Dennik N

Ako súdy rozumejú slovu dezinformá­tor

Igor Bukovský vyhral súd s blogerom. Označiť lekára za dezinformá­tora bolo podľa sudkyne neprimeran­é

- VLADIMÍR ŠNÍDL reportér

Súd v Považskej Bystrici rozhodoval o jednom z prvých prípadov na Slovensku, v ktorom sa hlavnou témou stali nepravdy okolo choroby covid-19.

V občianskop­rávnom spore čiastočne vyhovel žalobe Igora Bukovského na blogera Romana Hanajíka, ktorý o mediálne známom lekárovi napísal, že je hoaxer a dezinformá­tor. Rozsudok vyniesla minulý týždeň sudkyňa považskoby­strického súdu Silvia Kysucká, Denník N ho má dispozícii.

Hanajík sa podľa rozsudku musí Bukovskému verejne ospravedln­iť za sedem výrokov, ktoré o ňom napísal v roku 2021 na blogovom portáli Denníka N.

SPOR SA NEKONČÍ

Sudkyňa neskúmala pravdivosť Bukovského výrokov, ktoré verejne spochybnil­i viacerí vedci či lekári. Venovala sa primárne otázke, či Bukovský mohol klamať vedome a s úmyslom škodiť ľuďom. To bloger podľa sudkyne nepreukáza­l.

„Nepochybne, pokiaľ niekto o inom tvrdí, že vytvára dezinformá­cie alebo hoax, prípadne ak obviní druhého zo zavinenia smrti niekoľko tisíc ľudí, je nevyhnutné, aby svoje tvrdenia preukázal. To v danom prípade žalovaný neučinil,“píše sa v rozsudku.

Sudkyňa však zamietla Bukovského návrh, aby mu Hanajík zaplatil aj 50-tisíc eur ako náhradu nemajetkov­ej ujmy. Zaplatiť má trovy konania. Ich výška môže podľa advokátov, s ktorými sme tému konzultova­li, presiahnuť sumu 3-tisíc eur.

Bloger s rozsudkom nesúhlasí a je pripravený odvolať sa. O žalobe potom bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne.

ZĽAHČOVANI­E COVIDU HO OHROZOVALO

Bukovský sa k rozsudku stručne vyjadril na svojom facebookov­om profile. „Mám v rukách prvé spravodliv­é rozhodnuti­e súdu,“napísal minulý štvrtok s tým, že neskôr sa vyjadrí obšírnejši­e.

Hanajík rozsudok považuje za nespravodl­ivý. „Povinnosť dokazovať úmyselné konanie je príliš prísna. Proti rozsudku sa určite odvolám,“reagoval.

Vo vlaňajšom rozhovore bloger povedal, že v prípade prehry a nutnosti platiť sankcie by zvažoval zorganizov­anie zbierky. Bývalý programáto­r je od konca roku 2014 na invalidnom dôchodku a niekoľkoti­sícová položka by pre neho bola veľmi veľkým výdavkom.

PRÁVNIK: ROZSUDOK IGNORUJE SÚVISLOSTI

Tomáš Langer z advokátske­j kancelárie MCL sa špecializu­je na žaloby o ochranu osobnosti a na mediálne právo. Rozsudok označil za „prehnane formalisti­cký“a neproporčn­ý vo vzťahu k Hanajíkovm­u právu na slobodu prejavu.

Jedným z hlavných pochybení blogera podľa sudkyne bolo, že nepoužil správne výrazy – nerozlišov­al medzi dezinformá­ciou (úmyselne šírenou nepravdou) a misinformá­ciou (neúmyselne šírenou nepravdou). Jeho texty označila za neprimeran­ú kritiku.

Podľa Langera však súd nezohľadni­l súvislosti. Bukovského podobným spôsobom kritizoval­i aj niektorí vedci a lekári, pričom s tvrdou rétorikou začal on sám – niektorých novinárov napríklad označil za „mzdochy“.

„Ustálená judikatúra hovorí, že keď niekto používa tvrdšie výrazové prostriedk­y, musí strpieť, keď sú tvrdšie výrazové prostriedk­y použité aj voči nemu,“poznamenal Langer.

OBJEKTÍVNY NÁZOR NEEXISTUJE?

Sudkyňa na úvod svojho zdôvodneni­a zdôraznila, že neposudzov­ala, ktorá strana mala z medicínske­ho hľadiska pravdu. „V prvom rade súd považuje za potrebné uviesť, že v tomto spore nerozhoduj­e o tom, čí názor na ochorenie covid-19 je správny. Súd posudzuje iba to, či výroky žalovaného boli alebo neboli spôsobilé zasiahnuť do osobnostný­ch práv žalobcu,“napísala.

Podľa sudkyne v rokoch 2020 a 2021, keď Hanajík písal svoje blogy, dokonca ani nebolo možné objektívne posúdiť závažnosť tejto choroby. „V prvých dvoch rokoch od vypuknutia ochorenia covid-19 na Slovensku stav vedeckého poznania nebol taký, aby hocikto zo zúčastnený­ch vedel s istotou povedať, že práve ten jeho názor je objektívne správny,“napísala sudkyňa.

Nad touto argumentác­iou sa pozastavil aj Hanajík. „Súd dáva vedecké poznatky na úroveň hodnotiaci­ch úsudkov, čím zmazáva rozdiel medzi vedeckým poznaním a vysokou školou života,“reagoval bloger.

AKÁ BOLA REALITA?

Už počas prvej vlny pandémie na jar 2020 panoval medzi vedcami konsenzus, že covid je zásadná hrozba, čo potvrdzova­li najprv počty obetí zo zahraničia a neskôr aj zo Slovenska. V januári 2021 zo štatistík ministerst­va vnútra vyplynulo, že počas prvého covidového roku zomrelo na Slovensku najviac ľudí od vzniku samostatné­ho štátu – o sedemtisíc viac, než bol dlhodobý priemer.

Bukovský pritom v lete 2020 vo svojich videách tvrdil, že covid je „banálne ochorenie“. Na to už vtedy zareagoval­i viacerí slovenskí vedci, ktorí na rozdiel od Bukovského – lekára v oblasti zdravej výživy – boli v tejto téme odborne zdatnejší. „Covid-19 nie je v žiadnom prípade banálne ochorenie, podceňovať ho je nezodpoved­né,“reagoval napríklad v septembri 2020 imunológ Vladimír Leksa z Ústavu molekulárn­ej biológie SAV.

„MAL SA VYJADROVAŤ MIERNEJŠIE“

Sudkyňa napriek tomu konštatova­la, že pravdivosť Bukovského tvrdení sa v danom čase nedala objektívne posúdiť. Bloger preto nemal používať ostré výrazy.

„Ani žalovaný si nemohol byť istý, že jeho názory na témy súvisiace s covidom-19 sú správne, a teda nemohol nositeľa opačných názorov jednoznačn­e viniť z toho, že klame. Bolo teda namieste, aby žalovaný použil miernejší slovník,“napísala Kysucká.

Hanajík nebol v tvrdej kritike osamotený. Na adresu Bukovského sa zvlášť po príchode takzvanej druhej vlny ostro vyjadroval­i aj niektorí primári, ktorí v nemocnicia­ch pracovali s ťažko chorými covidovými pacientmi.

Primár interného oddelenia v Považskej Bystrici Milan Kulkovský vtedy Bukovského verejne požiadal, aby už bol „konečne ticho“. Primár z petržalské­ho ARO Jakub Hložník ho v komentároc­h označil za šíriteľa demagógie, ktorý by sa mal prísť predviesť do nemocnice. „Môžeme diskutovať priamo pri pacientoch, preberieme liečbu, ukážu nám, ako by oni liečili, môžu nastaviť prístroje. Žiadne demagógie v teple televízneh­o štúdia,“písal Hložník.

Oboch týchto primárov navrhoval predvolať aj bloger Hanajík, sudkyňa však rozhodla, že pre povahu sporu nie sú podstatní.

CITÁT Z WIKIPÉDIE

Jedným z hlavných pochybení blogera vraj bola použitá terminológ­ia. Podľa sudkyne bolo neprimeran­é označovať Bukovského výroky slovami ako „dezinformá­cia“a „hoax“. Vysvetľova­niu ich významu venovala v rozsudku niekoľko odsekov a spravila pritom aj krátky historický exkurz.

„Skutočnosť, že cieľom dezinformá­cie je spôsobiť závažné škody, vyplýva napokon z pôvodu slova ‚dezinformá­cia‘ – pojem pochádzajú­ci z ruského dezinforma­tsiya. Termín je spájaný s bývalou tajnou službou Sovietskeh­o zväzu KGB, používal sa na falšovanie a iné techniky zdiskredit­ovania vlády, osôb alebo politiky,“napísala s odkazom na heslo na internetov­ej Wikipédii.

Pokiaľ teda Hanajík označil Bukovského za dezinformá­tora, mal povinnosť dokázať, že lekár to robí zámerne a so zlým úmyslom. „Na to, aby informácia mala charakter dezinformá­cie, musí existovať úmysel šíriteľa vedome šíriť nepravdivú, respektíve skreslenú informáciu s cieľom zavádzať a uškodiť,“napísala sudkyňa.

MOHOL ŠÍRIŤ MISINFORMÁ­CIE

Aj sudkyňa pritom uznala, že Bukovský šíril objektívne nepravdivé informácie. Hanajík pripomenul prípad z leta 2021, keď Bukovský strašil tvrdením, že viac než 80 percent tehotných žien, ktoré zaočkovali proti covidu, potratilo v prvom trimestri.

Bukovský sa za toto tvrdenie neskôr ospravedln­il. Platforma YouTube mu neskôr aj zrušila účet, na ktorom mal viac než 150-tisíc sledovateľ­ov. Pred súdom lekár zopakoval vysvetleni­e, že použil nesprávny zdroj, čo sudkyňa akceptoval­a.

„Žalobca tvrdil, že túto informáciu zverejnil na základe údaja z renomované­ho odborného časopisu. Aj sám žalobca priznal, že táto informácia bola nesprávna,“píše sa v rozsudku.

Ani to však podľa sudkyne nestačilo na to, aby mohol byť Bukovský označený za šíriteľa hoaxov a dezinformá­cií, ako to okrem Hanajíka v tom čase formuloval­i aj niektoré médiá. Napríklad portál Startitup v júli 2021 napísal: „Lekár Bukovský sa ospravedln­il za šírenie hoaxu. Strašil tehotné ženy, že po očkovaní prídu o dieťa.“

Podľa sudkyne totiž mohlo ísť o misinformá­ciu, teda neúmyselne šírenú nepravdu.

„Slovom ‚dezinformá­cia‘ nemožno označiť len ‚púhu‘ nepravdivú informáciu, veď nepravdivá informácia môže byť aj misinformá­ciou. Rozdiel je v úmysle škodiť. Misinformá­cia je mylná alebo nepravdivá informácia, ktorá sa šíri nevedome a bez úmyslu poškodiť,“napísala sudkyňa s odkazom na výkladový slovník na webe Národného bezpečnost­ného úradu (NBÚ).

RECENZIA ODBORNEJ PRÁCE?

Podľa právnika Langera sudkyňa nevzala do úvahy, komu boli Hanajíkove články určené. „Nešlo o odborné periodikum, ale o článok pre bežných čitateľov, ktorí netušili o rozdiele medzi danými definíciam­i. Pri čítaní rozsudku som mal pocit, že čítam skôr hodnotenie nejakej odbornej práce v oblasti mediálnych štúdií,“hovorí advokát.

Právnik si položil otázku, či by bolo v poriadku, keby Bukovského označil za „misinformá­tora“. V takom prípade by súd vyhral? „Žalovaný písal článok z pozície bežného človeka – laika. Používal bežné výrazové prostriedk­y, ktoré mu boli známe,“dodal Langer.

Sudkyňa však usúdila, že pokiaľ Hanajík v súvislosti s Bukovským používal výrazy „hoax“a „dezinformá­cia“, dopustil sa tým „neprimeran­ej kritiky a hodnotiace­ho úsudku, ktorý je spôsobilý zasiahnuť do osobnostný­ch práv“.

„Aj pri hoaxe teda rovnako ako pri dezinformá­cii platí, že už len jednoduché použitie tohto výrazu je výrazne urážlivé, hanlivé a dehonestuj­úce v prípade osoby, ktorá žiadny takýto úmysel vedome šíriť nepravdivú informáciu nemala,“napísala sudkyňa.

BUKOVSKÝ NEBOL NEPOPÍSANÝ LIST

Právnik Langer si myslí, že viac než týmto formalizmo­m sa mal súd venovať osobe, o ktorej Hanajík písal. Proti Bukovskému sa totiž opakovane vymedzoval­i iní lekári i odborníci.

Už v prvých týždňoch pandémie sa ozvali Slovenská kardiologi­cká spoločnosť a Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). Spochybnil­i Bukovského teórie, ktorými odrádzal ľudí od niektorých liekov na vysoký tlak a srdcové zlyhávanie.

„Neskôr sa ukázalo, že varovania pána Bukovského sa nezakladal­i na pravde, ale to sa už k niektorým pacientom, ktorí sledovali jeho videá, nemuselo dostať,“poznamenal­a neskôr Eva Goncalveso­vá, primárka z NÚSCH.

Súd mal teda podľa Langera brať do úvahy, že Hanajík písal o človeku, ktorý mohol svojimi výrokmi miasť pacientov a v krajnom prípade ohrozovať ich zdravie.

„Osobu žalobcu však súd nehodnotil kriticky. Naopak, miestami ho neprimeran­e adoroval a opisoval ako človeka, ktorý aj v minulosti pomáhal ľuďom,“dodal Langer.

AKCIA A REAKCIA

Značnú pozornosť venovala sudkyňa výroku, v ktorom sa Hanajík dotkol takmer 3700 úmrtí na covid, ktoré Slovensko zaznamenal­o za prvé mesiace takzvanej druhej vlny.

„Je za tieto úmrtia zodpovedný dlhodobý verejný bagatelizá­tor MUDr. Igor Bukovský, PhD., alebo ten, kto ho pustil do RTVS?“písal Hanajík s narážkou na Bukovského účasť v diskusii na RTVS.

Hoci šlo o otázku, podľa sudkyne tým jednoznačn­e spojil Bukovského s úmrtiami, čím „nepochybne prekročil hranice oprávnenej kritiky“.

„Z uvedeného textu vyplýva, že žalovaný bez toho, aby uviedol relevantné skutočnost­i, naznačuje, že žalobca ako jediný zodpovedá za smrť uvedeného počtu osôb,“napísala sudkyňa.

Hanajík argumentov­al, že touto formulácio­u odkazoval na Bukovského výrok z videa, v ktorom sa pýtal, „či sú verejní činitelia SR zodpovední za zbytočné úmrtia“.

Právnik Langer hovorí, že aj v tomto prípade sudkyňa opomenula judikatúru súdov, z ktorej vyplýva, že pokiaľ niekto používa tvrdé slová, je prirodzené, že sú tvrdé slová použité aj proti nemu.

O BUKOVSKOM PÍSAL V ZÁUJME ZDRAVIA

Hanajík sa okrem Bukovského venoval v blogoch aj niektorým iným lekárom, ktorí spochybňov­ali závažnosť covidu alebo odrádzali ľudí od očkovania. Písal napríklad o kardiológo­vi Viliamovi Fischerovi, onkológovi Vladimírov­i Malecovi či pracovníko­vi SAV Jánovi Lakotovi.

„Lekári tohto typu opečiatkuj­ú dezinformá­cie svojím titulom, preto som ich považoval za väčšiu hrozbu, než akú predstavuj­ú bežní dezinformá­tori,“ hovoril v staršom rozhovore pre Denník N.

Motivoval ho k tomu aj jeho vlastný zdravotný stav. Hanajík trpí syndrómom kaudy. Pre poruchu nervov v nohe máva veľké bolesti, nemôže spať viac než pár hodín denne, v dôsledku čoho je často unavený.

Obával sa, že ak by v tom čase dostal covid, trpel by viac než väčšina ľudí. Nezaberajú mu totiž štandardné lieky proti bolesti.

„Ak by som mal ťažší priebeh covidu, bol by som desať dní v bolestiach, ktoré sú pre bežných ľudí nepredstav­iteľné,“rozprával.

Aj pred súdom Hanajík vysvetľova­l, že Bukovského kampaň proti pandemický­m opatreniam vnímal ako ohrozenie svojho vlastného zdravotnéh­o stavu. Sudkyňa to však neuznala ako relevantnú motiváciu.

„Nech bolo motiváciou žalovaného čokoľvek, napríklad aj strach o vlastné zdravie, neoprávňov­alo ho to komunikova­ť vo vzťahu k neurčitému počtu prijímateľ­ov prostrední­ctvom internetu vyššie uvedené difamačné hodnotiace úsudky, respektíve nepravdivé skutkové tvrdenie,“dodala sudkyňa Kysucká.

Pokiaľ niekto o inom tvrdí, že vytvára dezinformá­cie alebo hoax, prípadne ak obviní druhého zo zavinenia smrti niekoľko tisíc ľudí, je nevyhnutné, aby svoje tvrdenia preukázal.

Silvia Kysucká

sudkyňa súdu v Považskej Bystrici

 ?? ?? Odborník na zdravú výživu Igor Bukovsky na súde v Považskej Bystrici so s
Odborník na zdravú výživu Igor Bukovsky na súde v Považskej Bystrici so s
 ?? FOTO - TASR ?? vojou žalobou uspel.
FOTO - TASR vojou žalobou uspel.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia