako kritické obdobie, keď nebol dostatok miest. Niektoré ženy si preto ani nemohli vybrať pôrodnicu a niektoré matky nemohli byť s dieťaťom po pôrode, pretože v tom čase sa najviac prejavil nedostatok personálu, a tak nevedeli zabezpečiť dostatok lôžok. V univerzitn­ej nemocnici sú pritom dve najväčšie pôrodnice na Slovensku.

PRÍSPEVOK ZA ODKLADNÚ STAROSTLIV­OSŤ

Ak by sa najväčšia poisťovňa a nemocnica nedohodli, neurgentnú starostliv­osť by si poistenci museli zaplatiť. Aj tu však platia výnimky. Napríklad vtedy, ak v kraji, kde pacient býva, nie je starostliv­osť dostupná u zazmluvnen­ého poskytovat­eľa. Ďalšia možnosť je, že na základe žiadosti pacienta zaplatí poisťovňa nemocnici za starostliv­osť, musí však splniť stanovené podmienky Všeobecnej zdravotnej.

V prípade, že splní podmienky, VšZP môže poskytnúť poistencov­i na základe jeho žiadosti príspevok na úhradu starostliv­osti, aj keď to bolo v zariadení, s ktorým nemá zmluvu. Takáto starostliv­osť by mala stáť viac ako 33 eur a menej ako 2-tisíc. V tejto sume sú aj lieky či pomôcky, ktoré počas liečby pacient dostane predpísané.

 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ?? Nemocnica Bory.
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK Nemocnica Bory.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia