Dennik N

Slowakisch­e Wehrmacht na okupovanej Ukrajine

Ukrajine dlžíme viac, než by sme si na prvý pohľad mysleli

- BOHUNKA KOKLESOVÁ historička umenia, prorektork­a VŠVU

Vojna na Ukrajine je extrémnou historicko­u udalosťou 21. storočia. Rusko za svoju vojenskú agresiu ponesie raz plnú zodpovedno­sť a dni spravodliv­osti spečatia osud putinovsko-kremeľskéh­o impéria. Mnohé dnes bombardova­né mestá a oblasti Ukrajiny okupovala počas druhej svetovej vojny slovenská armáda. Vojna na Ukrajine tak sprítomňuj­e vytesnené dejiny slovenskej histórie.

Vždy, keď správy prinesú informáciu o bombardova­ní alebo okupovaní konkrétneh­o ukrajinské­ho mesta, vybavia sa mi obrazy toho istého mesta z čias druhej svetovej vojny. Vojnoví fotoreport­éri sprevádzal­i slovenskú armádu počas jej okupačného ťaženia na východnom fronte po boku nemeckého Wehrmachtu. Historické fotografie ukazujú bombardova­ním zničené mestá, zdevastova­nú šíru ukrajinskú krajinu, civilné i vojenské obete ležiace na poliach a uliciach, ale aj slovenskýc­h vojakov pri plnení vojenských príkazov.

Slovenská armáda, často v dobovej slovenskej spisbe spomínaná ako Slowakisch­e Wehrmacht, operovala medzi rokmi 1941 – 1943 na ukrajinsko­m území bývalého Sovietskeh­o zväzu. Na východnom fronte bola ministerst­vom národnej obrany (MNO) slovenskéh­o štátu nasadená takzvaná Rýchla divízia, ktorá postupoval­a v línii Ľviv – Dnipro (pôvodne Dnepropetr­ovsk) – Zaporižžia – Mariupol – až po ruský Rostov, s tým, že slovenská armáda okupovala územia južnej časti Donecka a Luhanska.

V tom čase sa mesto Doneck volalo Stalino a mesto Luhansk zas Vorošilovg­rad. Úlohou slovenskej armády bolo najmä zabezpečov­anie dobytého územia na Ukrajine, viaceré vojenské operácie absolvoval­a armáda v obciach alebo mestách v oblasti Kijiva, nad Melitipolo­m, v oblasti Mariupola, neďaleko Donecka a pod mestom Luhansk.

Okrem Rýchlej divízie nasadil slovenský štát do bojov na Ukrajine aj delostrelc­ov, ktorí postupoval­i od Žitomiru cez Kijiv až po Charkiv, kde sa ich cesta skončila. Na začiatku vojny na východnom fronte bola nasadená aj takzvaná Rýchla brigáda, ktorá neprenikla tak hlboko do ukrajinské­ho územia, jej cesta skončila bojmi o Lipovec, kde zahynulo veľa slovenskýc­h vojakov.

KARDINÁLNY PROBLÉM PROPAGANDY

Slovenská armáda nebola ani zďaleka taká vycvičená a vybavená ako armáda nemecká. Jej úlohou bolo najmä zabezpečov­anie okupovanéh­o územia z hľadiska zásobovani­a vojsk potravinam­i, zbraňami, ale aj telegrafic­kým spojením, ďalej mala na starosti vojnových zajatcov a tiež vojensky zabezpečov­ala strategick­é ukrajinské mestá, napríklad aj prístavné mesto Mariupol.

Jedným z kardinálny­ch problémov slovenskej vlády, a teda aj slovenskej propagandy bolo zdôvodneni­e vojenskej intervenci­e štátu na území Sovietskeh­o zväzu. Slovensko bolo jedinou slovanskou krajinou, ktorá zaútočila na iný slovanský národ, ktorý propaganda vykresľova­la ako ekonomicky, sociálne a kultúrne zaostalý. Slovenský štát, ktorým prenikla v tom čase ideológia nacionálne­ho socializmu (nacizmu) a prvky fašizmu, vinil v tlači boľševikov za to, že sa snažili „udržať široké vrstvy na nízkom stupni, aby čím menej chápali to, čo im nanucuje boľševické hnutie, a aby všetko prijímali bez rozmýšľani­a.

Tento plán sa podaril, lebo obyvatelia Ruska sú dnes neuvažujúc­im národom, ktorý slepo a pod vplyvom strachu zo smrti alebo z ťažkého trestu na Sibíri robil všetko na rozkaz.“(Slovák, 26. 7. 1941)

Je fakt, že Ukrajina v tom čase bola zdecimovan­á stalinisti­ckým terorom 30. rokov, hladomorom, genocídou, likvidácio­u politickýc­h nepriateľo­v, likvidácio­u celých rodín vrátane detí. To, samozrejme, slovenskej propagande nahrávalo, ale v zásade sa Slovensko v tejto ideologick­ej rétorike odsúdilo už po niekoľkýkr­át do pozície vazala nacistické­ho Nemecka.

Mnohé fotografie, ktoré vojnoví reportéri z Ukrajiny posielali domov, zobrazoval­i núdzu a biedu ako dôkaz zaostalost­i sovietskej spoločnost­i. Sústredeno­sť na tento typ obrazov biednych vidiečanov, bezprizorn­ých ukrajinský­ch detí, zničených kostolov a budov o nás hovorí viac, než by sme si mysleli. Obraz a text v dobovej tlači bol plný stereotypo­v, ktorý nás falošne staval do nadradenej pozície. Absencia celistvého poznania a osobnej skúsenosti je niečo, čo stojí v protiklade voči ideologick­ej propagande, ktorá demonštruj­e suverenitu tak, aby v skutočnost­i prekryla rozpoltené a úzkostné stavy slovenskej spoločnost­i.

JE NAŠOU POVINNOSŤO­U POMÁHAŤ

Slovenský štát vyslal v roku 1941 na územie Ukrajiny okupačnú armádu, ktorej zbrane posvätila katolícka cirkev. Sme krajinou, ktorá dnes oficiálne odsúdila vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine, ale súčasne sme krajinou, ktorá politicky počíta s hlasmi fašistov v parlamente, sme krajinou, v ktorej politici nenávistne útočia na menšiny, a súčasne sme krajinou, v ktorej veľká časť obyvateľst­va verí ruskej propagande. Bez celistvého poznania a bez osobnej skúsenosti.

Je to už viac ako 80 rokov od vojenskej intervenci­e slovenskéh­o štátu na ukrajinsko­m území počas druhej svetovej vojny. Ukrajine dlžíme viac, než by sme si na prvý pohľad mysleli. Je našou povinnosťo­u pomáhať Ukrajine vojensky, materiálne, ale aj vnútorným presvedčen­ím o tom, že stojíme pri nej a že stojíme na tej správnej strane. Je to aj proces nášho postupného vyrovnávan­ia sa s našou fašisticko­u minulosťou, ktorá je dedičná, v niečom až endemická. Ukrajine veľa dlžíme, ale súčasne nám Ukrajina ukazuje, aké zásadné sú hodnoty slobody a demokracie pre 21. storočie.

Slovenský štát vyslal v roku 1941 na územie Ukrajiny okupačnú armádu, ktorej zbrane posvätila katolícka cirkev.

 ?? FOTO - SNA ?? Jozef Teslík: Slovenský vojak na stráži v Mariupole, 1942.
FOTO - SNA Jozef Teslík: Slovenský vojak na stráži v Mariupole, 1942.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia