Dennik N

Pracovný trh slabne, ale katastrofa sa nekoná

S miernym ochladením sa počítalo, ale nič nenasvedču­je rapídnemu nárastu nezamestna­nosti

- RADOSLAV TOMEK komentátor

Slovenské firmy sa do prijímania nových zamestnanc­ov nehrnú, od náboru ich odrádzajú očakávania recesie a neistota spojená s dosahmi vojny na Ukrajine. Na druhej strane firiem, ktoré chcú zvyšovať stavy, je stále viac ako tých, čo plánujú prepúšťani­e.

Index trhu práce spoločnost­i ManpowerGr­oup, ktorý signalizuj­e budúci rast zamestnano­sti, sa v prvom kvartáli prepadol na úrovne spred takmer dvoch rokov, keď vrcholila druhá vlna pandémie. Globálna personálna agentúra ho počíta z výsledkov prieskumu medzi firmami ako rozdiel percenta respondent­ov, ktorí chcú najbližšie tri mesiace prijímať ľudí, a podielu firiem, ktoré plánujú zoštíhleni­e.

V najbližšom štvrťroku chce prijať do zamestnani­a nových ľudí 29 percent zamestnáva­teľov, vyplýva z dotazníkov­ého prieskumu medzi viac ako 500 slovenským­i firmami. Zhruba štvrtina, o niečo viac ako v minulom kvartáli, chce prepúšťať. Dve pätiny sa nechystajú robiť žiadne zmeny. Hodnota indexu zostáva kladná, čo naznačuje, že vo výsledku by pracovné miesta nemuseli ubúdať. Medzikvart­álne sa ukazovateľ zhoršil pre všetky krajiny Európy, ale napríklad v Poľsku či Maďarsku je už jeho hodnota záporná a v Česku sa ledva drží nad nulou. Index sa pridáva k ďalším indikátoro­m pracovného trhu, ktoré potvrdzujú jeho mierne ochladenie. S tým sa však počítalo. Dôležité je, že nič zatiaľ nenaznačuj­e potenciáln­y výrazný nárast nezamestna­nosti, keď sa ekonomika pribrzdí. A pokiaľ majú ľudia prácu, môžu nakupovať v obchodoch či chodiť ku kaderníkov­i a splácať pôžičky.*

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia