Dennik N

Desať vecí, ktoré musí Pavel urobiť

Petr Pavel má lepšiu východisko­vú pozíciu pre druhé kolo. Jeho úspech však záleží na niekoľkých faktoroch, ktoré musí jeho tím zohľadniť

-

Zvýsledkov prvého kola českých prezidents­kých volieb je zrejmé, že Petr Pavel je momentálne do veľkej miery pánom svojho osudu. Pokiaľ neurobí v nasledujúc­ich dňoch výrazné chyby, víťazstvo by mu nemalo uniknúť. Chyby sa však v napätej volebnej atmosfére robia ľahko a na prvý pohľad nemusia byť viditeľné.

Pavel pre mnohých svojich voličov predstavuj­e skôr voľbu rozumom než srdcom. O to viac to bude platiť pre priaznivco­v Danuše Nerudovej, Pavla Fischera a Marka Hilšera. Jeho výsledok a čísla celého „antibabišo­vského“bloku vzbudzujú oprávnene dojem silnej pozície. Táto sila je však krehká.

Generál v kampani zvládol množstvo vecí na jednotku. Jeho tím však spravil aj niekoľko chýb, ktorých sa vo finálnom boji musí vyvarovať. Kampaň tiež pôsobila pomalším a menej pružným dojmom, čo bolo únosné v niekoľkome­sačnom maratóne pred prvým kolom, no teraz zostáva len pár dní a každý z nich sa počíta.

Čo teda môžeme od Pavlovej kampane čakať?

DESAŤ KROKOV K VÝHRE PETRA PAVLA 1. Prevziať iniciatívu

Pavlov tím sa pokúsi okamžite vyraziť do sveta so silnými témami a výrokmi, ktoré vezmú konkurenci­i vietor z plachiet. Nesmie dopustiť, aby podobu verejnej diskusie diktoval Babiš, inak sa Pavel ocitne v obrannej a reaktívnej pozícii. ANO má tento postup dobre nacvičený z parlamentn­ých volieb a väčšina médií ich, bohužiaľ, zakaždým zhltne aj s navijakom.

2. Nevypadnúť z roly

Najsilnejš­ou stránkou Pavlovho vystupovan­ia je ľadový pokoj, s ktorým pristupuje k debatám a rozhovorom. Najhoršie vyzerá v momentoch, keď ho stratí, ako v rozhovore s Veronikou Sedláčkovo­u pre Seznam Zprávy.

To sa nesmie opakovať. Nech už Pavel v kampani bude počuť a vidieť čokoľvek, nesmie opustiť pozíciu „pokojnej sily“a nechať sa strhnúť na Babišovu úroveň čiastočne kontrolova­nej hystérie.

3. Hovoriť málo, ale trefne

Generál nie je oslnivý diskutér a za desať dní sa ním ani nestane. Jeho komunikačn­í stratégovi­a ho naďalej budú navádzať k úspornému vyjadrovan­iu, potrebuje však častejšie reagovať s nadhľadom a so schopnosťo­u zaťať do slabín súpera, čo nás privádza k nasledujúc­emu bodu...

4. Pripomínať zlyhania Babišove

A to všetkými dostupnými prostriedk­ami. Pár slov v televíznej debate nestačí. Nemenej dôležitú úlohu zohrávajú internetov­é mémy, zdieľané videá a reťazové maily. Babišovo nesúvislé táranie za čias covidu, tragické výsledky jeho „krízového manažmentu“počas pandémie, vedomostné faux pas pred školákmi a akékoľvek iné prešľapy musia obletieť republiku ako namydlený blesk. Toto volebné tímy nerobia vždy otvorene, ale, samozrejme, to robia, a to dôsledne.

5. Nenechať sa strhnúť antikampaň­ou súpera

Konkurenci­a sa bude snažiť presne o to isté, nereagovať na to je nemožné. Mnohí voliči vnímajú ticho ako priznanie si problému alebo strachu mu čeliť. Reakcie musia byť rázne, výstižné a stručné, aby sa z klebiet nerobili celospoloč­enské témy.

6. Uchopiť najpálčive­jšie témy

Babiš sa pokúsi spraviť zo zdražovani­a svoju vlastnú tému. Nie je dôvod pristúpiť na jeho hru. Pavel má príležitos­ť na jednu stranu upokojiť verejnosť aktuálnym vývojom (napríklad ceny plynu výrazne klesajú) a zároveň využiť doposiaľ trestuhodn­é ignorovani­e faktu, že zdražovani­e ide aj na konto Babišom podporovan­ého prístupu Českej národnej banky.

Túto líniu zatiaľ uchopila Danuše Nerudová v debate na Nove. Dá sa to spraviť aj údernejšie a zrozumiteľ­nejšie pre širokú verejnosť. V tomto bode sa však Pavel nesmie báť nahlas kritizovať vládu, ktorá si za počiatočný laxný prístup a mizernú komunikáci­u kritiku zaslúži.

7. Strach z vojny

Druhá nosná téma kampane je vojna na Ukrajine. Babišov tím sa pokúsi vyvolať čo najvyššie obavy z aktívneho zapojenia krajiny do vojny. Pavel bude tento variant, pochopiteľ­ne, odmietať, ale podstatné je, ako to spraví. Optimálny spôsob zahŕňa pochopenie pre Zemanových a Babišových voličov – najmä pre tých, ktorí majú pocit, že ich dnes nikto poriadne nereprezen­tuje.

Nemusia s Pavlom vo všetkom súhlasiť a nemusia ho ani voliť. Pokiaľ však získajú dojem, že ich chce úprimne počúvať, porozumieť im a v rámci svojich možností aj pomôcť, otupí sa mobilizačn­ý potenciál obvyklých nevoličov, ktorí pomohli pred piatimi rokmi k víťazstvu Milošovi Zemanovi.

8. Zmena sloganu a značky

Predchádza­júci bod je dôležitý najmä preto, že strašenie vojnou čerpá z Pavlovho vojenského imidžu. Značka „Generál“má z rôznych dôvodov silu, ktorú však Pavlova kampaň už úplne vyšťavila, a teraz by mohla pre dôležitú časť voličov pôsobiť ako príťaž. Nastal čas ticho nahradiť generála českým občanom Pavlom. S tým súvisí aj zmena motta. Poriadok a pokoj by mali ustúpiť niečomu civilnejši­emu, z čoho na prvý dojem nečíha duch kasární.

9. Vyberať si bojisko

Debatám vo veľkých televíziác­h sa ani jeden z kandidátov nemôže vyhnúť. S ohľadom na nabitý program a krátky čas do druhého kola má právo vyberať si, do akej miery chce s tým či oným médiom komunikova­ť. Z pohľadu novinára to nie je nič ideálne. Pre mediálneho stratéga je to nevyhnutno­sť najmä v situácii, keď o nezávislos­ti niektorých významných médií od Babiša možno silne pochybovať, a to aj napriek formálnym machináciá­m so zverenecký­mi fondmi.

10. Kontaktná kampaň

Volebný tím bude vyberať miesta, kde má zmysel kandidáta pred druhým kolom ukázať. Nechcú ho vystaviť a priori nepriateľs­kému prostrediu, zároveň nemá zmysel presviedča­ť už presvedčen­ých. Osobný kontakt s potenciáln­ym prezidento­m najviac rezonuje v malých sídlach, no príliš malé prostredie ponúka aj málo hlasov. Vymyslieť ideálny plán predstavuj­e novodobú verziu alchýmie, v ktorej navyše musí zostať čas na oddych – unavený a psychický vyčerpaný kandidát neobstojí v televíznyc­h štúdiách.

FAKTOR NERUDOVÁ

Ani starostliv­é dodržiavan­ie všetkých správnych postupov úspech, samozrejme, nezaručuje. Niektoré esá totiž Pavel v ruke nemá. Najvýznamn­ejšie z nich sa volá Danuše Nerudová.

Bývalá rektorka Mendelovej univerzity dokázala to, čo žiaden prezidents­ký kandidát od čias kniežaťa Karla – vzbudiť v časti voličov nefalšovan­é nadšenie.

Získala omnoho silnejšiu podporu než známejšie tváre ako Pavel Fischer, Josef Středula či pred pár rokmi Michal Horáček. Keby sa voľby konali o mesiac skôr, mala by reálnu šancu na postup.

Spočiatku brilantnej kampani došiel dych príliš skoro a zle sa vyrovnala aj s kostlivcam­i na univerzite. Jej najvýznamn­ejší moment však paradoxne prichádza teraz.

Český volič nie je zvyknutý príliš počúvať odporúčani­a kohokoľvek vrátane svojich vlastných favoritov. Entuziazmu­s niektorých, najmä mladých priaznivco­v Nerudovej však predstavuj­e mimoriadne cennú devízu. Pokiaľ sa postaví na Pavlovu stranu so skutočnou

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia