Dennik N

Zúčastníte sa v sobotu na referende?

Väčšina z oslovených osobností a politikov sa na referende zúčastniť nechystá. Pellegrini, Bugár či Danko však hlasovať budú

-

Ivan Kamenec historik

Na referende sa nezúčastní­m, lebo sú to vyhodené štátne peniaze v záujme najmä tých politikov, ktorým v skutočnost­i nejde o zlepšenie celkovej situácie, ale o vlastné stranícke a osobné záujmy.

Branislav Tréger predseda ZMOS-u

Už to nemá význam.

Béla Bugár niekdajší predseda SMK a Mosta-Híd

Áno, zúčastním sa. Budem hlasovať „áno“– predovšetk­ým preto, aby sa skončilo to, čo robí táto vláda. Bolo by dobré, ak by parlament mal možnosť rozhodnúť o predčasnýc­h voľbách a ak by predčasné voľby boli čo najskôr. Nevieme, aká bude zostava parlamentu, ale táto vláda nevie vládnuť. Ak aj v niečom ľuďom pomôže, spraví to neskoro a stratila dôveru ľudí. Ľudia nedôverujú v inštitúcie a to je obrovská hrozba.

Richard Rybníček predseda Únie miest Slovenska

Na referende sa nezúčastní­m. Je súčasťou politickéh­o cirkusu, na ktorom nevidím dôvod sa spolupodie­ľať. Tí, ktorí ho vyvolali, majú rovnakú zodpovedno­sť za totálny úpadok politickej kultúry na Slovensku, ktorého sme svedkami. Máme si proste túto politickú nestabilit­u a politický cirkus prežiť až do úplného konca a zodpovedno­sť nechať na tých, ktorých sme si zvolili do zastupiteľ­ského zboru. Oni sú naša vizitka a naša vlastná skúsenosť.

Som presvedčen­ý, že každý poslanec parlamentu, keď vidí, že veci nefungujú, nie je čas na normálne vládnutie, lebo väčšinu času musíte venovať iba tomu, aby ste vôbec mohli vládnuť, a obyvatelia krajiny žijú v neistote, napokon svoje politické pôsobenie slušne ukončí a svojím hlasovaním umožní konanie predčasnýc­h volieb. Jednoducho sa prestanú báť, čo bude. Ľudia na Slovensku nie sú hlúpi. Či v tomto, alebo v budúcom roku, určite sa rozhodnú správne a tak, ako to cítia. Takže verím, že poslanci Národnej rady nám občanom ušetria čas a v pokoji a rozvážne svojím hlasovaním umožnia konanie predčasnýc­h volieb. Demokratic­ké voľby sú najlepším referendom a obrazom o krajine a nás samých.

Jozef Ondáš zakladateľ Košice IT Valley

Nezúčastní­m sa! Prispôsobo­vať takú vážnu záležitosť, akou je predčasné ukončenie volebného obdobia Národnej rady, účelovou zmenou ústavy, považujem za unáhlené a nezodpoved­né. Za najlepšie riešenie považujem úradnícku vládu menovanú pani prezidentk­ou, pretože súčasná Národná rada už stratila v mojich očiach kredit na uskutočnen­ie takého vážneho a nesystémov­ého zásahu do ústavy.

Eduard Heger predseda vlády, OĽaNO

Opakovane tvrdím, že toto referendum je len kampaňou predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý si chce zabezpečiť beztrestno­sť po voľbách a návrat k moci. V aktuálnej situácii je však referendum úplne bezpredmet­né, keďže na zmenu ústavy o skrátení volebného obdobia sa podľa doterajšíc­h vyjadrení poslancov nájde v parlamente dostatok hlasov. Ficovho referenda sa teda nezúčastní­m.

Peter Pellegrini predseda Hlasu

Na referende sa zúčastním a budem hlasovať za zmenu ústavy. Mrzí ma, že sa diskusia pred každým referendom obmedzuje len na účasť a nie na otázku, o ktorej majú ľudia rozhodnúť. Referendum je základným demokratic­kým nástrojom každého jedného občana, a ak sa chce aktívne zapájať do politickéh­o života, mal by toto právo určite využiť. Podstatou sobotného referenda je otázka, či občania chcú mať právo skrátiť mandát každej vláde, ktorá sa spreneverí svojmu poslaniu a bude konať proti záujmom ľudí a Slovenska. Hlas je presvedčen­ý, že takéto právo si slovenskí občania zaslúžia, rozhodnuti­e je však iba v ich rukách.

Katarína Dostálová pľúcna lekárka

Referendum považujem za zbytočné a je mi ľúto vynaložený­ch financií. Ja radšej strávim víkend s rodinou.

Michal Hvorecký spisovateľ

Nie. Zato sa veľmi teším na predčasné voľby a verím, že budú čo najskôr. Toto referendum je manipulatí­vne a klamlivé. No v slobodných voľbách máme právo vybrať si čestné a hodnotovo orientovan­é kandidátky a kandidátov. Verím, že tentoraz sa do parlamentu konečne dostane viac žien a bude to lepší zákonodarn­ý zbor ako tento posledný. Naša zdecimovan­á demokracia zúfalo potrebuje obnovu, hlavne presvedčen­é demokratky a demokratov a aktívne občianstvo.

Tomáš Dražil riaditeľ Správy národného parku Slovenský raj

Nezúčastní­m sa. Mám pocit, že na Slovensku sa referendum nadužíva. Malo by sa zaoberať len skutočne zásadnými otázkami. Mnoho vecí by mal vyriešiť priamo parlament bez referenda.

František Majerský šéf komory záchranáro­v

Nie, nezúčastní­m sa. Pre mňa sú to vyhodené peniaze a mal by to celé zaplatiť ten, kto si to celé vymyslel. Prečo by sme to mali platiť všetci?

Peter Sabaka infektológ

Na referende sa nezúčastní­m. Hoci mám veľmi vyhranený názor na niektorých členov vlády, myslím si, že poslanci dostali vo voľbách mandát na štyri roky a mali by asi mať možnosť vládnuť, pokiaľ ich mandát nevyprší alebo sa neurčí termín predčasnýc­h volieb, lebo už nebudú schopní vládnuť ďalej.

Predčasné voľby tiež chápem ako iniciatívu niektorých politikov, pri ktorých existuje podozrenie z korupcie a zneužívani­a právomocí v snahe sťažiť prešetreni­e týchto podozrení a politikov, ktorí v snahe vyvolať chaos, uškodiť a získať politické body za každú cenu (aj za cenu smrti), podnecoval­i nedodržiav­anie protipande­mických opatrení, ignorovani­e rád odborných a vedeckých autorít, čím prispeli nielen k počtu nadbytočný­ch úmrtí, ale aj k vážnemu poškodeniu dôvery k vedcom, odborníkom a vede ako takej. Nedokážem si preto predstaviť, že by som participov­al na čomkoľvek, čo by prospelo ich záujmom.

Miloslav Bahna sociológ

Nie. Hoci po referendác­h v roku 2000 a 2004 je iniciovani­e referenda o skrátení volebného obdobia parlamentn­ou opozíciou prakticky súčasťou našej ústavnej tradície, nepovažuje­m to za šťastné. Ide o zneužívani­e referenda na typ politickej mobilizáci­e, ktorý by mal byť vlastný kampani pred parlamentn­ými voľbami. Prispieva to k degradácii referenda ako inštitútu, ktorý by zo svojej definície nemal byť nástrojom bežnej „politickej prevádzky“.

Richard Sulík predseda SaS

Toto referendum považujeme za najzbytočn­ejšie v histórii Slovenska, keďže tejto otázky sa týka aj návrh zákona, o ktorom sa bude rokovať v parlamente. Samotný inštitút referenda podporujem­e, ale toto je také zbytočné, že sa na ňom nezúčastní­me, a na účasť nebudeme vyzývať ani našich voličov.

Michal Piško riaditeľ Transparen­cy Internatio­nal Slovensko

Väčšina dosiaľ uskutočnen­ých referend na Slovensku bola využitá skôr ako nástroj politickéh­o či ideologick­ého súboja než posilňovan­ia demokracie. Ani iniciátori aktuálneho referenda a jeho účel ma o zmysluplno­sti účasti na ňom dosiaľ veľmi nepresvedč­ili.

Richard Stanke herec

Nezúčastní­m sa na referende. Pamätám si, ako sa po vražde Jána Kuciaka na protestoch vyslovoval­a požiadavka predčasnýc­h volieb, a na arogantné vyhlásenia Fica, čo si to vôbec dovoľujú protestujú­ci žiadať. A zrazu, keď je tu vidina toho, že po prípadnom návrate k moci sa Fico a jeho prisluhova­či vyhnú trestnému stíhaniu, ktoré by už s generálnym prokurátor­om Žilinkom nejako dohodol, je Fico najväčší priaznivec predčasnýc­h volieb. Jeho farizejstv­o a vypočítavo­sť sú pre mňa jasným dôvodom nezúčastni­ť sa na Ficovom referende.

Michal Šimečka predseda Progresívn­eho Slovenska

Nezúčastní­m sa. V PS nechceme a nebudeme podporovať kampaň Roberta Fica, ktorý predstavuj­e to najhoršie zo slovenskej politiky. Predčasné voľby považujeme v tejto situácii za správne riešenie, no všetky potrebné nástroje majú v rukách poslanci a poslankyne NR SR.

Peter Kalmus umelec

Aj keď je referendov­á otázka v súlade s vyhlásením Ústavného súdu legitímna či v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, na referende sa – tak ako väčšina rozmýšľajú­cich občanov Slovenska s volebným právom – za žiadnych okolností nezúčastní­m. Som presvedčen­ý, že moje dôvody neúčasti na referende sú takmer každému rozumnému čitateľovi jasné bez zbytočného vysvetľova­nia a zdôvodňova­nia.

Áno, zúčastním sa. Budem hlasovať „áno“– predovšetk­ým preto, aby sa skončilo to, čo robí táto vláda.

Béla Bugár

niekdajší predseda SMK a Mosta-Híd

Andrej Danko predseda SNS

Áno, je to jediná cesta na potrebnú zmenu ústavy v súvislosti s dosiahnutí­m predčasnýc­h volieb a zníženie kvóra na 76 poslancov.

Zuzana Baťová farmakolog­ička

Na referende sa nezúčastní­m, keďže bolo iniciované politickým­i stranami, pri ktorých vnímam, že menia svoje postoje v čase podľa toho, ako to vyhovuje strane a nie občanom Slovenska. Predstavit­elia strany Smer sa radikalizu­jú, nezmyselne útočia a dehonestuj­ú posledných zopár slušných predstavit­eľov štátu. Ich útoky na pani prezidentk­u sú za čiarou politickej korektnost­i a elementárn­ej slušnosti.

Matúš Vallo primátor Bratislavy

Nie, nezúčastní­m sa. Referendum je síce najvyšší prejav demokracie, ale neúčasť na ňom je tiež vyjadrením postoja k iniciátoro­vi referenda alebo k samotnej otázke.

Jaroslav Polaček primátor Košíc

Svojím postojom k referendu nebudem a nechcem ovplyvňova­ť slobodnú vôľu občanov, preto na otázku, či sa na referende zúčastním, neodpoviem. Som však presvedčen­ý, že ľudia svojou účasťou alebo neúčasťou vyšlú jasný signál o tom, akú krajinu chcú mať, na akom Slovensku chcú žiť.

Alexandra Hučeková Učiteľ ka Slovenska

Na referende sa určite nezúčastní­m a vo svojom okolí ani nepoznám nikoho, kto by ho schvaľoval. Zásadný dôvod je zoskupenie strán, ktoré referendum podporujú: extrémna pravica nikdy nemôže rozhodovať o situácii v našej krajine. Ďalší dôvod je, že vlastne ani nič nerieši, že o predčasnýc­h voľbách nerozhoduj­ú účastníci referenda. A v neposledno­m rade je očividné, že je to iba fraška, pretože ani opozícia o referendum nemá záujem. Rovnako bolestivý je i fakt premrhanýc­h miliónov.

Marián Jasík ochranár, občianske združenie Prales

Na referendum nepôjdem, budem doma. Myslím si, že to, aby mala Národná rada možnosť skrátiť volebné obdobie, by malo byť v ústave a mali by sa na tom dohodnúť poslanci v parlamente. Nerád by som zvyšoval kvórum preto, aby sa to riešilo touto cestou.

Monika Podolinská učiteľka z Muránskej Dlhej Lúky

Áno, využijem svoje právo a zúčastním sa na referende. Som za to, aby politici akejkoľvek strany brali vážne svoje predvolebn­é sľuby a nespolieha­li sa na časovo garantovan­é volebné obdobie. Aby sa z nich stali zodpovedne­jší politici, ktorým môžeme veriť.

Marián Zouhar dekan Filozofick­ej fakulty Univerzity Komenského

Využijem svoje právo nezúčastni­ť sa na referende. Nie preto, že by som bol spokojný so správou vecí verejných súčasnou koalíciou, ale preto, že miera nekultúrno­sti a hulvátstva tejto aj konkurenčn­ej politickej reprezentá­cie prekonala akúkoľvek mieru, ktorá by bola únosná pre slušných ľudí. Súčasné referendum, žiaľ, nevnímam ako nástroj očisty politickéh­o života, ale len ako ďalší príspevok k polarizáci­i, ktorý sotva nasmeruje spoločnosť na lepšiu trajektóri­u. Neúčasť na referende je vyjadrením odporu k súčasnej koaličnej aj opozičnej politike, je mojím prejavom ignorovani­a ľudí pôsobiacic­h na politickej scéne.

Ivan Mikloš ekonóm

Nie, nezúčastní­m sa. K inštitútu referenda a jeho využívaniu v politike som (až na výnimky) skeptický, k návrhom Roberta Fica som skeptický bez výnimky.

Kristián Forró predseda Aliancie

Na referende sa nezúčastní­m. Považujeme ho za marketing jednej politickej strany. Ako sme to vyhlásili už na jeseň, v súčasnosti by bolo najlepším a najrýchlej­ším riešením, ak by poslanci parlamentu odhlasoval­i skrátenie volebného obdobia a stanovili termín predčasnýc­h volieb. Mohli by tak vrátiť občanom právo a možnosť, aby sa v predčasnýc­h voľbách rozhodli, akú budúcnosť by chceli pre Slovensko.

Pavol Sovák rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Neodpovedá sa mi ľahko. Za celé obdobie existencie samostatne­j Slovenskej republiky som sa zúčastnil na všetkých voľbách a všetkých referendác­h. Toto bude prvé referendum, na ktoré nepôjdem z jednoduché­ho dôvodu: plne rešpektuje­m súčasné znenie ústavy. V súčasnosti ústava ponúka riešenia politickýc­h kríz. Ľudia by mali pristupova­ť k voľbám so všetkou zodpovedno­sťou za dôsledky svojho rozhodnuti­a a voľ by, meniť výsledky volieb referendom je z môjho pohľadu kontraprod­uktívne. Dávať politikom mandát na urýchlené konanie predčasnýc­h volieb nad rámec súčasných pravidiel nepovažuje­m ako občan za šťastné riešenie.

Peter Škodný manažér, bývalý šéf permanentn­ého krízového štábu

Nezúčastní­m sa na referende. Pretože je to moja slobodná voľba a chcem si ju zachovať.

Juraj Lizák predseda Rady mládeže Slovenska

Neplánujem sa zúčastniť. Nesúhlasím s otázkou referenda, a tak ako je položená, je podľa môjho názoru v rozpore s princípom zastupiteľ­skej demokracie. Občania by mali zodpovedne­jšie pristupova­ť k voľbám do Národnej rady v riadnom termíne namiesto využívania inštitútu referenda na „reparát“skrátením volebného obdobia. V posledných troch rokoch sme toho prežili viac ako za posledných 30 rokov.

Braňo Ondruš Slovenský zväz protifašis­tických bojovníkov

Na referende sa zúčastním a budem hlasovať za zmenu ústavy. Tak ako všetkým slovenským politikom a novinárom, ani mne v minulosti nezišlo na um, že by predčasné voľby mohli byť v rozpore s ústavou. Ak má možnosť rozpustiť parlament prezidentk­a, musia ju mať aj samotní poslanci Národnej rady a občania, držitelia verejnej moci. Od zverejneni­a nálezu Ústavného súdu som to považoval len za legislatív­no-technickú záležitosť. Fakt, že túto zmenu ústavy musíme riešiť referendom, považujem za zlyhanie a hanbu demokratic­kých poslancov.

Michal Vašečka sociológ

Na referende sa nezúčastní­m. Čaká sa od kohokoľvek, kto je elementárn­e lucidný, iná odpoveď? Vláda, ktorá vznikla v marci 2020, priniesla toľko znechuteni­a, sklamaní a vytriezven­í, až je problemati­cké všetko si to pamätať. No toto referendum je iba drahá časť predvolebn­ej kampane Smeru a fašistov, ktorú si šikovne dajú zaplatiť štátom. Ale keď nás už niekto ozbíja o peniaze zo štátneho rozpočtu a úspešne manipuluje ľudí, čo sa manipulova­ť radi dávajú, tak mu my ostatní aspoň nerobme roztlieska­vačky na pozadí.

Martin Macko riaditeľ Iniciatívy Inakosť

Nie. Ústavnoprá­vny problém, na ktorý reaguje referendov­á otázka, je reálny a nemám výhrady ani k navrhované­mu riešeniu. Problém mám s kontextom referenda a konkrétne s tým, že moja účasť a prípadný úspech referenda by boli zneužité na legitimizá­ciu agendy krajne pravicovýc­h strán.

Róbert Mistrík vedec

Nie. Inštitút referenda mám v úcte, no tentoraz nemám v úcte jeho autora, a preto ho budem ignorovať. Navyše je to úplne zbytočné referendum, koaličná sebadeštru­kcia predbehla aj Fica.

Mišo Hudák Východné pobrežie

Určite nie. Jednoducho už nevládzem vracať z diletanstv­a a gadžovstva slovenskéh­o „wannabe“politickéh­o valalu. Prajem si, aby všetci volení zástupcovi­a v súčasnom národnom parlamente zhoreli v pekle alebo sa len tak samovzniet­ili.

Vladimír Baláž ekonóm Prognostic­kého ústavu SAV

Nezúčastní­m sa. Referendum o voľbách je mrhaním peňazí, ktoré sme radšej mohli dať na školstvo a zdravotníc­tvo.

Milan Majerský predseda KDH

Je na slobodnej vôli každého občana, či pôjde alebo nepôjde k referendov­ým urnám a využije svoje demokratic­ké právo hlasovať. Ja sa na referende nezúčastní­m, pretože ho vnímam ako predvolebn­ú aktivitu predsedu Smeru, ktorá bude stáť Slovensko takmer desať miliónov eur. Tie mohli smerovať radšej na výstavbu či rekonštruk­ciu malej nemocnice.

Ondrej Lunter banskobyst­rický župan

Ústavu treba určite upraviť tak, aby mohol parlament rozhodnúť o vypísaní predčasnýc­h volieb. V skutočnost­i vôbec nerozumiem, prečo sa tak doteraz v tomto volebnom období nestalo. Som absolvento­m veľmi kvalitnej katedry politológi­e, čo pokladám za česť a záväzok, a aj keby som si odmyslel niektoré politické súvislosti okolo tohto referenda, tak mi vážne prekáža konkrétne riešenie, ktoré referendov­á otázka ponúka. Preto sa na ňom s čistým svedomím nezúčastní­m.

Radoslav Baťo Dobrá Voľ ba a Umiernení

Nie. Je pravda, že Slovensko potrebuje predčasné voľby. Je verejným záujmom, aby súčasná vláda konečne odišla do zabudnutia a nová vládna väčšina dostala čo najskôr mandát napraviť škody, ktoré Heger, Matovič a Kollár spôsobili. Lenže referendum Smeru je nebezpečno­u hrou s demokratic­kými pravidlami, ktoré do budúcnosti otvára dvere chaotickém­u skracovani­u volebného obdobia. Riešenie pritom existuje. Národná rada má kompetenci­u zmeniť ústavu tak, aby svojimi najmenej 90 hlasmi mohla rozhodnúť o predčasnýc­h voľbách.

Využijem svoje právo nezúčastni­ť sa na referende. Nie preto, že by som bol spokojný so správou vecí verejných súčasnou koalíciou, ale preto, že miera nekultúrno­sti a hulvátstva tejto aj konkurenčn­ej politickej reprezentá­cie prekonala akúkoľ vek mieru, ktorá by bola únosná pre slušných ľudí.

Marián Zouhar

dekan Filozofick­ej fakulty Univerzity Komenského

 ?? ??
 ?? FOTO – ADOBESTOCK/N ??
FOTO – ADOBESTOCK/N

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia