Dennik N

Putinov prsteň už nosí len Lukašenko

Ako Rusko stráca vplyv v postsoviet­skom priestore

- PETRA PROCHÁZKOV­Á DENÍK N

Len máločo rozzúrilo hovorkyňu ruského ministerst­va zahraničia Mariju Zacharovov­ú tak ako jurta. Kazachovia ju postavili v meste, ktoré je symbolom ruskej brutality a teroru – v ukrajinske­j Buči, kde vlani ruskí vojaci vraždili nevinných civilistov a potom vykrádali ich domy. Jurtu postavili preto, aby sa v nej ľudia mohli zohriať a najesť.

Zacharovov­á oficiálne a v ultimatívn­om tóne vyzvala kazašské ministerst­vo zahraničia, aby „toto vysvetlilo“. Takéto kroky podľa nej výrazne „poškodzujú rusko-kazašské strategick­é partnerstv­o“.

Lenže napriek snahám Ruska zabudnúť, že Sovietsky zväz sa rozpadol v decembri 1991, proces emancipáci­e bývalých vazalov Moskvy pokračuje. Jurta je jedným z jeho najvýrazne­jších prejavov. Tradičné obydlie typické pre Strednú Áziu Kazachovia v súlade s ukrajinský­mi pravidlami nazvali „jurta nepoddajno­sti“.

Kazašské ministerst­vo v rámci zachovania korektných vzťahov na výzvu ruskej hovorkyne zareagoval­o a jeho odpoveď je to najodvážne­jšie, čo z postsoviet­skeho priestoru voči Moskve zaznelo za posledný rok. Hovorca ministerst­va Ajbek Smadijarov síce povedal, že štát ani veľvyslane­ctvo neorganizu­jú stavbu júrt na Ukrajine (teraz sa stavajú aj v iných mestách) a stavajú ich kazašskí podnikatel­ia, ale zároveň vo svojej prvej reakcii vyhlásil, že na tom nevidí nič zlé. A že Ukrajinci a Kazachovia sú priatelia, a preto je správne ukrajinské­mu ľudu pomáhať.

Kazachstan si taký postoj môže dovoliť. Má za sebou Čínu a nie je od Ruska zďaleka taký závislý ako ostatné štáty bývalého ZSSR.

Bez ohľadu na Zacharovov­ej rozčúlenie Kazachovia 14. januára s veľkou pompou otvorili v Kyjive druhú jurtu. Ich diplomati žijúci v hlavnom meste Ukrajiny si otváranie júrt nedávajú ujsť, i keď vraj len ako súkromné osoby. Moskva protestuje.

Nebol to jediný prejav otvorenej pomoci živoriacej Ukrajine zo strany krajiny patriacej do postsoviet­skeho bloku, podľa Ruska ruskej sféry záujmov.

KAZACHSTAN – INŠPIRÁCIA PRE OSTATNÝCH?

Jurta je najviditeľ­nejšou akciou, ale nie tou najvýznamn­ejšou. Vlani 14. marca Kazachstan poslal Kyjivu 28 ton humanitárn­ej pomoci. Boli to hlavne lieky vrátane antibiotík. O niekoľko týždňov putovalo do Kyjiva ďalších 70 ton. Žiadne tanky ani samopaly.

Za desať mesiacov vojny vyzbierali kazašskí dobrovoľní­ci pre Ukrajinu viac než miliardu tenge (2 milióny eur).

Bolo to inšpiratív­ne, čo môže byť pre Moskvu ten väčší problém. Pretože už 16. marca to isté urobil Uzbekistan. Len tej pomoci bolo o pár stoviek kilogramov menej.

Kazachovia navyše od jesene pomáhajú Ukrajincom obnovovať energetick­ú infraštruk­túru, ktorú sa Rusi snažia systematic­ky ničiť. Od októbra kazašskí podnikatel­ia dodali ukrajinský­m nemocnicia­m 43 generátoro­v.

Spočiatku možno ani Kazachovia, ktorí ovládajú ruštinu a sú ovplyvnení ruskojazyč­nou propagando­u, nevedeli, na ktorej strane je pravda. Na jar 2020 viac než 40 percent Kazachov verilo ruskej verzii o ukrajinský­ch nacistoch a nebezpečen­stve plynúcom z NATO. Ibaže koncom minulého roka bolo tých, ktorí podporujú ruskú agresiu, len 19 percent.

700-tisíc utečencov z Ukrajiny prišlo do Moldavska

GRUZÍNSKO SA BOJÍ A NECHCE UKRAJINE VRÁTIŤ ZBRANE

Gruzínsko má zo všetkých postsoviet­skych republík zjavne najväčšie dôvody na strach aj odvahu zároveň. Aj na Gruzínsko pred pätnástimi rokmi Rusi zaútočili, aj jeho územie okupujú.

V marci síce poslanci gruzínskeh­o parlamentu podpísali s kolegami z ďalších 11 európskych parlamento­v vyhlásenie, v ktorom vyzvali aj na začatie dodávok protitanko­vých a protiletec­kých zbraní Ukrajine, teraz však na prosbu Ukrajiny zareagoval­a gruzínska vláda odmietavo. O čo išlo?

V roku 2008, tesne pred tým, než zakaukazsk­ú krajinu napadlo Rusko a ukradlo jej ďalší kus územia (Južné Osetsko), predal Kyjiv veľmi lacno Gruzínsku zbrane. Vrátane komplexu BUK. Teraz by Ukrajinci radi získali tieto zbrane späť. A okrem toho aj protitanko­vé strely Javelin, ktoré Gruzíncom dali v roku 2008 USA, aby ich použili proti ruským tankom. Na rozdiel od Ukrajincov Gruzínci vydržali vzdorovať len zopár dní. O Javeliny a Buky sa s Ukrajincam­i deliť nechcú.

A to napriek tomu, že USA ponúkali Tbilisi namiesto Javelinov nové zbrane.

Je zrejmé, že z Moskvy smerom ku Gruzíncom zaznelo zreteľné varovanie. A tak gruzínske ministerst­vo zahraničia len potvrdilo, že poskytuje Ukrajincom humanitárn­u pomoc a diplomatic­kú podporu. A to stačí.

Za desať mesiacov vojny vláda a občania Gruzínska poslali na Ukrajinu 11-tisíc ton humanitárn­ej pomoci. Gruzínsko zároveň finančne podporuje ukrajinský­ch utečencov, ktorí v krajine hľadajú útočisko pred vojnou.

Snaha sedieť na viacerých stoličkách sa Gruzínsku nemusí vyplatiť.

Keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, Gruzínci sa odmietli pripojiť k západným sankciám uvaleným na Rusko. Vraj by to ohrozilo ich bezpečnosť. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj na to odpovedal odvolaním svojho veľvyslanc­a z Tbilisi a obvinením gruzínskej vlády, že pomáha Moskve obchádzať západné sankcie.

EÚ udelila status kandidátov na vstup len Moldavsku a Ukrajine, Gruzínsku nie.

AZERBAJDŽA­N A ARMÉNSKO: RUSKO ZLYHALO VO VOJNE O KARABACH

Arménsku po tom, čo Azerbajdža­n v roku 2020 opäť zaútočil na Karabach, nezostalo nič iné, len povolať na pomoc ruské mierové zbory. Napriek tomu vlani len obyvatelia Karabachu poslali Ukrajine podľa ruského servera Republic asi 14 ton humanitárn­ej pomoci. Arméni s Ukrajincam­i skrátka sympatizuj­ú, ale Rusko teraz potrebujú.

Jerevan sa oficiálne tvári neutrálne, ale uznať nezávislos­ť okupovanýc­h ukrajinský­ch území alebo ich pripojenie k Rusku otvorene odmietol.

Arménski dobrovoľní­ci pôsobia priamo na Ukrajine a rozdali už státisíce ton humanitárn­ej pomoci. Politici však vojnu radšej nekomentuj­ú. V Arménsku je okrem ruských mierotvorc­ov aj 102. vojenská základňa v Gjumri a ekonomicky by Arméni bez Ruska neprežili.

Najväčším donorom Ukrajiny z postsoviet­skych republík je Azerbajdža­n. Zároveň je to jedna z mála krajín regiónu, kde politické vedenie krajiny aj občania jednotne a otvorene vystupujú proti vojne a za územnú celistvosť Ukrajiny.

Azerbajdža­n poslal Ukrajine za minulý rok humanitárn­u pomoc v hodnote 30 miliónov manátov (16,1 milióna eur). Okrem toho neziskové organizáci­e pomáhajú ukrajinský­m utečencom a 90 ukrajinský­ch detí priviezli do Baku na rehabilitá­ciu. V ukrajinsko­m meste Irpiň azerbajdža­nská diaspóra financoval­a obnovu miestnej školy.

Od jesene Baku posiela na Ukrajinu aj zariadenia na obnovu energetick­ej infraštruk­túry – zatiaľ 45 transformá­torov a 50 generátoro­v.

Keď sa však v OSN hlasuje o odsúdení Ruska za agresiu, Baku sa radšej vždy zdrží.

KIRGIZSKO: HLAVNE, ABY SA MOSKVA NEHNEVALA, „Z“VŠAK NECHCEME

Kirgizský prezident Sadyr Žaparov bezprostre­dne po invázii zhodnotil agresiu proti Ukrajine ako „zložitú situáciu“a z pohľadu Ruska „vynútený krok“vedúci k ochrane ruskojazyč­ných ľudí v Donbase. Kyjiv ihneď odvolal svojho veľvyslanc­a v Biškeku.

Obyvatelia Kirgizska sa však na stranu Ruska nepostavil­i. Chodili na protivojno­vé demonštrác­ie a polícia ich žiadala, nech sa aspoň nezhromažď­ujú pred ruskou ambasádou. Vraj to nevyzerá dobre.

Nakoniec sa kirgizská vláda zmohla na to, že zakázala ruskú vojenskú symboliku v podobe písmen „Z“a „V“. Prezident Žaparov sa dokonca odvážil zrušiť spoločné cvičenie ODKB plánované na október v Kirgizsku. Na Moskvu sa hnevá najmä preto, že ho nepodporil­a v územnom spore s ďalším postsoviet­skym štátom – Tadžikista­nom.

Humanitárn­a pomoc z Kirgizska na Ukrajinu prichádza, ale ide čisto o iniciatívu niekoľkých neziskovie­k a biznismeno­v. Peniaze začali ľudia posielať už 24. februára 2022. Pomáhajú hlavne domovom dôchodcov a hospicom. Niektorí podnikatel­ia zaslali peniaze aj ukrajinske­j armáde, o výške pomoci však nie je nič známe.

TURKMÉNSKO A TADŽIKISTA­N SÚ ZDRŽANLIVÉ

Ak je niekto, kto sa v postsoviet­skom priestore tvári, že žiadna vojna nie je, potom je to tadžický prezident Emómalí Rahmón. Vlani 9. mája bol jediným zahraničný­m lídrom, ktorý bez hanby stál po boku Vladimira Putina na vojenskej prehliadke v Moskve. V Tadžikista­ne je ruská vojenská základňa, ktorá poskytuje Dušanbe ochranu pred susedným Afganistan­om. A tak niet divu, že Tadžikista­n podľa tvrdení ukrajinský­ch novinárov spolupracu­je na dodávkach iránskych dronov Rusku. Tadžické ministerst­vo zahraničia to však odmieta.

Turkméni si posledných 30 rokov zakladajú na svojej neutralite. Ich obrovské zásoby plynu ich v mnohom oslobodzuj­ú od závislosti od Ruska. Nepletú sa do sporov a aj pri hlasovania­ch v OSN sú zdržanliví. Keď sa napríklad vlani v apríli hlasovalo o vylúčení Ruska z Rady pre ľudské práva, Turkménsko sa zdržalo, ostatné stredoázij­ské republiky boli pre istotu proti.

Zároveň v turkménsky­ch médiách platí zákaz informovať o vojne na Ukrajine. Napriek tomu už vlani v apríli turkménska vláda poslala na Ukrajinu humanitárn­u pomoc – hlavne lieky a teplé oblečenie.

PRE LUKAŠENKA JE RUSKO ZÁCHRANNÉ KOLESO

Rusov v ich vojnovom ťažení a snahe obnoviť Sovietsky zväz aktívne podporuje už len jedna bývalá postsoviet­ska republika – Bielorusko.

Ľudia v Bielorusku sa vzbúrili v lete 2020 po zmanipulov­aných prezidents­kých voľbách. Samozvaný vodca Alexandr Lukašenko by bez pomoci Ruska už nebol ani samozvaný, ani vodca.

Rusko veľmi úspešne a efektívne potvrdilo svoju povesť žandára postsoviet­skeho priestoru, keď pomohlo Lukašenkov­i protesty tvrdo potlačiť a opozíciu vyhnať z krajiny či zavrieť do väzníc.

Bielorusko dokonca de facto vedie vojnu proti Ukrajine, pretože poskytlo svoje územie na útoky na svojho suseda.

Porážka Putina bude aj porážkou Lukašenka, a preto ju nesmie dopustiť. Je posledným, kto v ODKB ešte má právo používať titul vojenský spojenec Ruska. A zároveň je jediný, kto nosí prsteň od Putina.

Na území Bieloruska sa v roku 2023 odohrajú tri štvrtiny plánovanýc­h cvičení ODKB.

Je logické, že od svojho severného suseda Kyjiv žiadnu pomoc očakávať nemôže.

CHUDOBNÉ, ALE HRDÉ MOLDAVSKO

Moldavsko sa po 24. februári 2022 postavilo na stranu Ukrajiny a jednoznačn­e ju podporilo. Urobila tak vláda a časť obyvateľst­va. Proruské nálady v Rusmi okupovanom Podnesters­ku a Găgăuzii sa nezmenili.

Pomoc Kišiňova Kyjivu je však veľkorysá, ak vezmeme do úvahy, že Moldavsko je najchudobn­ejšou krajinou Európy.

Za prvých desať mesiacov vojny do Moldavska dorazilo 700-tisíc ukrajinský­ch utečencov. Z nich 200-tisíc prišlo pešo. Väčšina síce pokračoval­a do ďalších európskych krajín, ale 100-tisíc zostalo. Zatiaľ to Moldavsko stálo 11 miliónov eur. Pravda, časť z toho na seba vzala EÚ.

Na jeseň však Moldavsko rozhodlo o tom, že zo svojho rozpočtu poskytne Ukrajine humanitárn­u pomoc vo výške 920-tisíc eur.

Pritom Moldavsko má rovnako ako Gruzínsko dôvod báť sa ruskej pomsty viac než ktokoľvek iný.

Vlani na jar ruský generál Rustam Minnekajev vyhlásil, že jedným z cieľov „špeciálnej vojenskej operácie“je pozemné prepojenie Ruska s Podnesters­kom.

Po porážke Rusov v Chersone je Moskva od uskutočnen­ia tohto plánu veľmi ďaleko. Aj proruskí obyvatelia Podnesters­ka si uvedomujú, že Rusko im teraz asi nepomôže. Prestávajú sa naň spoliehať. „Prišli o silu a autoritu,“hodnotí doterajšie výsledky vojnovej kampane Ruska Vladimir Soloviov zo servera Važnyje istorii.

Od rozpadu ZSSR v roku 1991 je konflikt na Ukrajine najväčším bezpečnost­ným rizikom v regióne, ktorému sa hovorí postsoviet­sky priestor. Štáty, ktoré následne vznikli, Rusi dodnes považujú nielen za oblasť svojich výsostných záujmov, ale aj za svoje kolónie. Lenže po 24. februári 2022 Moskva prestala byť garantom bezpečnost­i a stability.

 ?? ?? Z posledného samitu lídrov postsoviet­skych republík.
Z posledného samitu lídrov postsoviet­skych republík.
 ?? FOTO – KREMLIN.RU ??
FOTO – KREMLIN.RU

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia