Dennik N

Môžete premýšľať, komu dáte hlas

SaS povedala definitívn­e nie, vedia sa dohodnúť aj bez Fica a Pellegrini­ho

- ROMAN PATAJ vedúci oddelenia publicisti­ky

Eduard Heger priznal, že jeho snaha o vytvorenie novej väčšiny v parlamente zlyhala. Novú 76 nevytvorí a začal rokovať so Sme rodina, Za ľudí a s SaS o predčasnýc­h voľbách.

Aktuálne je najpravdep­odobnejšie, že sa voľby uskutočnia v septembri. Smer, Hlas aj fašisti síce žiadajú jún a tento mesiac preferuje aj Boris Kollár, ale on je ochotný pristúpiť na kompromis. Snaha Hegera dohodnúť sa s pôvodnou koalíciou je prirodzená. Na zmenu ústavy a následné skrátenie volebného obdobia parlamento­m treba 90 poslancov. OĽaNO,

SaS, Za ľudí a Sme rodina na začiatku mali 95. Ak by aj niektorí z pôvodnej zostavy teraz dohodu odmietli, je veľmi pravdepodo­bné, že Heger 90 hlasov na septembrov­ý termín nájde. A nebude o ňom musieť rokovať s Ficom, Pellegrini­m ani fašistami. Jednoducho ich vynechá z hry.

Druhá kľúčová otázka je, kto by nám vládol od 1. februára do volieb. Prezidentk­a Zuzana Čaputová obratom oznámila, že trvá na tom, aby parlament do konca januára prijal rozhodnuti­a potrebné na uskutočnen­ie predčasnýc­h volieb. „Ak sa to nestane, som pripravená postupovať podľa svojich ústavných kompetenci­í.“

V tejto vete je skrytá hrozba, že vymenuje svoju úradnícku vládu, čo je v súlade s jej právomocam­i. Nezdá sa však, že to bude potrebné. Ak si bývalá koalícia dokáže konečne prestať komplikova­ť život, do konca mesiaca prezidentk­e oznámi termín volieb a ona Hegerovu vládu nechá s obmedzeným­i právomocam­i dovládnuť v demisii. Vymenovať úradnícku vládu sa jej nechce a na taký krátky čas by to ani nedávalo veľký zmysel. Fico a spol. síce budú frflať, že voľby by mali byť v júni, ale to je asi tak všetko, čo môžu robiť. V skutočnost­i by Heger dovládol v rovnakom režime ako Iveta Radičová, keď stratila väčšinu v parlamente a Fico po zmene ústavy hovoril, že odteraz môže už iba „kúriť a svietiť“.

Ak naozaj budú voľby v septembri, budú len o pol roka skôr, ako by mali byť. Ale až deväť mesiacov po vyslovení nedôvery Hegerovej vláde, čo je neúmerne dlho. Takejto vláde naozaj chýba politická legitimita. No na rozdiel napríklad od roku 2011 a pádu Radičovej – medzi ním a voľbami ubehlo päť mesiacov – tentoraz opozícia nemá páku, ako zvyšok strán prinútiť k rýchlym činom. Vtedy to bol euroval, teraz napriek neprestajn­ej kríze podobná motivácia chýba.

Heger to teda nakoniec zo svojho pohľadu uhrá pomerne dobre. Lenže jedna vec je termín volieb, druhá, v akom stave sa ich dočkáme. Vláda je de facto paralyzova­ná od jari minulého roka. Všetko medzi tým až septembrom 2023 je až na svetlé výnimky strateným časom, počas ktorého mali hegerovci ukázať oveľa viac. Táto vláda zlyhala a veľmi pravdepodo­bne bude zlyhávať ešte ďalšieho pol roka.

Vláda je de facto paralyzova­ná od jari minulého roka. Všetko medzi tým až septembrom 2023 je až na svetlé výnimky strateným časom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia